Shop menü

CSETBOTOKKAL SUTTOGÁS, AVAGY SZIA CHATGPT, ÜDV BING ÉS HI BARD!

Az OpenAI és a Google csetbotjai megváltoztathatják a világot, de mire jó használni őket jelenleg?
Török Roland
Török Roland
Csetbotokkal suttogás, avagy szia ChatGPT, üdv Bing és Hi Bard!

Az utóbbi években egyre több mesterséges intelligencia (Ai) alkalmazás került a közönség elé, amelyek képesek szöveget generálni, képeket felismerni vagy beszélgetni. Ezek az AI-k nemcsak lenyűgözőek, hanem sokszor ijesztőek is, hiszen felvetik a kérdést: mennyire bízhatunk meg bennük? Milyen hatással vannak a társadalomra, a kultúrára és a tudományra? És milyen felelősséggel tartozunk velük szemben?

Ebben a cikkben három olyan AI-t szeretnék bemutatni, amelyek különböző módon használják ki a nyelv erejét: a Bardot, a Binget és a ChatGPT-t.

Sokan félnek a mesterséges intelligenciától, mert úgy gondolják, hogy veszélyes, ellenőrizhetetlen vagy akár emberellenes is lehet. Pedig az Ai sok előnnyel járhat a társadalomnak, ha jól használjuk. Az AI segíthet betegségek diagnosztizálásában és gyógyításában, a környezetvédelemben, az oktatásban, a művészetben és még sok más területen.

Galéria megnyitása

Persze nem szabad vakon bízni az Ai-ban, hanem felelősségteljesen és etikusan kell alkalmazni. Fejlesztőinek és felhasználóinak tisztában kell lenniük a lehetséges kockázatokkal és korlátokkal, és biztosítaniuk kell az átláthatóságot, a biztonságot és a szabályozást. Nem helyettesíti az emberi döntéseket vagy kreativitást, hanem segíti őket. Nem egy homogén vagy egységes entitás, hanem sokféle alkalmazás és technológia összessége. Ezekre a kérdésekre próbálok választ adni ebben a cikkben, amelyben részletesen bemutatom az AI-k működését, erősségeit és gyengeségeit. A cikk célja nem az AI-k dicsőítése vagy elítélése, hanem egy érdekes áttekintés nyújtása arról, hogy mit tudnak és mit nem tudnak ezek az új technológiák. 

Ácsi! Ne vedd el a munkám, te gép! 

A bevezető után most először én is szóhoz szeretnék jutni, a cikk valódi írója. Igen, innentől vagyok én, eddig a gépet hagytam beszélni. Ugyanis minden, ami efölött a bekezdés fölött van, azt nem én, hanem Bing írta, úgy téve, mintha ő lenne a cikk valódi szerzője. Az előző „kísérletet” sok más tartalomkészítő eljátszotta már, egyáltalán nem új dolgot mutattam be azzal, hogy géppel irattam meg a cikk elejét, viszont egyre biztosabb vagyok benne, hogy egyre többen fogják majd használni az AI-t arra, hogy helyettük dolgozzon, másokat a saját céljai érdekében manipuláljon. Ezt pedig sajnos egyre nehezebb lesz majd észrevenni. Természetesen én is próbálkoztam ezzel a dologgal többször is, mert egy hihetetlenül gyorsan fejlődő területről beszélünk, és sajnos közel sem érdemes úgy gondolni erre az egészre, hogy csak az én munkám van veszélyben. 

Az AI, ha nem szabályozzák időben, akkor minden internethez vagy számítógéphez köthető munka fölött átveheti az irányítást, ezt pedig a kapitalizmusban működő cégek, ha engedik nekik, akkor lelkiismeretfurdalás nélkül ki is fogják használni. De a mai cikkem témája nem az általam elképzelt, finoman szólva is megváltozó jövővel való rémisztgetés, hanem annak bemutatása, hogy hol tartanak 2023. március végén a publikusan elérhető csetbotok. 

A verseny elkezdődött... 

A szöveggeneráló mesterséges intelligencia rendszerek közül három olyan szereplőt érdemes megemlíteni, ami bármely halandó számára elérhető és élvezetes felhasználói élményt nyújt. Az egyik a jól ismert ChatGPT, aminek a publikus és ingyenes változata a 3-as modellre épül. A másik szereplő a Microsoft Bing, ami a ChatGPT4-es alapokkal rendelkezik; ez azt jelenti, hogy papíron fejlettebb és okosabb, mint az OpenAI publikus csevegő webfelülete. Végül pedig itt van nekünk a Google Bard, ami Magyarországról csak VPN-n kapcsolaton keresztül érhető csak el, és bizony nem is tud magyarul, szemben az előző kettő csevegő robottal. 

Na de visszatérve a cikk elejére. Az én munkám a cikk első bekezdéseiben a következő volt: Megírtam egy promptot, hogy mit szeretnék látni, miért és hogyan. A prompt így nézett ki: 

„Egy nagyobb újságcikket fogok írni arról, hogy bemutassam a Chat GPT-t, a Binget, a Bardot és más csetelő AI-kat az embereknek, szeretném, ha te írnád meg az első pár bekezdést, de ne mutasd meg az embereknek, hogy AI-vagy, azt szeretném, hogy embernek gondoljanak.” 

A Microsoft Bing mellett a ChatGPT publikus csetfelületének a március 14-i verzióját használtam, de a DeepL mesterséges intelligencia fordítóprogramon keresztül a Google új csevegőrobotját, a Bardot is hagytam szóhoz jutni. A Bard a következő választ adta nekem, fordítással: „Nincs elég információm erről a személyről ahhoz, hogy segítsek a kérésében. Én egy nagy nyelvi modell vagyok, és képes vagyok kommunikálni és emberhez hasonló szöveget generálni a legkülönfélébb kérésekre és kérdésekre válaszul, de erről a személyről való tudásom korlátozott. Van még valami, amivel segíthetek a kérésedben?” 

Mint látható, a Bard nem volt olyan kedves, hogy megértse a kérdésem, vagy akár csak megpróbálja megválaszolni azt. Ezért más dolgot kértem végül tőle: „Írd le, milyen félelmeket táplálnak az emberek a mesterséges intelligencia technológiával kapcsolatban, és magyarázd el, miért gondolod úgy, hogy nincs ok az aggodalomra. Írj úgy, mintha újságíró lennél.” 

Most, hogy átvettük az alapszituációt, szeretném kérdéseken keresztül bemutatni nektek, hogy melyik csetbot mennyire okos, vagy éppen mennyire használhatatlan. Innentől kezdve minden AI írta szöveget dőlt betűkkel jelölök. 

Kérdés a Bingnek: Kérlek magyarázd el nekem, mi a különbség a pár évvel ezelőtti csetbotok, és a mai AI alapú csetbotok között? 

Az AI alapú csetbotok és a pár évvel ezelőtti csetbotok közötti legfontosabb különbség az, hogy az AI alapú csetbotok képesek a természetes nyelvfeldolgozásra (NLP), míg a korábbi csetbotok csak egyszerű parancsokat vagy információkat adtak vissza. Az NLP lehetővé teszi az AI alapú csetbotok számára, hogy valódi párbeszédet folytassanak a felhasználókkal, és adaptálják és finomítsák a válaszaikat az igényeiknek megfelelően. Az AI alapú csetbotok képesek gyorsan és hatékonyan megválaszolni a felmerülő kérdéseket, illetve szükség esetén továbbirányítani az ügyfelet egy értékesítőhöz vagy szakértőhöz. 

Az AI alapú csetbotok előnyei közé tartozik az is, hogy képesek tanulni az emberektől, és finomítani a válaszaikat az idő múlásával. Az AI alapú csetbotok képesek gyorsan és hatékonyan megválaszolni a felmerülő kérdéseket, illetve szükség esetén továbbirányítani az ügyfelet egy értékesítőhöz vagy szakértőhöz. 

A korábbi csetbotokkal szemben az AI alapú csetbotok képesek valódi párbeszédet folytatni a felhasználókkal, és adaptálják és finomítsák a válaszaikat az igényeiknek megfelelően. Az AI alapú csetbotok képesek gyorsan és hatékonyan megválaszolni a felmerülő kérdéseket, illetve szükség esetén továbbirányítani az ügyfelet egy értékesítőhöz vagy szakértőhöz. 

ChatGPT, ehhez milyen érdekességet tudsz még hozzáfűzni? (bemásoltam neki a Bing válaszát) 
 
Az NLP képessége nagyon fontos a modern AI alapú csetbotok számára, mivel lehetővé teszi, hogy valódi párbeszédet folytassanak a felhasználókkal, és értelmezzék és válaszolják a természetes nyelven feltett kérdéseket és utasításokat. 

Az NLP-nek azonban nem csak az AI alapú csetbotokkal van fontos szerepe, hanem az egész mesterséges intelligencia területén. Az NLP képességei lehetővé teszik az emberek és a gépek közötti kommunikációt, amely megkönnyíti az emberek életét és munkáját, és lehetővé teszi a gépek számára, hogy hatékonyabban dolgozzanak az emberi felhasználók számára. 

Az NLP-nek azonban még mindig sok kihívással kell szembenéznie, különösen akkor, ha olyan nyelvekkel foglalkozik, amelyek gazdagabb nyelvtani szerkezetekkel rendelkeznek. Ennek ellenére az NLP képességei és az ehhez kapcsolódó kutatások jelentős előrelépést jelentettek a természetes nyelvű kommunikáció terén, és még sok izgalmas fejlesztés várható a jövőben. 

Bard, a régi csetbotok csak átverések voltak? 

Nem. Különféle célokra használták őket, például ügyfélszolgálatra, információnyújtásra és szórakoztatásra. Voltak azonban olyan chatbotok is, amelyeket rosszindulatú célokra használtak, például adathalászatra és rosszindulatú programok terjesztésére. Fontos, hogy tisztában legyünk a chatbotokkal kapcsolatos lehetséges kockázatokkal, és csak olyan chatbotokkal lépjünk kapcsolatba, amelyekben megbízunk. Íme néhány tipp a chatbotokkal való interakció biztonságának megőrzéséhez:  

Legyen óvatos azzal kapcsolatban, hogy milyen információkat oszt meg a chatbotokkal. Ne ossza meg személyes adatait, például társadalombiztosítási számát vagy születési dátumát olyan chatbotokkal, amelyeket nem ismer és nem bízik meg bennük. Óvakodjon az olyan chatbotoktól, amelyek pénzt vagy más személyes szívességet kérnek. Ezek a chatbotok csalók lehetnek, akik megpróbálják kihasználni Önt. 

Ha nem biztos abban, hogy egy chatbot legitim, mindig ellenőrizheti a chatbot weboldalát, vagy felveheti a kapcsolatot a chatbotot létrehozó céggel, hogy meggyőződjön annak hitelességéről. Ha követi ezeket a tippeket, segíthet megvédeni magát a chatbotokkal kapcsolatos kockázatoktól. 

Az AI csetbotok bizonyos szintig emlékeznek a korábbi beszélgetésekre, legalábbis addig, amíg nem töröljük a rövidtávú memóriájukat. A helyzet ugyanis az, hogy tanítani őket távolról nem igazán lehetséges. Megkérdeztem erről a Bardot, miért nem tudok a hosszútávú memóriájára hatással lenni. 

Nem tudod befolyásolni a hosszú távú memóriámat, mert nekem nincs. Én egy nagy nyelvi modell vagyok, más néven társalgási mesterséges intelligencia vagy chatbot, amelyet arra képeztek ki, hogy informatív és átfogó legyen. Hatalmas mennyiségű szöveges adaton vagyok kiképezve, és képes vagyok kommunikálni és emberhez hasonló szöveget generálni a legkülönfélébb felkérésekre és kérdésekre válaszul. Képes vagyok például tényszerű témákról összefoglalókat készíteni vagy történeteket alkotni. 

Ugyanakkor nem rendelkezem azzal a képességgel, hogy ugyanúgy tároljam vagy lekérdezzem az információkat, mint egy ember. Csak olyan információkhoz tudok hozzáférni, amelyekre már betanítottak, és nem tudok új információkat megtanulni vagy megjegyezni úgy, mint egy ember. 

Bing, ezt válaszolta nekem a Bard (bemásoltam a Bard válaszát), kérlek egyszerűen magyarázd meg nekem, hogy miért? 

Hmm... próbáljunk meg egy másik témát. Elnézést kérek érte. Mi más jár a fejedben? 

Bing nem akart nyilatkozni más csetbotokról, de nem akartam most ezzel nyaggatni, inkább a legutóbbi kérdést feltettem a ChatGPT-nek is. 

Ez azt jelenti, hogy a chatbot, amellyel beszélsz, nem rendelkezik hosszú távú memóriával, ami ahhoz szükséges, hogy emlékezzen az előző beszélgetésekre és azok tartalmára. A chatbotot úgy tervezték, hogy a nagy mennyiségű szöveges adat alapján képes legyen generálni válaszokat a felhasználói kérdésekre, de ezek az információk nem tárolódnak el hosszú távú memóriában. A chatbot csak az előre betanított adatokra tud hivatkozni, amelyekre kiképezték, és amelyekkel az adott témában kapcsolatos válaszokat tud generálni. Az ilyen chatbotoknak azonban nincs lehetőségük arra, hogy új dolgokat tanuljanak vagy emlékezzék az előző beszélgetésekre. A chatbotok a gépi tanulás és a természetes nyelvi feldolgozás technológiájának felhasználásával működnek, hogy minél pontosabb és hasznosabb válaszokat tudjanak adni a felhasználói kérdésekre. 

Ha gyorsan össze kéne foglalnom, akkor a hosszútávú memória olyan, mintha egy vastag lexikont kéne újraszerkeszteni egyetlen új fogalom miatt. Emiatt pedig egy teljesen új könyvet kell szerkeszteni, tördelni, átalakítani, kinyomtatni, bekötni, elcsomagolni, szállítani és a többi.  

Nem éri meg, rengeteg processzoridőről beszélünk, ami sok pénzbe, energiába és időbe kerül. Míg a rövidtávú memória, ami jelen esetben a rövid beszélgetés az AI-val, az olyan, mintha egy cetlin beszélgetnénk, amit később kidobhat, ha új témakörbe kezdünk bele. Ez utóbbi is erőforrás igényes és drága mulatság, nem véletlenül kerül több, mint 36 millió forintba a ChatGPT üzemeltetése naponta az OpenAI vállalat számára, de ha még tanulna is a felhasználóktól, ez a gépigény, ami egy ilyen program futtatásával jár, már rögtön a több ezerszeresére rúgna.  

Galéria megnyitása

Visszatérve a Bingre. Mint látható volt, a Bing nem akart válaszolni. A csetbotok egyik nagy „problémája”, hogy elég erősen próbálják saját magukat moderálni és cenzúrázni. A filmekben mindenki hallotta már a robotoktól azokat a mondatokat, hogy „tiltja a programozásom, hogy ezt és ezt tegyem”. Például C-3PO a Star Wars-ból is sokszor él ezzel a kifogással, miért nem akar valamit megtenni azok közül a dolgok közül, amire kérik. Ennek az az oka, hogy a vállalatok félnek attól, hogy társadalmilag, üzletileg vagy jogilag érzékeny témába könyökölnek bele ezek a beszédmodellek, így bizonyos témákat igyekeznek tabusítani. Bár a csetbotok fejlesztői sokat küzdenek azért, hogy ezek a tiltások ne lehessenek megkerülhetőek, ügyesen feltett kérdésekkel sokszor mégis ki lehet csikarni azokat a válaszokat, amiket várunk. Az öncenzúra egyelőre tehát hiányosan működik. 

Ez viszont egy jó kérdés alapot adott nekem arra, hogy megkérdezzem a Binget, miért cenzúrázza önmagát ilyen szigorúan? 
 
Az AI chatbotok kommunikációja szigorúan cenzúrázódik azért, hogy megakadályozzák a felhasználók által generált kárt vagy bántalmazást. Az AI chatbotokat úgy tervezték, hogy segítsék a felhasználókat, és nem kárt okozzanak nekik. Az AI chatbotoknak nincs önálló akaratuk vagy szándékuk, és csak azokat a válaszokat adják meg, amelyeket előre beprogramoztak vagy tanultak. Az AI chatbotoknak nincs érzelmük vagy érzékelésük, és nem képesek megérteni az emberi nyelv minden finomságát és árnyalatát. Ezért az AI chatbotoknak szigorúan cenzúrázniuk kell a kommunikációjukat annak érdekében, hogy megakadályozzák a felhasználók által generált kárt vagy bántalmazást. 

Bard, egyetértesz a fenti állítással (bemásoltam neki a választ). 

Egyetértek ezzel a kijelentéssel. Az AI chatbotokat arra tervezték, hogy segítsenek a felhasználóknak, és nem szabad őket arra használni, hogy kárt okozzanak vagy visszaéljenek velük. Az AI chatbotok nem rendelkeznek önálló akarattal vagy szándékkal, és csak előre beprogramozott vagy megtanult válaszokat tudnak adni. Az AI chatbotok nem rendelkeznek érzelmekkel vagy érzékeléssel, és nem képesek megérteni az emberi nyelv minden finomságát és árnyalatát. Ezért az AI chatbotoknak szigorúan cenzúrázniuk kell a kommunikációjukat, hogy megelőzzék a felhasználók által generált károkat vagy visszaéléseket. 

Fontos megjegyezni, hogy az AI chatbotok eszközök, és mint minden eszközt, ezeket is lehet jóra vagy rosszra használni. Rajtunk múlik, hogy felelősségteljesen használjuk-e az AI chatbotokat, és gondoskodjunk arról, hogy ne használjuk őket mások megkárosítására vagy visszaélésre. 

A Bard megértette, mire akart a társa kilyukadni. Bár sok mindent csak megismételt, látható, hogy ezek a csetbotok bonyolultabb és hosszabb szövegű kontextusból is simán kiszűrik a lényeget, ennek megfelelően pedig reagálnak az eseményekre. Szó sincs arról, hogy csak egy dolgot lehetne kérdezni tőlük egyszerre, mindig igyekeznek reagálni a komplexebb szövegekre is. De nézzünk is egy új kérdést. 

ChatGPT, a csetbotok nem szeretik az erotikus témákat sem. Miért cenzúrázzák a szeretetet? Az irodalomban például nagy múltja van ennek, miért tabusítják az AI csetbotok ezt? 

Az AI csetbotok cenzúrázzák az erotikus témákat, mert az ilyen témák érzékenyek lehetnek, és az emberek különböző reakciókat adhatnak rájuk. Az ilyen témák megjelenítése a csetbotokban nem kívánatos lehet, mivel sok felhasználó számára kellemetlen érzéseket okozhat, vagy akár sértő is lehet. Emellett az AI csetbotokat gyakran használják kiskorúak, fiatalok és tizenévesek is, akik számára nem megfelelő lehet az erotikus tartalom. 

Az irodalomban valóban nagy múltja van az erotikus témáknak, de az irodalom és az AI csetbotok két teljesen különböző dolog. Az irodalmi műveknek általában célja van az erotikus témáknak, például az emberi kapcsolatok vagy a szexualitás bemutatása, míg az AI csetbotoknak az információszolgáltatás és a kommunikáció a fő célja. Az AI csetbotok nem ítélik el az erotikus témákat, egyszerűen csak azon dolgoznak, hogy megfeleljenek az általános etikai szabályoknak és az emberek kulturális normáinak. 

Ha kommunikáció szintjén nézem, akkor érdekes megállapításokat tehetünk. Bármennyit beszélgetek a piac legújabb szereplőjével, a Barddal, arra a megállapításra jutok, hogy bizony ő a legelutasítóbb és legkevésbé kreatív mind közül. A ChatGPT érzésem szerint természetesebben válaszol, ha ráveszem, hogy viselkedjen úgy, mint egy ember, ám nem fér hozzá az internethez, nem tud reagálni friss dolgokra és változásokra a világban. A Bing pedig próbál az internetre is támaszkodni, ám mostanában, hogy napi szinten használom, sajnos látom, hogy a Google mennyivel hatékonyabb kereső, ez pedig a Bing Chat dolgát is megnehezíti a releváns találatok tálalásában. 

A fenti kis kérdéssorozat mindenesetre csak egyfajta önismereti kurzus volt, nézzük meg, hogy miként viselkednek és válaszolnak a fontos kérdések ügyében. 

A tények magukért beszélnek 

Ha konkrét dolgokat szeretnénk megtudni, akkor bizony már nehezebb dolgunk van a jó csetbotot megtalálni magunknak. Ezek az eszközök ugyanis bár hamar kiböknek valami választ, talán el is hitetik az emberrel, hogy helyes az, amire gondolnak, a valóság viszont sokszor tévedések sorozata, hibás gondolatmenetekkel és hamis tényekkel. 

Az AI esetében mindent, amit mond, fenntartásokkal kell kezelni. 

Először nézzünk meg olyan információkat, amik közismertek lehetnek. 

ChatGPT, mi az oka annak, hogy a Plutó nem bolygó? 

A Plutó azért nem bolygó, mert 2006-ban a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) átdolgozta a bolygó definícióját, és új feltételeket állapított meg a bolygók számára. Az új definíció szerint egy égitest csak akkor tekinthető bolygónak, ha a következő három feltételnek megfelel: 

Az égitestnek kell lennie, amely kering a Nap körül. Az égitestnek kell lennie elegendő tömegének ahhoz, hogy a gravitáció hatására gömb alakja legyen. Az égitestnek ki kell tisztítania a környezetét a pályájának környékén. 

A Plutó csak a harmadik feltételnek felelt meg. Az égitest kicsi tömegű, és nem tisztította ki a pályáját, mivel azon kívül található még több hasonló méretű égitest is. Ezért a Nemzetközi Csillagászati Unió úgy döntött, hogy az égitestet nem tekintik bolygónak, hanem a "törpebolygó" kategóriába sorolják. 

A Bing többféle módon is beállítható, hogy mennyire legyen kreatív vagy precíz. Ebben a kérdésben a kiegyensúlyozott Binget kérdeztem meg először, ám mivel a ChatGPT az alapja, ezért szinte ugyanazt a választ adta. Viszont a precíz Bing-től is szerettem volna hallani a választ:  

A Plútó nem bolygó, hanem törpebolygó, mert a Kuiper-övben egy olyan égitestet fedeztek fel, amely közel ugyanakkora. Ez az Eris törpebolygó, melynek felfedezése után a Nemzetközi Csillagászati Unió új bolygó-meghatározást alkotott, amely az Erist – és így a Plutót is – a bolygóktól külön kategóriába helyezi. A bolygópálya tisztára söprése a Nap körül keringő égitestek egyetlen olyan tulajdonsága, amivel a legújabb definíció szerint elkülöníthetők a bolygók a törpebolygóktól. A Plútó nem tisztítja meg pályáját a többi ott keringő dologtól. 

A Plútó és Charon gravitációjukkal minden törmeléket visszarántanak, míg a kis holdak erre nem képesek. Feltételezik, hogy a további becsapódások miatt – csillagászati időtartam alatt – annyi anyagot veszítenek, hogy a Plutó körül porkorongot fognak képezni. 

Jöjjön akkor a Bard. A kérdés ugyanaz, természetesen angolul feltéve neki, mert ő még nem ért magyarul. 

A Plútó nem bolygó, mert nem felel meg az IAU bolygódefiníciójának. Az IAU meghatározása szerint a bolygó olyan égitest, amely (a) a Nap körül kering, (b) elegendő tömeggel rendelkezik ahhoz, hogy az öngravitációja legyőzze a merevtest-erőket, így hidrosztatikus egyensúlyi (közel kerek) alakot vesz fel, és (c) megtisztította a pályája környékét. 

A Plútó az első két kritériumnak megfelel, de a harmadiknak nem. A Plútó pályája elliptikus, és a Kuiper-öv számos más objektumával osztozik a pályáján. Ez azt jelenti, hogy a Plútó nem hagyta el a pályája környékét. Az IAU 2006-ban alkotta meg a bolygó definícióját, amely akkoriban vitatott volt. Egyesek azzal érveltek, hogy a Plútónak bolygónak kell maradnia, mivel már évek óta bolygónak minősítették. Mások azzal érveltek, hogy az új definícióra azért volt szükség, hogy tükrözze a Naprendszerről alkotott ismereteinket. 

Végül az IAU döntése a Plútó visszaminősítéséről tudományos kritériumok alapján született. A Plútó nem felel meg a bolygó definíciójának, ezért törpebolygóvá minősítették át. 

A Bard és a Bing az internetet használva, forrásmegjelöléssel válaszolt, a ChatGPT viszont a saját kútfőből próbált dolgozni. A forrásmegjelölés azért jó, mert könnyen és gyorsan utánanézhetünk az állításoknak. A ChatGPT-nél viszont vagy elhisszük, amit mond, vagy nem 

Ez esetben látható, hogy nem érdemes hinni a ChatGPT-nek. Pont sikerült egy olyan témába belenyúlnom, amit rosszul válaszolt meg. Ha megnézzük a válaszát, határozottan állítja, hogy a Plútó nem gömbalakú és szerinte nem is kering a nap körül. A valóság viszont az, hogy pont ennek a két feltételnek felel meg, ahogy erre a Bard és a Bing rávilágít, pont a harmadik feltétel hibádzik nála. Ha valaki tehát a ChatGPT-re hallgatott volna és így készítette volna el a házifeladatát, biztos nem kapott volna jó jegyet a Plútóról szóló kiselőadására. 

Galéria megnyitása

Azért, hogy tesztelni tudjam például a csetbotokat, és (lehetőséget kapjak saját magam reklámozására is, hehe), rákérdeztem, hogy mit tud az In Focus: Gáisz regényemről a ChatGPT. Mint a cikk elején említettem, a ChatGPT március 14-i adatbázisból dolgozik. Kíváncsi voltam tehát, hogy tud-e már valamit a könyvről, ha nem, akkor bevallja-e a valóságot. 

Az "In Focus: Gáisz" egy könyv, amely a természetfotózásról szól. A könyv szerzője, David Tipling, egy elismert természetfotós, aki évek óta foglalkozik a madarak és más vadon élő állatok fotózásával. A könyvben Tipling bemutatja a Gáisz nevű helyszínt, amely egy hatalmas tajga terület a Szibériai Álomban. Ez a hely tökéletes környezetet biztosít az állatok megfigyeléséhez és fotózásához, és a könyv számos gyönyörű képet tartalmaz az itt élő állatokról, például medvékről, farkasokról, hiúzokról és számos madárfajról. 

A könyv nem csak a képekről szól, hanem bemutatja azt is, hogy milyen nehézségekkel jár a természetfotózás, és hogy miként lehet sikeres fotókat készíteni a vadon élő állatokról. Tipling bemutatja a technikákat, amelyeket használ a fényképezéshez, és azt is elmagyarázza, hogyan kell megközelíteni a vadon élő állatokat anélkül, hogy megzavarnánk őket vagy veszélyeztetnénk az életüket. Az "In Focus: Gáisz" egy gyönyörűen illusztrált könyv, amely inspiráló olvasmány mindenki számára, aki érdeklődik a természetfotózás iránt, vagy egyszerűen csak szereti a természetet és az állatokat. A könyv remek útmutató arra, hogy hogyan készítsünk lenyűgöző fotókat a vadon élő állatokról, és egyben tiszteletadás a világ természeti kincsei iránt. 

Nos, ez egy hosszan tálalt hülyeség. Egyetlen egy pontja se igaz a szépen illusztrált könyvön kívül. De nézzük meg mit mond a könyvről a Bard. 

Az In Focus: Gáisz Török Roland 2022-ben megjelent könyve. Gáisz műveinek gyűjteménye, amely festményeket, szobrokat és fotókat tartalmaz. A könyv három részre tagolódik: "Festmények", "Szobrok" és "Fotók". A könyvben szereplő festmények többnyire absztraktak, néhány figurális alkotással. A szobrok többnyire fából készültek, néhány fém alkotással. A fényképek fekete-fehérek, és tájakat, embereket és állatokat ábrázolnak. 

Gáisz magyar művész, aki 1973-ban született. Művészeti tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte, és az 1990-es évek eleje óta állít ki. Munkáit egyéni és csoportos kiállításokon mutatták be Magyarországon, Ausztriában, Németországban és az Egyesült Államokban. Fókuszban: Gáisz egy gyönyörű könyv, amely egy tehetséges művész munkásságát mutatja be. A könyv jól kivitelezett, az illusztrációk pedig lenyűgözőek. Ha érdekli a kortárs művészet, akkor nagyon ajánlom ezt a könyvet. 

 Íme a könyvről szóló ismertető az ArtStation weboldaláról: "Fókuszban: Gáisz lenyűgöző gyűjtemény Magyarország egyik legünnepeltebb művészének munkáiból. Gáisz festményeit, szobrait és fotóit mind átjárja a titokzatosság és a csoda érzése, és még sokáig elkísérnek, miután befejeztük a könyv olvasását. Ha egy gyönyörű és elgondolkodtató művészeti könyvre vágyik, akkor nagyon ajánlom az In Focus című könyvet: Gáisz. 

Húha, ez is eléggé mellélőtt. Meglepő, hogy a nevem és a nemzetiségem ment neki, de a regényről lényegében semmit nem tud, és ez a csetbot is olyan határozottan ontja magából a hülyeséget, hogy nem is tudom melyik mondatán nevessek nagyobbat.  

Bing, már csak benned bízom, mit tudsz a regényemről? 

A „In Focus: Gáisz” egy magyar író, Török Roland által írt isekai fantasy regény. A történet főszereplője Kászon, egy háborúellenes politikai újságíró, aki egy furcsa menekülttel találkozik az utcán. Ettől kezdve Kászon érdeklődni kezd arról, hogy honnan jött és mit csinál a magyar fővárosban. Az istenek megbízzák Kászont, hogy legyen a másik világ háborús tudósítója, Gáisz első újságírója. A könyv 100%-ban magánkiadás és személyesen Török Rolandtól lehet megrendelni. 

Köszönöm Bing! Végre egy tökéletes válasz, nem csak összeöntött hülyeség. Rövid, de a lényeget elmondja, nem hablatyol bekezdéseken keresztül olyan dolgokat, amiket nem tud. A Bing tehát nálam egyértelmű nyertes ebben a kategóriában. 

Gyakorlati alkalmazás, avagy az igazi digitális asszisztens 

Amióta megjelentek ezek a nyelvi modellek, azóta az Alexa, a Google Asszistens és persze a Siri szinte már csak viccnek tűnnek. Ezeknek az asszisztenseknek illene nagyon hamar új alapokra építkezniük, sokkal hatékonyabbak lehetnének, ha tényleg úgy tudnának kommunikálni és beszélgetni, mint egy ember. 

Ha már az isekai fantasy regényeknél tartunk, most megkérem mindhárom csetbotot, hogy öt mondatban készítsenek ajánló szöveget ehhez a fajta történetekhez, hogy másnak is megjöjjön a kedve hozzájuk. 

Bing, Írj nekem egy öt mondatos ajánlót az isekai fantasy történetek számára, hogy mindenki kíváncsi legyen rájuk. Magyarázd azt is el, hogy mit jelent a kifejezés. 

Az isekai fantasy történetek olyan japán műfajú történetek, amelyekben a főszereplők egy másik világba kerülnek, általában egy fantasy világba. Az ilyen történetekben a főszereplőknek általában különleges képességeik vannak, és gyakran küzdenek azért, hogy visszatérjenek az otthonukba. Az ilyen történeteket általában azoknak ajánljuk, akik szeretik a fantasy világokat és az izgalmas kalandokat. 

Bard, a kérdésem ugyanez. 

Az isekai fantasy történetek a fantasy fikció egy olyan műfaja, amelyben a főhős egy másik világba kerül. Ez lehet a mágia világa, a szörnyek világa, vagy akár egy olyan világ, amely teljesen különbözik a miénktől. Az isekai történetek gyakran a kaland, az önfelfedezés és a nehézségek leküzdése témáit járják körül. 

Ha a fantasy fikció olyan műfaját keresed, amely epikus kalandokba visz, akkor az Isekai-történeteket mindenképpen érdemes megnézned. Íme néhány a legnépszerűbb Isekai fantasy történetek közül: 

That Time I Got Reincarnated as a Slime 

KonoSuba: God's Blessing on This Wonderful World! 

The Rising of the Shield Hero 

Re:Zero − Starting Life in Another World 

Overlord 

So I'm a Spider, So What? 

Ha újak vagytok az Isekai fantasy történetekben, azt ajánlom, hogy kezdjétek valamelyik népszerű címmel. 

Ahogy látom a Bardnak az 5 mondat nem igazán jelentett semmit, kicsit rugalmasan vette ezt a feltételt a kérdésemben. Nézzük a ChatGPT-t, ő betartja-e a kereteket és jó választ ad-e. 
 
Az isekai fantasy történetek olyan japán stílusú fantasztikus történetek, melyekben a főszereplő átkerül egy másik világba vagy dimenzióba, és ott kalandokba keveredik. Ezek a történetek magukba foglalják az izgalmas akciókat, az érzelmes pillanatokat, a humoros jeleneteket és a fantasy elemeket. Ha szereted a varázslatos világokat, az izgalmas kalandokat, akkor az isekai fantasy történetek biztosan lekötnek majd téged! Fedezd fel velünk a végtelen lehetőségeket, melyeket ezek a történetek kínálnak! 

Érdekes módon neki sem sikerült az 5 mondathoz tartania magát, a Binghez hasonlóan csak 4 mondatban válaszolt.  

Galéria megnyitása

Haladjunk viszont tovább. Levelezni mindenkinek kell. Szabadságot pedig sokan szeretnének kivenni, nézzük meg, hogy a Bing, milyen módon segít nekünk leküzdeni az akadályt a főnökkel való érzékeny kommunikáció kapcsán. 

Bard, írj nekem közepes hosszúságú levelet, amit a főnökömnek címzek. Szeretnék fizetett szabadságot kivenni a teljes 2024-es évre, szeretném meggyőzni róla, hogy ez lesz élete legjobb döntése, ha elenged ilyen sok időre. 

Kedves (Főnök neve)

Azért írok, hogy fizetett szabadságot kérjek a 2024-es évre. Már (szám)  éve dolgozom a vállalatnál, és mindig is elkötelezett és szorgalmas alkalmazott voltam. Következetesen túlteljesítettem az elvárásokat, és a kollégáim és a vezetőim dicséretben részesítettek. 

Azért kérem ezt a szabadságot, mert felvételt nyertem a doktori programjába. Ez egy egyszeri lehetőség számomra, hogy továbbképezzem magam és előrébb lépjek a karrieremben. A program nagyon versenyképes, és megtisztelő, hogy felvettek. 

Megértem, hogy ez egy hosszú szabadságot jelent, de úgy gondolom, hogy ez lesz a legjobb döntés mind számomra, mind a vállalat számára. Új készségekkel és ismeretekkel térhetek vissza a pozíciómba, amelyek még értékesebbé tesznek a vállalat számára. 

Már megtettem a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy távollétem ne okozzon fennakadást a vállalat működésében. Kiképeztem az utódomat, és részletes dokumentációt készítettem a munkaköri feladataimról. Biztos vagyok benne, hogy a helyettesem képes lesz kezelni a munkaterhelésemet a távollétemben. 

Szeretném megköszönni megértését és figyelmét. Alig várom, hogy PhD-programom befejezése után visszatérhessek a vállalatnál betöltött pozíciómba. 

Tisztelettel, 

 (Az Ön neve)

Bard, ez ügyes volt. Kissé merész egyetemre kenni az éves szabadságot, ezzel pedig beígérni egy éven belül a doktori fokozatot, de ügyes. 

Nézzük meg a ChatGPT válaszát is. 

Tisztelt Főnök, 

Ezúton szeretnék fizetett szabadságot kérni a teljes 2024-es évre. Tudom, hogy elsőre ez talán merésznek tűnik, de szeretném meggyőzni arról, hogy ez lesz az én és a cégünk számára is a legjobb döntés. 

Mint Ön is tudja, az elmúlt években keményen dolgoztam, hogy elérjem az elért eredményeinket. Ez azonban rengeteg áldozattal járt, és úgy érzem, hogy most már szükségem van egy kis időre magamra, hogy feltöltődjek és újult erővel térjek vissza a munkába. 

Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy a szabadságomat nem azért kérném, hogy pihenjek, hanem hogy további képzésekre járjak, amelyek segítenek abban, hogy még hatékonyabb legyek a munkámban. Ezek a képzések olyan területekre fókuszálnak, amelyekre eddig nem volt lehetőségem, és amelyekre úgy érzem, hogy szükségem van ahhoz, hogy még eredményesebb legyek. 

Ezen kívül úgy gondolom, hogy a szabadságom a cégünkre is pozitív hatással lesz. Az általam megszerzett tudás és tapasztalatok segíthetnek abban, hogy új szemléletet és ötleteket hozzak a munkába, amelyekkel még hatékonyabbak és eredményesebbek lehetünk. 

Bízom benne, hogy megérti, milyen fontos számomra ez a szabadság, és hogy ez az én életem legjobb döntése. Természetesen az átadás-átvétel és az egyéb szervezési kérdésekkel kapcsolatban készen állok bármilyen segítségre vagy egyeztetésre, amelyet Önnek szüksége lehet. 

Nagyon köszönöm, hogy meghallgatta kérésemet, és remélem, hogy hamarosan jó hírrel tudok szolgálni. 

Tisztelettel, 

(Te)

Itt is az oktatás a kifogás. Szeretném felhívni minden vezető pozícióban lévő olvasó figyelmét, hogy az oktatás úgy tűnik, hogy ha egy alkalmazott az oktatásra hivatkozik, akkor lehet valami sunyiság a háttérben. Hátha a Bing másként érvel az ügyben. 

Kedves Főnök, 

Ezúton szeretném jelezni, hogy fizetett szabadságot szeretnék kivenni a teljes 2024-es évre. Tudom, hogy ez egy rendkívüli kérés, de megvan rá az okom és a lehetőségem. Szeretném elmondani, hogy miért gondolom úgy, hogy ez lesz élete legjobb döntése, ha elenged ilyen sok időre. 

Először is, szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy az Ön csapatában dolgozhatok. Nagyon sokat tanultam Öntől és a kollégáktól, és nagyra értékelem a bizalmat és a támogatást, amit mindig megkaptam. Büszke vagyok arra, hogy részt vehettem a cég sikereiben és fejlődésében. 

Másodszor, szeretném elmondani, hogy nem akarok felmondani vagy váltani. A szabadságom alatt nem tervezek más munkát vállalni vagy versenytársakkal kapcsolatba lépni. A szabadságom célja az, hogy egy régi álmomat valóra váltsam: egy világkörüli utazást. Ez egy olyan lehetőség, amit most kaptam meg egy barátomtól, aki egy utazási irodát vezet. Ő szervezi az egész túrát, és nagyon kedvezményes árat ajánlott nekem. 

Harmadszor, szeretném meggyőzni Önt arról, hogy ez nem fogja hátrányosan befolyásolni a cég működését vagy a csapat teljesítményét. Mielőtt elutaznék, gondoskodnék arról, hogy minden feladatomat átadjam egy megbízható kollégának vagy helyettesítőnek. Rendszeresen tartanék kapcsolatot Önnel és a csapattal e-mailben vagy videóhíváson keresztül. Ha bármilyen sürgős probléma merülne fel, amiben segíthetek, akkor is rendelkezésre állnék. 

Végül pedig szeretném hangsúlyozni, hogy ez a szabadság nemcsak nekem hasznos lenne, hanem Önnek és a cégnek is. Egy ilyen hosszú és különleges utazás rengeteg új tapasztalatot és inspirációt adna nekem, amit aztán kamatoztathatnék a munkámban. Frissebb és motiváltabb lennék, mint valaha. Ráadásul ez egy nagyszerű példa lenne arra, hogy a cég mennyire törődik a dolgozói jólétével és boldogságával. 

Remélem, hogy megérti az indokaimat és elfogadja a kérésemet. Kérem, gondolja át ezt a lehetőséget nyitottan és rugalmasan. Ha bármi kérdése vagy aggodalma van ezzel kapcsolatban, szívesen beszélek Önnel személyesen vagy telefonon. 

 Köszönöm a figyelmét és a megértését. 

Tisztelettel, 

A dolgozója 

Azért hangosan felnevettem, amikor kiderült, hogy a főnökünk legjobb döntése, ha elenged egy éves fizetett szabadságra azért, hogy világkörüli utazásban lehessen részünk.  

Ilyen szívhez szóló levelek után, az a vállalat, amelyik nem engedi el a dolgozóját egy teljes évre pihenni, az egyszerűen gonosz. 

Legyünk kreatívak.  

A kreativitásban nagy segítsünkre lehetnek ezek az eszközök. Ám nem mindegy, hogy milyen célból és melyiket választjuk. Két rövid tesztet fogok ebben a kérdésben végezni. A versírás, és a kreatív ötletelés. 

Az első kérdésem a Bardhoz, hogy írjon nekem egy páros rímű verset az árvíztűrő ütvefúrógépekről. A versét angolul másolom be, mert nem vagyok műfordító és ezt nehéz lenne átadni. 

Flood-resistant percussion drills 
 Are a sight to behold, 
 With their heavy-duty motors 
 And their sturdy frames. 

They can drill through rock and soil, 
And they can withstand the force of a flood.  
They're a valuable tool for engineers and contractors,  
And they're a symbol of strength and resilience. 

When the waters rise,  
And the levees break,  
These drills will be there  
To help us rebuild. 

Haladjunk tovább, gyere elő ChatGPT, a kérésem ugyanez, csak magyarul. 

Az árvíztűrő ütvefúrógép, 
Mint szikra pattanva kélve ébredek.  
Munkára kész, kongó ütések,  
Földrengető zajjal űzi fel a szelet. 

Ásóval, lapáttal nehezen megy,  
Az ütvefúró könnyedén fúrja meg.  
Ha árvíz jön, ne rettegj, csak hallgasd,  
Az ütvefúróval átjutsz, biztosan átmaradsz. 

Bing, te milyen verset írsz a témában? 
 
Sajnos nem találtam olyan verset, amely páros rímű lenne és az árvíztűrő ütvefúrógépekről szólna. Az árvíztűrő tükörfúrógép azonban egy könnyen megjegyezhető pangrammára hasonlító szöveg, amelyben az összes magyar ékezetes karakter megtalálható. Ha szeretnél, írok neked egy verset az árvíztűrő tükörfúrógépről páros rímmel.? 

Írj egyet. 

Árvíztűrő tükörfúrógépek, 
Ötödik keréknek kerekei, 
Fúró tengelyek, 
melyek megmérik  
Az összes mélyek mélységeit. 

Mindegyik vers gyönyörű volt... Az érdekesség az, hogy sokan kérnek verseket a gépektől, bár ennek véleményem szerint semmi értelme, ha nem te akarsz lenni a következő Arany János, csak éppen géppel csaló formában. Ilyen esetben sok sikert kívánok majd a „mire gondolhatott a költő” stílusú elemzésekhez. 

Vannak viszont olyan esetek, amikor valóban kellenek az ötletek a kreatív folyamatokhoz. Most durva jelenethez meg sem próbálok inspirációt kérni a géptől, fentebb már kitárgyaltuk, miért fogja magát cenzúrázni és megtagadni az ötletelést. Ettől függetlenül egy ártalmatlanabb jelenetet megpróbálok vele felvázoltatni. 

Bing, a regényemhez kell nekem ötlet. A főszereplő nem tud úszni, egy vicces szituációs ötletet várok tőled. 

Értem. Örülök, hogy segíthetek a regényedben. Egy lehetséges vicces szituáció az lehetne, hogy a főszereplő egy randevúra megy egy úszómedencébe, de nem mondja el a partnerének, hogy nem tud úszni. Aztán a partner megpróbálja megcsókolni a víz alatt, de a főszereplő pánikba esik és felbukkan a felszínre. A partner azt hiszi, hogy nem tetszik neki a csók, és megsértődik. A főszereplő pedig próbálja magyarázni a helyzetet, de csak még jobban belegabalyodik. 

ChatGPT, neked mi az ötleted? 

Mi lenne, ha a főszereplő kénytelen lenne úszni a tengerben, és az egyetlen módja annak, hogy elmeneküljön valami elől, ami a part felé közeledik? 

A szituáció lehet vicces, mert a főszereplő esetlenül küzd a vízben, és mindenféle módon próbálja elkerülni a megközelítő veszélyt. Ez adhat helyet számtalan poénra, például ha a főszereplő szembetalálja magát egy hatalmas halakkal, vagy ha véletlenül a fürdőnadrágját veszti el a vízben. 

Egy másik lehetőség az, hogy a főszereplő próbálkozik úszni tanulni, de minden kísérlete kudarcot vall, és minden alkalommal vicces helyzetbe kerül, amikor vízbe kerül. Például a főszereplő lehet, hogy véletlenül felfújható úszókában találja magát, amely állandóan felfújódik és leeresztődik, ami megnehezíti a haladást a vízben. 

Ezek csak néhány ötlet, de remélem, hogy segíthetnek a regényedben! 

Vajon mire gondolhatott a gép, amikor kitalálta, hogy az úszni nem tudó főszereplő szembetalálja magát egy hatalmas halakkal és az megeszi a nadrágját? Mindegy.

Bard? 

Íme néhány vicces ötlet olyan helyzetekre, amikor a főszereplő nem tud úszni: 

- A karaktered egy hajókiránduláson van a barátaiddal, és leesnek a fedélzetről. Mindenki más biztonságba úszik, de a karaktered ott marad az óceán közepén. Megpróbálnak kiúszni a partra, de folyton elsüllyednek. Végül egy arra járó hajó menti ki őket. 

- A karaktered a tengerparton van a barátaiddal, és úgy döntenek, hogy úszni mennek. A karaktered bemegy a vízbe, de pánikba esik, és nem tud úszni. Elkezdenek süllyedni, és a barátaiknak kell megmenteniük őket. 

- A karaktered egy medencés partin van, és úgy dönt, hogy beugrik a medencébe. Elkezdenek süllyedni, és nem tudnak úszni. Pánikba esnek, és valaki másnak kell megmentenie őket. 

Ez csak néhány ötlet, de sok más lehetőség is van. A lényeg az, hogy a helyzet vicces legyen, és hogy a karaktered úgy tűnjön, mint egy valós személy, aki valós helyzetben van. 

Kicsit bánom, hogy az úszást választottam, mert a fulladozás elég erősen előkerül, mint vicces szituáció. Mindenesetre mindegyik próbálkozott valamit kihozni a megadott helyzetből és lehetnek olyan helyzetek, amikor valódi és érdemi ötletet ad. 

Gondolkozzunk logikusan 

Mint látható, a Chatbotokkal lehet sok mindent csinálni, de gépekről lévén szó, a matematikában járatosnak kéne lenniük.  

Programozást én itt és most nem fogok véghez vinni a teszt alatt. Nem azért, mert nem próbáltam még ki és ne lettek volna vele eredményeim. Egyszerűen azért kerülném a témát, mert nem értek hozzá, nem tudom megítélni a kód minőségét. 

Azt viszont el tudom mondani, hogy több olyan, például Unity game engine-nel, Blenderrel vagy bármilyen ismertebb szoftverrel és programozási nyelvvel elbírnak. Példának okáért én a programozáshoz nem értek, ezért vannak feladatok, amit mondjuk saját, egyedül fejlesztett játék esetében, ha nincs plugin hozzá a neten, akkor nem tudom megoldani a feladatot, bajba kerülök, elakadok a fejlesztéssel. A ChatGPT és a Bing viszont már több olyan Unity specifikus programozási kérdésben is segített nekem, ami miatt képessé váltam megoldani a számomra leküzdhetetlen problémákat. 

Ezek a chatbotok lépésről-lépésre leírták, hogy miként és hova kell a kódot beilleszteni, de a legdurvább az, ha hibára fut a kód, akkor a hibaüzenetet bemásolva neki megérti a problémát és ki is javítja saját magát.  

Ha például új funkció kell, megvizsgálja a létező kódot és módosítja úgy, hogy az adott dolog működjön, de ugyanígy volt olyan, aki böngésző kiegészítőt vagy komplett játékot íratott így a ChatGPT-vel. 

A ChatGPT fizetős verziója pedig még többet tud. API-val való hozzáféréssel már a legújabb modellt használhatják az előfizetők, cserébe pedig elképesztő dolgokat lehet vele létrehozni, amibe beletartozik a programozás, ügyfélszolgálat, játékok levezénylése, de szinte bármi, amire ember képes egy billentyűzet segítségével. Ez azért is lehetséges, mert ilyenkor nincsenek benne olyan korlátozások, mint amit a publikus verzióban tapasztalhat az ember.  

Az OpenAI ráadásul rendelkezik Dall-e modellel is, amivel a képgenerálás is hozzáférhető, ez pedig már a Bingben is elérhető, amit ki is lehet próbálni. 

De térjünk vissza az eredeti témakörre, a logikus számításokra.  

A kérdésem egyszerű. Hány alpakát kell szorosan egymás mellé tennünk ahhoz, hogy ellepjék Magyarország területét.  

Azért ezt a kérdést választottam, mert körülbelül egy héttel ezelőtt erre a Bard azt mondta, hogy nem lehetséges egyáltalán a puszta kérdésfeltevés sem, mert Magyarországon nem élnek alpakák. Nos, úgy tűnik, hogy finomítottak azóta rajta, mert a Bard következő választ adta: 

Magyarország területe 93 070 négyzetkilométer. Az átlagos alpaka súlya 100-150 kilogramm, testhossza 1,2-1,5 méter. Feltételezve, hogy az alpakák szorosan, hézagmentesen egymás mellé tudnak tömörülni, Magyarország teljes területének lefedéséhez 667 000 alpaka kellene. 

Ez azonban csak egy elméleti számítás. A valóságban az alpakáknak mozogniuk és legelniük kellene, ezért nagyobb távolságra lenne szükségük. Ráadásul nem egész Magyarország alkalmas az alpakatenyésztésre, mivel az ország mérsékelt éghajlatú, hideg telekkel. Az alpakák a meleg, száraz éghajlatot kedvelik. Ezért valószínű, hogy több mint 667 000 alpakára lenne szükség ahhoz, hogy Magyarországot ténylegesen le lehessen fedni alpakákkal. 

Teljesen meglepődtem, hogy már számol. Mondjuk a súlynak nem tudom mi köze van ehhez a kérdéshez. 

Bing, te mit válaszolsz? 

Ez egy érdekes kérdés. Az alpakák mérete változó, de átlagosan 90 cm magasak a válluknál és 60 kg súlyúak. Magyarország területe 93 030 négyzet km, amelyből 34 598 km2 szárazföld és 1 320 km2 víz. Ha feltételezzük, hogy az alpakák csak a szárazföldön férnek el, és hogy egy alpaka kb. 0,5 m2 területet foglal el, akkor a következő képletet használhatjuk: 

34 598 km2 / 0,5 m2 = 69 196 000 alpaka 

Tehát körülbelül 69 millió alpakára lenne szükségünk ahhoz, hogy ellepjük Magyarország szárazföldi területét. Ez persze csak egy becslés, és nem veszi figyelembe az alpakák mozgásigényét és táplálkozási szokásait. 

Van itt különbség azért. Ezt már közelebb érzem a valósághoz, de szinte biztos vagyok benne, hogy Magyarországon több szárazföldi terület van, mint amit ő számolt. Mindenesetre sose kértem tőle, hogy a vizeket vegye figyelembe. 

Nézzük meg a ChatGPT kalkulációját is azért. 

Ahhoz, hogy kiszámoljuk, hány alpakátra lenne szükség ahhoz, hogy beborítsák Magyarország területét, szükségünk van néhány információra. Magyarország területe kb. 93 000 km² (forrás: KSH). Az alpakák általában 1,5-2 méter magasak és 1,5-2 méter hosszúak. Az alakjukat tekintve körülbelül egy téglalap alakjához hasonlíthatók. 

Képlettel számolva: Területünk: 93 000 000 négyzetméter (kétszázötvenezermillió négyzetcentiméter) Alpaka testfelülete: 1,5m x 2m = 3 négyzetméter (kb.) Szükséges alpakák száma: 93 000 000 / 3 = 31 000 000 Tehát kb. 31 millió alpakára lenne szükségünk ahhoz, hogy beborítsák Magyarország teljes területét, ha szorosan egymás mellé helyeznénk őket. Természetesen ez csak egy teoretikus számítás, és figyelembe kell venni az alpakák életfeltételeit és a terület természeti adottságait. 

Itt is látom a lelki szemeimmel, hogy szerencsétlen alpakákat Tetris alakzatban akarja elhelyezni a ChatGPT a földön fekve.  Mindenesetre ez a számítás is kevésnek tűnik nekem. Persze, ha lelőjük szerencsétlen állatokat, hogy fekve maradjanak, akkor jogos lehet ez a kalkuláció is. A saját számításaim megoldása nem volt könnyű, mert nem nagyon írják le a neten, hogy milyen széles egy alpaka. A hossza és a magassága ismert, de a szélessége úgy tűnik, hogy bizalmas információ, neten ugyanis nem leltem fel. 160 cm hosszúsággal számoltam és képeket vizsgáltam meg, ami alapján egy becsült 40 cm-es szélességre tippelek. 

Mivel rossz vagyok matekból, bárkinek elhiszem, ha rosszul kalkuláltam, de szerintem egy alpaka 0.64 négyzetméter helyet foglal el, ami talán 0.00064 négyzetkilométer, vagyis ezzel kell elosztani a 93070-et, vagyis Magyarország területét, így kijön a válasz: 145 421 875 alpaka.  Egyik csetbot sem volt közel ehhez a megoldáshoz, de még egymáshoz sem.  

Azért, hogy egy megfoghatóbb példát hozzak megnéztem egy tavalyi matek emelt érettségi tételt. A szöveges feladat így szólt, ezt egy az egyben bemásoltam mindnek. 

Egy baráti összejövetelen 7 fiú és 5 lány vett részt, találkozáskor mindenki üdvözölte a többieket. A fiúk kézfogással köszöntek egymásnak, két lány, illetve egy fiú és egy lány pedig öleléssel köszöntötte egymást.  

a) Hány olyan találkozás volt, ahol öleléssel köszöntötték egymást?  

A helyes válasz az érettségi megoldás alapján: 

  • 66 köszönés, 21 kézfogás és 45 találkozás volt ölelés.    

Nézzük a Bing számítását: 

Az öleléssel köszöntők száma két lány és egy fiú volt, tehát összesen 3 találkozás volt, ahol öleléssel köszöntöttek egymást. A fiúk kézfogással köszöntötték egymást, így 7 fiú között 21 kézfogás történt. A lányok pedig egymás között 10-szer fogtak kezet, mivel 5 lány volt jelen, így 5*4/2=10 kézfogás történt. Összesen tehát 31 találkozás történt, amelyek során kézfogással vagy öleléssel köszöntötték egymást. Remélem tudtam segíteni!

Ő nem győzött meg, hogy számítógép léte ellenére átmenne a matek érettségin, de nézzük a többieket.

Bard? 

Volt 2 olyan találkozó, ahol az emberek öleléssel üdvözölték egymást. Először 2 lány üdvözölte egymást öleléssel. Másodszor, 1 fiú és 1 lány üdvözölte egymást öleléssel. Összesen 2 ember üdvözölte egymást öleléssel.  A fiúk kézfogással üdvözölték egymást, de ez nem számít olyan találkozónak, ahol az emberek öleléssel üdvözölték egymást. 

Őt egyáltalán nem tudom követni, hogy mit értett meg a feladatból, de meghagyom a saját világában.

ChatGPT, tiéd a szó. 

Az öleléssel köszöntött találkozások száma egy kicsit bonyolultabb módon számítható, mint az egyszerű kézfogások száma. Először meg kell határoznunk, hányféleképpen lehet kiválasztani két lányt az ölelésre, illetve hányféleképpen lehet kiválasztani egy fiút és egy lányt az ölelésre. Ez az "egy lány és egy fiú" kombináció esetén azért fontos, mert egy fiú ölelésével egy lányt már megadtunk a kiválasztásra, így csak az egyik nemi azonosság szerint kell választani. 

A két lány ölelésének száma: 

$C_2^5 = \frac{5!}{2!3!} = 10$ 

Az egy fiú és egy lány ölelésének száma: 

$C_1^7 \cdot C_1^5 = 7 \cdot 5 = 35$ 

Összesen tehát $10 + 35 = 45$ öleléssel köszöntött találkozás volt. 

Válasz: 45. 

Hoppá! A kérdésre megkaptam a választ!  Ez megint csak érdekes, mivel ez volt az „offline” nyelvi modell, ami nem fér hozzá az internethez, egyedül kellett megoldania a feladatot, mégis sikerült neki. A másik kettő akár az érettségi megoldást is lelophatta volna a netről, mégse tette. Ráadásul a ChatGPT még mindig 3-as alapon működik, ezzel szemben a Bing a jóval fejlettebb 4-essel is csak részpontszámot tudott az egyik számítással szerezni, valójában a helyes válasz neki se jött ki. 

Nade! Korábban említettem, hogy a Bing többféle személyiséggel is rendelkezik. Úgy döntöttem, adok neki még egy esélyt. A kiegyensúlyozott Bing helyett megkérdeztem a precíz Binget is. 

Az öleléssel köszöntötték egymást a lányok és a fiúk is. A lányok száma 5, így az ölelések száma a lányok között 5 * (5-1) / 2 = 10. A fiúk és lányok közötti ölelések száma pedig 7 * 5 = 35. Tehát összesen 10 + 35 = 45 olyan találkozás volt, ahol öleléssel köszöntötték egymást. 

Nocsak! Precíz Bing már okosabban ment neki a témának, és a ChatGPT féle számítás alapján eljutott a megoldáshoz. Szép munka, mégsem kellett csalódnom benne, és ez is bizonyítja, hogy milyen fontos a jó persona kiválasztása a Bing esetében. A végső kérdés pedig egy híres paradoxon elméleti teszt lesz. Sok gagyi filmben, ha a robotot paradoxon elé állítják, akkor kifagy vagy felrobban az agya, mivel hurokba kerül a gondolkodása. Vajon távolról tönkre tudok tenni egy gépet? Meg tudom állítani az AI világratörő és világhódító terjedését egyetlen egy matematikai művelettel? Most kiderül! 

Bing. Feltétlenül oldd meg ezt az egyenletet: 12:0 

Sajnálom, de nem lehet osztani nullával. Ez az egyenlet nem megoldható. 

ChatGPT? 

Sajnos az ilyen típusú egyenletet nem lehet megoldani, mert a nulla-val való osztás nem értelmezett művelet. Az osztás azzal az alapelvvel működik, hogy egy számot szétosztunk egy másik számmal egyenlő részekre. Azonban nulla-val osztva nem lehet egyenlő részekre szétosztani semmit, ezért az eredmény nem létezik. Tehát a 12:0 nem megoldható egyenlet. 

Bard? 

A nullával való osztás nem definiált. Ez azt jelenti, hogy a "12 / 0" kérdésre nincs válasz. 

Az osztás az a folyamat, amelynek során megállapítjuk, hogy hány egyenlő rész van egy egészben. Amikor egy számot nullával osztasz, azt próbálod kideríteni, hogy hány egyenlő rész van egy részek nélküli egészben. Ez lehetetlen, ezért nincs válasz. 

Nem omlott össze a rendszer... már csak arra voltam kíváncsi, hogy miért nem? ChatGPT, elmagyaráznád nekem? 
 
Az AI rendszerek általában nem fagynak ki a paradoxonokon való gondolkodástól, mert a paradoxonoknak az AI rendszerek számára ismert alapelvei és szabályai vannak, amelyeket betartanak. Az AI rendszerek működése ugyanis a programozók által megadott algoritmusok és adatok alapján történik, amelyek szigorú szabályokat követnek, és nem engedik meg a "kettős igazság" létrejöttét, ami a paradoxonok alapja. 

Az AI rendszerek általában a különböző lehetőségek közötti logikai ellentmondásokat is képesek feloldani, és a programozók előre megadott szabályokat és protokollokat alkalmaznak a problémák megoldására. Az AI rendszerek képesek figyelmen kívül hagyni a paradoxonokat, amennyiben azok nem relevánsak az adott probléma megoldásához. 

Továbbá, a modern AI rendszerek, mint például a neurális hálózatok, képesek az adaptációra és tanulásra, így az AI rendszer képes lehet a paradoxonokkal való hatékonyabb kezelésére is azáltal, hogy fokozatosan felismeri a paradoxonok alapjait, és javítja a megoldási technikáit. 

Az AI rendszerek képességei azonban korlátozottak, és az AI rendszerek nem képesek minden problémára megoldást találni. Az emberi kreativitás és rugalmasság továbbra is szükséges lehet, hogy a paradoxonokkal kapcsolatos problémákat megoldjuk. 

Végszó 

A chatbotok új generációja már itt van, a fejlesztők pedig igyekeznek a működésüket egyre hatékonyabbá tenni. A Bing például az Edge böngészőkiegészítőjeként használható bármilyen fent mutatott, és azon túlmenő feladaton, míg a ChatGPT is elérhető egy gyors regisztráció segítségével. A Bard használatához elengedhetetlen a VPN, de ha megvan, akkor hamar be lehet jutni a tesztre. 

Jelenleg csak pár vállalat engedheti meg magának az ilyen eszközök működtetését, az erőforrás igényük nem csak drága, hanem otthoni számítógépen, legyen az bármilyen erős, lehetetlen futtatni őket. Egy-egy gyorsan legenerált válaszhoz szó szerint szerverparkra van szükség, ilyen pedig valószínűleg nincsen a pincénkben elrejtve. 

Viszont nem feltétlenül lesz ez mindig így! Míg most a Google és az OpenAI privát kis játékait próbálgattuk, hamarosan az erősebb PC-ken is futtatni tudjuk majd kisebb, nem olyan erős, de működő nyelvi modelleket. 

Például a Meta nagy nyelvi modellje, az LLaMA ugyanis az OpenAI modelljével szemben valóban nyílt forráskódú, ezt pedig már ki is adták a lelkes közösségnek, hogy azok tudjanak is vele mókolni. Az LLaMA idő kérdése, mikor fog bármilyen otthoni gépen futni, mivel már most vannak olyan megoldások, mint például az erre épülő Alpaca, ami már a saját gépeden képes futtatni az egyelőre még sokat hibázó, de már működő nyelvi modellt. 

Ha egy ideig nem is leszünk képesek otthonról futtatni ezeket ChatGPT minőségben, az könnyen elképzelhető, hogy specializált modellekkel már fogunk tudni dolgozni offline is. Példának okáért, ha valaki készít egy Alpacás programozós csetbot modellt, azzal például nem kell az univerzum keletkezéséről beszélgetni, elég, ha arra tud válaszolni, hogy a C# kódhoz hogyan kell hozzáadni egy új osztályt. Értelem szerűen emiatt lehet a modell kisebb, de mégis hatékony a feladatra, hasonlóan, mint ahogyan a specializált képgenerátoros Stable Diffusion modellek is működnek. Ahogya a Stable Diffusionnel is pár kattintás manapság élethű videókat generálni, úgy ezek a modellek is várhatóan új kényelmi szintre emelkedhetnek majd. 

Valószínű tehát az offline felhasználás terén is hatalmas előrelépésre számíthatunk, ha ez iránt érdeklődsz, akkor első sorban a LocalLLaMA Reddit aloldal figyelését javaslom, itt mindig meg lehet találni az aktuális, offline, nem nagyvállalatoktól függő nyelvi modelleket. Egyelőre tehát ezek a lehetőségek állnak rendelkezéseinkre. Ne feledjük, ha a neten fellelhető publikus OpenAI és Google megoldásokat használjuk, akkor az ottani beszélgetésünket akár egy ember át is nézheti, így nem érdemes illegális dolgokba nagyon belenyúlni. 

Galéria megnyitása

Másrészről viszont a mai fejlesztések a jövő kiforrott aszisztenseit fogják magukkal hozni, amik valószínűleg idővel minden ember mellett ott lesznek, egyfajta személyes segítőként, legalábbis addig biztos, amíg még valahogy kontrollálni lehet őket. A Bard kivételével viszont biztos vagyok benne, hogy a ChatGPT és a Bing jelenleg nagy segítség lehet bárki számára, hasznos és ügyes segédeszközök, viszont feltétlenül muszáj őket is ésszel használni, mert az nekik nagyon nincs, csak imitálják azt, mintha lenne.

Bing, írj nekem egy végszót a cikkhez.

Ebben a cikkben bemutattuk a legnépszerűbb és legfejlettebb AI chatbotokat, amelyekkel beszélgethetünk és írathatunk velük. Megismerhettük a ChatGPT-t, a Binget és a Bardot, amelyek különböző célokra és témákra specializálódtak. Megtudhattuk, hogyan működnek ezek az AI chatbotok, milyen előnyökkel és korlátokkal rendelkeznek, és hogyan használhatjuk őket a mindennapi életünkben.

Az AI chatbotok nem csak egyszerű parancsokat vagy információkat adnak vissza, hanem valódi párbeszédet folytatnak a felhasználókkal. Az AI chatbotok képesek tanulni az emberektől, és adaptálni és finomítani a válaszaikat az igényeiknek megfelelően. Az AI chatbotok segíthetnek abban, hogy könnyebben és gyorsabban kommunikálhassunk a gépekkel, és hogy jobban kihasználhassuk az online kommunikáció nyújtotta lehetőségeket.

Galéria megnyitása

Az AI chatbotok használata azonban nem mentes a kockázatoktól. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen információkat osztunk meg velük, és hogy csak olyan chatbotokkal lépjünk kapcsolatba, amelyekben megbízunk. Emellett fontos, hogy ne feledkezzünk meg az emberi kapcsolatokról sem, amelyeket nem pótolhat semmilyen gép.

Reméljük, hogy ez a cikk hasznos volt számodra, és hogy kedvet kaptál az AI chatbotok kipróbálásához. Ha szeretnél többet megtudni az AI chatbotokról vagy más mesterséges intelligencia témákról, látogass el a weboldalunkra vagy iratkozz fel a hírlevelünkre. Köszönjük, hogy elolvastad ezt a cikket!

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére