Shop menü

EGÉSZ JÓ TELJESÍTMÉNYRE KÉPES A „TUNINGOLT” INTEL ARC A380-AS ASZTALI VIDEOKÁRTYA

A Power Limit megemelésével szinte megtáltosodik az újdonság, így már közelebb kerül riválisai teljesítményéhez. Ez persze nem klasszikus értelemben vett tuning, hiszen nem közvetlenül az órajeleket emelik, de természetesen komoly hatással van azokra.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Egész jó teljesítményre képes a „tuningolt” Intel Arc A380-as asztali videokártya

Az Intel belépőszintű asztali videokártyája, az Arc A380-as modell – amely alá egy olcsóbb és gyengébb verzió is érkezhet a friss pletykák alapján –, már elérhető kereskedelmi forgalomban, de csak Kínában, ahol főként az OEM partnerek tehetnek szert rá, de azért már dobozos videokártyáról is érkezett információ, ami a DIY piacot veszi célba.

Az új videokártya teljesítményével kapcsolatban már több teszt is megjelent, a napokban pedig egy érdekes „tuning kísérletre” is sor került, hála a Pro Hi-Tech nevű orosz YouTube csatorna szerzőjének. Ezúttal viszont egy picit rendhagyó a tuning, ugyanis a GPU órajeleihez gyakorlatilag egyáltalán nem nyúlt a vállalkozó szellemű tesztelő, „csak” a Power Limitet, valamint a GPU Voltage Offset értékét módosította. Előbbinél 55%-ra állította a GPU Performance Boost csúszkát, míg utóbbi esetben +0,255 mV-os feszültségértéket állított be offset gyanánt. A módosítások elvégzését követően a tesztek alapján úgy tűnt, a GPU órajele 100-150 MHz-cel emelkedett a normál értékhez képest, míg a 35 W körüli fogyasztás helyét 50-55 W körüli értékek vették át.

Az orosz videóban összesen hat játékkal tesztelték a tuningolt és a normál állapotot, valamint referenciaként a GeForce GTX 1650 eredményei is bekerültek a felhozatalba. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a tesztben szereplő GeForce GTX 1650 nem használt külön PCI Express tápcsatlakozót, csak a PCI Express slot által biztosított 75 W-os keretből dolgozott, így ez a modell valószínűleg lassabb volt az átlagos GeForce GTX 1650-es videokártyáknál, a különbség azonban csak néhány százalékos lehet.

A játéktesztek alapján a tuningolt videokártya nagyjából 25% körüli gyorsulást ért el World of Tanks és Watch Dogs Legion alatt, míg Doom Eternal esetében már 60%-os gyorsulás is összejött. A Power Limit emelése és a GPU Voltage Offset értékének növelése összességében 37% körüli átlag teljesítménynövekedést hozott, amelynek köszönhetően közelebb került az Arc A380 a GeForce GTX 1650-hez. CyberPunk alatt az Intel videokártyája 20%-kal gyorsabbnak bizonyult, míg God of War alatt 12%-kal lassabb volt – összességében 5%-on belüli különbség mutatkozott átlagban a tesztelt játékok alatt.

Galéria megnyitása

Az Arc A380 esetében a teljesítmény kerékkötője lehet az, hogy a driver még nincs a helyzet magaslatán, további optimalizációkra lehet szükség. Ezzel együtt további érdekesség, hogy az új videokártya fogyasztása alap helyzetben mindössze 35 W, ami elég messze van a gyárilag megjelölt 75 W-os értéktől, de még tuning után is csak 55 W a fogyasztás. Éppen ezért a jelek szerint sok teljesítmény „bene marad” a kártyákban, a szűk Power Limit miatt igazából nem tudja „kifutni magát”, ami a driver „optimalizálatlanságával” karöltve eléggé nagy érvágást jelenthet teljesítmény frontján.

Talán éppen ezért, vagyis a nem túl optimális driveres és szoftveres támogatás miatt dönthetett úgy az Intel, hogy az új videokártyákat első körben az OEM partnerek számára teszik elérhetővé, ennek köszönhetően ugyanis limitálni lehet a minimálisan támogatandó konfigurációk körét, később pedig szélesíthetik a repertoárt, ahogy a globális rajt közeledik, valamint a beszerzett tapasztalatokat is felhasználhatják az „ökoszisztéma” fejlesztésére.

A jelek szerint Kína éppen ezért egy bétateszter régióként fogható fel, ahol összegyűjtik a tapasztalatokat, majd ezek alapján optimalizálják a drivert és a szoftvert, valamint hibákat javítanak. Ezzel igazából nincs is baj, okosan csinálják – reméljük, a globális rajt idejére sikerül kijavítani a gyerekbetegségeket, valamint sikerül egy picit tovább optimalizálni a teljesítményt. Ha tényleg ennyi tuningpotenciál lenne az új videokártyákban, az abszolút nem hangzana rosszul.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére