Egyre nagyobb a pezsgés a DDR5-ös memóriaszabvány körül

A Micron és a Cadence szakemberei újra elővették a demó rendszereket, hogy a TSMC egyik rendezvényén tarthassanak egy kis bemutatót

Egyre nagyobb a pezsgés a DDR5-ös memóriaszabvány körül

A DDR5-ös memóriaszabvány szépen fejlődik, de végleges kiadására még várni kell, ugyanis a JEDEC szakemberei még nem fejezték be a rajta való kapcsolatos munkát. Ez persze nem tartja vissza az iparág szereplőit attól, hogy gőzerővel fejlesszék különböző DDR5-ös lapkáikat, sőt, ezeket olykor-olykor meg is mutatják egy-egy rendezvényen, hogy felkészítsék a piacot, milyen változásokat hoz az újítás. A Cadence és a Micron korábban már tartott is ilyen demókat az év folyamán, nemrégiben pedig a TSMC egyik rendezvényén kerültek elő ismét a tesztrendszerek, így némi extra információra is fény derült.

Galéria megnyitása
A Cadence demó alaplapjának másik oldala

ADDR5 egyik legnagyobb újítása az, hogy nagyobb kapacitású memóriachipek alkalmazását teszi lehetővé, de ezzel együtt teljesítmény és energiahatékonyság terén is várható némi előrelépés. A DDR5 a tervek szerint a 4266 és 6400 MT/s közötti I/O sebességszintet fedi majd le, üzemi feszültsége pedig 1,1 Voltra csökken, ami a DDR4-hez képest 0,1 Voltos előrelépést jelent. Az üzemi feszültség esetében maximum 3%-os ingadozást engedélyez a szabvány, ami 0,033 Voltot jelent mind pozitív, mind pedig negatív irányban.

Galéria megnyitásaA DDR5-ös memóriamodulok két független 40 vagy 32 bites csatornát használnak modulonként attól függően, hogy van-e ECC támogatás vagy nincs. Ezzel együtt a parancsbusz hatékonysága is növekedni fog, jobb frissítési sémák állnak munkába, valamint megnövelt bankcsoportok is rendelkezésre állnak a nagyobb teljesítmény érdekében. És a memórialapkák kapacitása 16 Gb fölé emelkedhet. Persze 16 Gb-es DDR4-es memóriachipek is készülnek már, ám ezek a fizika törvényei miatt sajnos nem képesek extrém sebességre.

Galéria megnyitása A piros szín jelöli a DDR5-öt, a narancs pedig a DDR4-et A Micron fejlesztőcsapata szerint a DDR5-ös memórialapkák termelése 2019 végén indulhat meg 18 nm-es, vagy ennél fejlettebb csíkszélesség alkalmazása mellett. Ahogy a gyártás fejlődik, azaz megközelíti a 12 és 10 nm-es szintet, a Micron szerint kihívást jelenthet a változó tartási idő, illetve egyéb atomi szintű érdekességekre is lehet számítani. Ha már érdekességek: a felsőkategóriás DDR5-ös memóriamodulok külön feszültségszabályzót és PMIC-t kapnak, nem az alaplapéra támaszkodnak, ami a stabilitás növelését segíti. A tisztább jelátvitel érdekében On-Die Termination funkció is tartozik majd az Add/CMD buszhoz, ami főként magasabb órajelek alkalmazásakor jöhet különösen jól.

A Cadence DDR5-ös megoldásai (vezérlő + PHY) várhatóan a TSMC N7 DUV és N7+ DUV+EUV gyártástechnológiájával készülnek majd, amelyekről pont nemrégiben írtunk.

Az első modulok persze nem a klienspiacot, hanem a szerverek szegmensét veszik célba, de majd csak 2019 végén, illetve 2020 elején kezdhetnek teret hódítani maguknak. A Cadence szerint a DDR5 termelés felfutása gyors lesz, így hamarosan többféle processzor és SoC is rendelkezhet DDR5 támogatással, hiszen érdemes lesz számolni az új szabvánnyal.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap