DisplayPort 1.2a/1.3 támogatást kapott az új USB csatlakozó

A VESA meglepő bejelentését követően még vonzóbbá vált az érkező csatlakozó, ami 10 Gbps-os adatátviteli sávszélességet biztosít, akár 100 watt teljesítményt is leadhat, és megfordítva is illik az aljzatába.

DisplayPort 1.2a/1.3 támogatást kapott az új USB csatlakozó

Az USB 3.1 Type C csatlakozó kétségkívül a jövő USB csatlakozóját képviseli, ami elődeinél sokkal komolyabb adatátviteli sávszélességet kínál, sokkal nagyobb teljesítmény leadására képes, és esetében extraként még arra sem kell figyelni, hogyan dugjuk be a csatlakozót a portba, ugyanis mindkét pozícióban illik az aljzatba.

Az új USB csatlakozót nemrégiben már kicsit közelebbről is megtekinthettük, a napokban pedig arról érkezett hír, hogy elkészült az USB Power Delivery 2.0 szabvány. Az említett hírben arról is szó esett, hogy az új USB 3.1 Type C csatlakozó alternatív módokat is támogat, ami új lehetőségek előtt nyitja meg a kapukat.

Ilyen új lehetőség, hogy az USB 3.1 Type C csatlakozón keresztül akár DisplayPort 1.3-as A/V forgalom is lebonyolítható, legalábbis a VESA friss bejelentése erről tájékoztatja a publikumot. A funkció használatához az adott eszköznek támogatnia kell a DisplayPort Alt Mode nevű eljárást – ha a támogatás adott, akkor az USB 3.1 Type C csatlakozón keresztül akár 4K-s vagy 5K-s kijelző is kapcsolódhat a rendszerhez. Ez a lehetőség azért nem hangzik rosszul. Hab a tortán, hogy ugyanezen a kábelen keresztül SuperSpeed USB (3.1) adatkommunikáció is folytatható, sőt, még akár 100 wattos teljesítmény is leadható.

A DisplayPort Alt Mode támogatással ellátott rendszerekhez speciális adapterkábellel kapcsolható megjelenítő, az USB 3.1 Type C csatlakozó pedig ekkor is kétféle módon csatlakozhat a rendszerhez. A megfelelő adapter alkalmazása mellett nem csak DisplayPort, hanem akár HDMI, DVI vagy D-Sub videó bemenettel ellátott monitor is kapcsolódhat az USB 3.1 Type CX csatlakozóhoz.

Az USB és a DisplayPort szabvány egyforma adatstruktúrát és sávfelépítést használ, a sávok pedig mindkét esetben beágyazott órajel-generátorra támaszkodva biztosítanak nagysebességű adatkapcsolatot. Ez a tény ad rá lehetőséget, hogy ugyanazok az áramkörök és kábelek igény szerint SuperSpeed USB adatfolyamot továbbítsanak sávonként 10 Gbps-os adatátviteli sávszélesség mellett, vagy éppen DisplayPort 1.3-as kapcsolatot kínáljanak sávonként 8,1 Gbps-os sávszélességgel.

A DisplayPort Alt Mode USB Type C eszközök első hulláma persze még nem DisplayPort 1.3-as, hanem csak DisplayPort 1.2a támogatást kínál, amelynél sávonként 5,4 Gbps-os adatátviteli sávszélesség érhető el. Ennek következtében a négy darab 5,4 Gbps-os sáv felhasználásával maximum 4096 x 2160 pixeles natív felbontás és 60 Hz-es képfrissítési ráta mellett üzemelő kijelzők meghajtására van mód, méghozzá 30-bites színmélység alkalmazása mellett.

Az USB Type C szabvány rugalmasságának köszönhetően lehetőség van rá, hogy a DisplayPort Alt Mode csak egy vagy két sávot használjon a rendelkezésre álló négyből, a fennmaradó két sávon pedig zavartalanul folyhat a SuperSpeed USB alapú adatkommunikáció. Előbbire jó példa lehet egy dokkoló állomás, amely két sávot használ DisplayPort kapcsolatra, egyenként 8,1 Gbps-os sávszélességgel, ezzel egy időben pedig a maradék sávokon irányonként 10 Gbps-os sávszélességgel folyhat a SuperSpeed USB alapú adatkommunikáció – miközben ugye akár egy 4K UHD DisplayPort monitort is kiszolgál a rendszer. A DisplayPort 1.3-as szabvány támogatásával arra is lehetőség van, hogy DisplayPort Alt Mode alkalmazása mellett a négy darab 8,1 Gbps-os sávot felhasználva akár egy 5K-s (5120 x 2880 pixeles) felbontású monitort is működtessünk, ezzel egy időben pedig USB 2.0-s adatkapcsolat is rendelkezésre áll az USB Type C ehhez a funkcióhoz társított érintkező lábain keresztül.

Arról sajnos nem szól a fáma, mikor érkeznek azok a speciális USB 3.1 Type C csatlakozóval ellátott eszközök, amelyek DisplayPort Alt Mode támogatással is rendelkeznek. Reméljük, nem kell már sokat várni rájuk – talán az sem baj, hogy az első megoldások még csak a DisplayPort 1.2a szabványt támogatják majd. A felhasználóbarát megoldásnak így is nagyon sokan fognak örülni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward