Shop menü

EGY GEFORCE RTX 3050 LAPTOP GPU VRAM-JÁBÓL IS FUTHAT A MÓDOSÍTOTT WINDOWS 11

A Tiny11 egy speciális Windows 11 kiadás, amiről rengeteg sallangot levágtak annak érdekében, hogy hely- és erőforrás-takarékosabban működjön.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Egy GeForce RTX 3050 Laptop GPU VRAM-jából is futhat a módosított Windows 11

A Tiny11 névre keresztelt speciális Windows 11 kiadás, ami kevesebb helyet kér magának az adott adattárolón és kevesebb memóriát is használ korábban már bekerült a hírek középpontjába azzal, hogy mennyire kevés erőforrással sikerült működésre bírni. Az persze más kérdés, hogy a rendszer gyakorlatilag használhatatlan volt, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a kitűzött cél sikerült. Ilyesmiről van szó most is, amikor NTDEV, a Tiny11 fejlesztője azt találta ki, hogy egy GeForce RTX 3050 Laptop GPU típusú mobil videokártya VRAM-ját használja fel ahhoz, hogy a Windows 11 letisztított kiadását működésre bírja. Gyakorlatilag a VRAM-ból futott az operációs rendszer.

Régebben még szükség volt arra, hogy a rendszermemória felhasználásával szupergyors tárhelyet hozzunk létre, ugyanis az adattárolók akkoriban még nem voltak képesek több ezer MB/s-os adatátviteli sávszélesség biztosítására, leszámítva az extrém RAID 0 tömböket, a rendszermemória azonban már alkalmas volt a feladatra. Éppen ezért jöhettek jól a RAMDisk típusú adattároló létrehozását segítő szoftverek, ezek viszont egyre inkább kikoptak a köztudatból, hiszen a PCI Express csatolófelületet használó SSD kártyák közül már a 3.0-s szabványúak is kellően gyorsak, az újabb modellek pedig már a 7000 MB/s és 12000 MB/s közötti szint elérésére is képesek, attól függően, hogy 4.0-s vagy 5.0-s szabványú PCI Express csatolófelületet használnak-e. NTDEV természetesen nem a klasszikus RAMDisk alapú megoldást választotta tervéhez, hanem egy speciális megoldást, ami nem a rendszermemóriát, hanem a videokártya VRAM-ját használja fel egy gyors adattároló létrehozásához.

A GPU RAM Drive névre keresztelt megoldás jóvoltából lefoglalható a GPU VRAM-jának egy része, amit klasszikus meghajtóként használhatunk, viszont mivel „illékony” memóriachipekről van szó, amelyek a tápfeszültség megszűnése esetén nem őrzik meg az adatokat, oda kell figyelni a technológia használatára. Természetesen erre a RAMDisk érában is volt már megoldás, akkoriban a meghajtó tartalmát képfájlba menthette a rendszer, teljesen automatikusan, és újraindítást követően onnan is tölthette be a korábbi tartalmakat.

Galéria megnyitása

Ebben az esetben egy 4 GB-os GeForce RTX 3050 Laptop GPU típusú mobil videokártya került az asztalra, természetesen egy notebook részeként, de a termékből 6 GB-os verzió is létezik, ami szintén 12 GHz-es effektív órajelen ketyegő GDDR6-os memóriachipeket tartalmaz. NTDev a teszt alkalmával 3550 MB-nyi helyet foglalt le a GPU VRAM-jából RAMDisk céljára, a Tiny11 operációs rendszer erre került, méghozzá virtuális gépet használva. Érdekességképpen a CrystalDiskMark is lefutott a rendszeren, ami alapján úgy néz ki, hogy a GPU alapú RAMdisk 1960 MB/s körüli folyamatos maximális olvasási- és 2497 MB/s körüli folyamatos maximális írási tempót kínált a rendszer számára.

A Tiny11 azért is jött jól, mert normál esetben is kevesebb helyet foglal, mint egy normál Windows 11 telepítés, ugyanis 8 GB körüli tárhelymennyiség szükséges hozzá, míg a normál Windows 11-nél 20 GB a követelmény. A szoftver memóriából is megelégszik mindössze 2 GB-nyival, és létezik belőle ARM verzió is, amivel akár Raspberry Pi 4-en vagy M1 és M2 alapú Apple konfiguráción is használható, virtuális gép formájában. A szoftver persze nem hivatalos, Microsoft által kiadott verzió, ennek megfelelően érdemes körültekintően használni. A legfrissebb verzió itt található.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére