Civilization VI: Gathering Storm – Mátyás és a klímaváltozás

A játék második kiegészítője korunk néhány égető problémáját dolgozza fel.

Civilization VI: Gathering Storm – Mátyás és a klímaváltozás

73 %
{{ average }} %
Szerzői értékelés
Szerző
73
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

A 2016-ban megjelent Civilization VI tavaly februárban kapta meg első kiegészítőjét (Rise and Fall), most pedig megérkezett a második, vagyis a Gathering Storm, melynek középpontjában a klímaváltozás áll, néhány egyéb újdonsággal fűszerezve. A DLC negyven euróba kerül a Steamen, ami – bárhogyan is nézzük – nem sokkal marad el egy teljes játék árától. Vajon megéri?

Vulkánok és áradások

Az anyatermészet a fő témának megfelelően mindenféle finomsággal kényeztet minket. Áradások, vulkánkitörések, homokviharok, aszályok, tornádók jelennek meg az általunk a játék elején egy csúszkával meghatározott mértékben és súlyossággal. Idővel rendelkezésünkre állnak majd bizonyos ellenlépések, például gátakat építhetünk, de nem lesz kéznél minden katasztrófához valamilyen varázsszer.

Kettes fokozaton, amit én is választottam, az első időkben nem igazán szenvedünk komoly károkat, főleg, ha szellősebben terjeszkedtünk (sőt, még jól is jöhet mondjuk néhány termékenyebbé váló szántóföld), de később éhezés törhet ki a termés pusztulása miatt, drága építmények dőlhetnek össze, vagy akár a lakosság létszáma is megtizedelődhet.

Néhány dolog, mint mondjuk a hirtelen vulkánná változó hegyek, vagy medrükből kilépő folyók felbukkanásának lehetősége többnyire „megjósolható” a térkép alapján, de egy vihar esetében erre nincs lehetőség.

A folyamatokra mi is hatással leszünk, amint népünk eljut az iparosodás korába, és szén-dioxidot juttat a levegőbe. A tudományos tényeknek megfelelően minél több van az üvegházhatású gázból, annál erőteljesebbek a hatások, míg végül megolvadhatnak a sarki jégsapkák, és megemelkedik a tengerek szintje, elnyelve a part menti területeket.

Elősegíti ezt, hogy fejlődésünkkel egyre több épület igényel energiát a teljes kapacitáshoz, így folyamatosan felértékelődik a három stratégiai erőforrás, a szén, az olaj, és az urán szerepe. Még harci alakulatainkhoz is szükség lehet rájuk, egy tank például nem fog olaj nélkül működni.

Galéria megnyitása

Mivel a klímaváltozás hatásai globálisak, nem kell meglepődni azon sem, ha szomszédaink morcosak lesznek, elnézve harminc szénerőművünket… Szerencsére kifejleszthetünk alternatív és megújuló energiatermelőket, mint a napelem-parkok, szélkerék-farmok, vízi-, vagy geotermikus erőművek. Ezek kímélik a természetet és valószínűleg megakadályoznak pár katasztrófát. Talán még szegény maorik is megbékélnek…

A természet meglepetéscsomagjai egészen biztosan izgalmasabbá teszik a játékmenetet, élőbbé válik tőle az egész. Az sem lebecsülendő, mikor halálos ellenségünk birodalmát dúlja fel egy kósza tornádó (ejnye, csúnya dolog a kárörvendés!).

Magyarország színre lép

Kilenc friss vezető érkezett a kiegészítővel, köztük a mi Mátyás királyunk is. Egyedi vonásainkról már olvashattatok tavaly novemberben, de lássuk, hogy működünk a gyakorlatban.

Bár nem igazán vagyok a katonai alapú játékmenet híve és szakértője, nem láttam ennek hátrányát. Hadaimnak viszonylag korán része lett a Fekete Sereg, de a többiek is gyorsan erősödtek, nem volt egyetlen vesztes csatám sem (eddig). Persze sokat segített, hogy Mátyás katonáinak fejlesztéséhez – hála a Hollókirály képességnek - nincs szükség aranyra és a korábban említett erőforrásokra sem.

OP-k vagyunk, na.

Tulajdonképpen folyamatosan gyarapodtam, a kincstár roskadozott az aranytól, élénk kereskedelmet folytattam főleg az angolokkal és a sumérokkal, szóval teljesen rendben volt a dolog. Mindezt kellemes, magyar népdalokra építkező zene festi alá.

Galéria megnyitása

Kis mellékszál, de nagyon vicces volt figyelemmel követni, ahogy a buddhista és protestáns hittérítők harcoltak például Buda, Pest, Óbuda és Pécs lakosságának lelkéért, olykor isteni segítség igénybevételével irtva egymást.

Éljen a diplomácia!

Kibővültek a lehetőségek ezen a téren, többek között diplomáciai "rokonszenvet" és "ellenszenvet" gyűjthetünk. Az előbbit államformánk is generálhatja, digitális demokráciaként például többet, oligarchikus berendezkedésű társadalomként jóval kevesebbet kapunk, de hozzásegítenek a szövetségek, és a szomszédainkkal való jó viszony is.

Minél több ellenszenvvel viseltetik valamelyik ország az irányunkban, annál valószínűbb, hogy háborút indítanak, de rosszul jöhet a népszerűtlenség a Világkongresszuson is. Ez nagyjából harminc körönként ül össze, és minden, az adott térképen jelen lévő civilizáció szavazhat egészen változatos témákról.

Nem tudom, minek köszönhető, de jó fejnek gondoltak a többiek, az összes általam megszavazott kérdés átment a végén – pályát tévesztettem, diplomatának kellett volna mennem!

Előfordulnak rendkívüli ülések is, ha mondjuk valamelyik ország segítséget kér egy vulkánkitörés miatt, vagy egyéb vészhelyzet lép fel valahol. A többség szava dönt és kötelez, elvileg mindenkinek részt kell vennie a végrehajtásban, gyakorlatilag aki kimarad, az elesik a megszerezhető bónuszoktól, jutalmaktól, és ennyi.

Galéria megnyitása

Tetszettek a kongresszus által indított versenyek, mint a "kié legyen az irodalmi Nobel-díj" (azaz ki gyűjt X idő alatt több pontot nagy írókért, zenészekért, vagy művészekért), vagy a Nobel-békedíj (vagyis a legtöbb diplomáciai rokonszenv)?

Egyéb érdekességek

A kiegészítő része nyolc új nép, köztük a maorik, Kanada, a svédek, vagy Mali. A maorik különlegesek, hiszen valahol a tengeren kezdenek, már értenek a hajózáshoz, de szárazföldet kell találniuk a városalapításhoz.

Ha kifejlesztettük a robotikát, hatalmas harci gépembereket építhetünk. Baromi drágák, de nagyon erősek, és a vízben is tudnak támadni, akár három mezőnyi távolságra. Legyőzésükhöz rengeteg hagyományos egység, vagy egy másik harci robot kell.

Most akkor megvegyem, vagy ne?

A Gathering Storm kiegészítő számos olyan újdonságot hozott, amik szórakoztatóbbá teszik népünk terelgetését.

Galéria megnyitása

Mindenki eldöntheti a csúszka segítségével, hogy mennyire szeretne részesülni a klímaváltozás és a természeti katasztrófák örömeiből, így nem fogjuk úgy érezni, hogy valamit ránk erőltetnek. A diplomáciai változások is izgalmasak, bár a kongresszus megoldása lehetett volna kicsit élettel telibb a száraz szavazógomb-nyomogatás helyett.

Nem éreztem viszont értékelhető javulást olyan régi problémák terén, mint például a buta MI, és egységeim útkeresése sem jutott sokkal közelebb a tökéleteshez. Sebaj, kell valami a harmadik kiegészítőre is…

A negyven eurót nagyon soknak érzem az önmagában amúgy nem rossz tartalomhoz, de egy kellemes akcióban, mondjuk féláron már ajánlott vétel a Gathering Storm.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Összefoglalás

Civilization VI: Gathering Storm – Mátyás és a klímaváltozás

Civilization VI: Gathering Storm – Mátyás és a klímaváltozás

Civilization VI: Gathering Storm – Mátyás és a klímaváltozás
Szerzői értékelés
73
%
A nagy múltú sorozat hatodik részének második nagy kiegészítője.
A klímaváltozás és a természeti katasztrófák szórakoztatóbbá teszik a játékmenetet, a diplomáciai újdonságokra is nagy szükség volt. Éljen Mátyás király!
Néhány alapprobléma, mint a butácska MI továbbra is bosszantó lehet. A Világkongresszust kicsit izgalmasabbá tehették volna. A kiegészítő jelenlegi ára szerintem túlzás.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap