Shop menü

CSENDBEN MEGJELENT KERESKEDELMI FORGALOMBAN AZ NVIDIA PROFESSZIONÁLIS PIACRA SZÁNT CSÚCSKÁRTYÁJA

Az Nvidia RTX 6000 lényegében a GeForce RTX 4090 alapjait viszi tovább, ám több aktív CUDA magot foghat munkára, fedélzeti memóriából pedig 48 GB-nyit használ, természetesen ECC támogatással karöltve.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Csendben megjelent kereskedelmi forgalomban az Nvidia professzionális piacra szánt csúcskártyája

Az Nvidia korábban már hivatalosan is bemutatta az Ada Lovelace architektúra köré épülő RTX 6000-es videokártyát, ami az RTX A6000 helyét veszi át a piacon. Az új modell gyakorlatilag a gamer piacra szánt csúcskártya, a GeForce RTX 4090 alapjaira épül, ám mivel a munkaállomások piacát veszi célba, így kínál némi extrát is, mint például ECC memóriatámogatást, illetve optimalizációkat a professzionális alkalmazások zökkenőmentes használatához. Az új modell lényegében ugyanazt a szegmenset fedi le, mint amit anno a Quadro sorozat tagjai, ám egy ideje már nincs használatban a Quadro név, helyét a gamer világból ismerős RTX vette át.

Galéria megnyitása

Az RTX 6000-es professzionális csúcskártya egy AD102-es GPU köré épül, ami összesen 142 aktív CU tömbbel rendelkezik, így összesen 18176 CUDA magot foghat munkára. Ez nagyjából 11%-os előrelépés, hiszen a GeForce RTX 4090 csak 128 CU tömbbel rendelkezik, amelyek 16384 CUDA magot biztosítanak.

A GPU Boost órajele továbbra is 2,5 GHz-es értéket képvisel, csak úgy, ahogy a GeForce RTX 4090 esetében, ám a 384-bites memória-adatsínre ezúttal nem GDDR6X, hanem GDDR6-os fedélzeti memória kapcsolódik, méghozzá ECC támogatással karöltve, 24 GB helyett 48 GB-os teljes kapacitással. A VRAM ebben az esetben 20 GHz-es effektív órajelen üzemel, a memória-sávszélesség így 906 GB/s-os – picivel elmarad a GeForce RTX 4090-nél megszokott 1008 GB/s-os szinttől.

Galéria megnyitása

A PCI Express 4.0 x16-os csatolófelülettel ellátott videokártya csak 300 W-os TDP kerettel rendelkezik, ami 150 W-tal kevesebb, mint ami a GeForce RTX 4090 esetében érvényben van. A tápellátást ennél a modellnél is 12VHPWR tápcsatlakozón keresztül valósíthatjuk meg, és jó eséllyel átalakító kábelt is kapunk, így három darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozót is használhatunk. A kétslotos kivitelben érkező újdonság négy darab DisplayPort 1.4-es tápcsatlakozóval érkezik és virtualizációs támogatással is rendelkezik, NVLink csatoló azonban nincs rajta.

Galéria megnyitása

A friss modell egyes régiókban már megjelent kereskedelmi forgalomban, ára 7377 és 8210 dollár között mozog, kereskedőtől függően. Az újdonsághoz már hivatalos driver is rendelkezésre áll.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére