Búcsúznak a Xeon Phi család utolsó tagjai is

A Larrabee projekt koncepcióját követő termékek közül már csak a Knights Mill sorozat tagjait lehet rendelni, de ezeket sem sokáig.

Búcsúznak a Xeon Phi család utolsó tagjai is

Az Intel lényegében már régóta lemondott a Larrabee projektről, amely még 2008 folyamán, a SIGGRAPH alkalmával mutatkozott be. A vállalat eleinte úgy gondolta, az x86-os architektúra köré épülő sokmagos dizájn kiválóan helytáll majd a videokártya szegmensben is, ám a valóság kissé másképp alakult, így 2010 közepén lényegében el is temették a GPU piacot célzó terveket, helyette az általános gyorsítók piacát vették célba, ott ugyanis még mindig ígéretesnek tűnt a fejlesztés. Ezen a területen aztán elég sok szuperszámítógép-fürtben helyet kaptak a Xeon Phi sorozatú gyorsítók, ám a konkurencia végül értelmetlenné tette a termékcsalád fejlesztésének folytatását.

Persze az Intelnél nem adták fel a piac meghódításának tervét, hiszen elkezdték az Xe architektúra köré épülő termékek fejlesztését, amelyek a belépőszintű grafikus processzoroktól kezdve a HPC szegmensbe szánt nagyteljesítményű gyorsítókártyákig minden piaci szegmensben képviseltetik majd magukat 2020-tól kezdve – de ez már egy másik történet.

Galéria megnyitása

A HPC piacra végül 2010 folyamán érkezett meg az az Intel MIC processzor-architektúra, ami az eredeti Larrabee projekt sok-sok apró építőkockáját alkalmazta, ám nem grafikus processzorként, hanem normál processzor mellé passzoló társprocesszorként funkcionált. A Xeon Phi sorozatot erősítő megoldások között az elmúlt évek során elég sok fejlesztés kapott helyet: a sort a Knights Ferry kezdte, majd következett a Knights Corner, a Knights Landing, valamint tervben volt még a Knights Hill is, ami aztán sosem jelent meg.

A sort végül a Knights Mill zárta, amely 64, 68 és 72 maggal rendelkező kivitelben érkezett és a Xeon Phi 7200-as sorozatot alkotta. A szóban forgó Xeon Phi sorozatú gyorsítók Silvermont típusú x86-os processzormagokat használtak, amelyekhez AVX-512-es egységek, valamint MCDRAM csatlakozott. A termékek igazából a mélytanulással kapcsolatos feladatok gyorsítására szánt megoldások voltak, amelyek a Knights Landing sorozat alapjait vitték tovább.

A Knights Landing sorozatú termékeket, vagyis a Xeon Phi 7210, 7210F, 7230, 7230F, 7250, 7250F, 7290, és 7290F modelleket tavaly küldte nyugdíjba a gyártó, így azokból idén július 19-én érkeznek az utolsó szállítmányok. Ezen a héten végül a Xeon Phi család utolsó képviselőivel kapcsolatos terveit is elárulta az Intel: a Xeon Phi 7235-ös, 7285-ös és 7295-ös modellekre már csak idén augusztus 9-ig vesznek fel rendeléseket, az utolsó szállítmányok pedig 2020. július 31-én érkeznek meg a megrendelőkhöz.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap