Béta BIOS hoz PCIe 4.0 támogatást egyes ASUS alaplapokhoz

Az AMD álláspontja viszont továbbra is az, hogy a végleges BIOS-ok nem nyújthatnak PCIe 4.0 támogatást.

Béta BIOS hoz PCIe 4.0 támogatást egyes ASUS alaplapokhoz

A PCI Express 4.0-s támogatás a klienspiacon egyelőre csak és kizárólag az AMD X570-es lapkakészletével érhető el, igaz, egyes alaplapgyártók korábban már készítettek olyan béta státuszú BIOS-okat különböző termékeikhez, amelyekben lehetőség volt a PCI Express 4.0-s szabvány aktiválására.

Galéria megnyitásaAkkoriban viszont még nem igazán álltak rendelkezésre PCI Express 4.0-s szabványú termékek, mostanra viszont már változott a helyzet: a Radeon RX 5700-as sorozat mellett számos M.2-es SSD is forgalomba került, amelyek mind-mind képesek profitálni a PCI Express 4.0-s szabvány nyújtotta előnyökből. Videokártyák frontján persze eddig sem igazán volt limitáló tényező a PCI Express 3.0-s sávszélesség, de az SSD-k szegmensében már más a helyzet.

Az AMD álláspontja természetesen továbbra sem változott, ugyanis szerintük a PCI Express 4.0-s sávszélesség csak kompromisszumok mellett aktiválható a 300-as és 400-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapoknál, a stabilitás pedig nem garantálható, így nem lehet előre tudni, hogy az adott alaplappal az adott PCI Express 4.0-s eszköz zökkenőmentesen fog-e működni.

Mivel minden termék tesztelésére nincs kapacitás, a stabilitás és a jó felhasználói élmény viszont nem garantálható, így az AMD úgy döntött, egyetlen régebbi alaplaphoz sem készül olyan végleges státuszú BIOS, amely elérhetővé teszi a PCI Express 4.0-s támogatást.

Ennek ellenére az ASUS a jelek szerint mégis arra készül, hogy bizonyos alaplapjainál elérhetővé teszi a PCI Express 4.0-s támogatást, erről pedig már egy hivatalosnak tűnő dokumentum is készült, ami Kínából származik. A MyDrivers munkatársai egy TuF B450M Pro alaplap segítségével ki is próbálták, mire lehet számítani a PCI Express 4.0-s támogatást hozó béta BIOS-tól: a PCI Express 3.0 x4-es slotba egy tempós PCI Express 4.0 x4-es SSD kártyát helyeztek, engedélyezték a PCI Express 4.0-s szabványt, majd lefuttattak egy CrystalDiskMark tesztet, amely alapján úgy tűnik, az SSD tökéletesen működik.  A teszt eredménye szerint a folyamatos olvasási tempó 5 GB/s felett alakult, a folyamatos írási sebesség pedig 4,2 GB/s környékén helyezkedett el, ami csak aktív PCI Express támogatás mellett lehetséges.

A BIOS egyébként minden olyan slot esetében elérhetővé teszi a PCI Express 4.0-s támogatást, amely a RYZEN 3000-es sorozatú asztali processzorhoz kapcsolódik, így az M.2-es slot mellett a PCI Express x16-os slot is profitálhat a gyorsulásból, igaz, a videokártyáknál ez túl sok előnyt nem hoz majd.

Az AMD természetesen nem nézi jó szemmel az ASUS kezdeményezését, így várható, hogy a későbbi BIOS-okban már le lesz tiltva a PCI Express 4.0-s támogatás. Akinek mégis szüksége van rá és vállalja, hogy a béta BIOS esetleges hibáival együtt tud élni, maradjon a béta BIOS mellett.

A jelek szerint tehát a végén az X570-es lapkakészlet marad idén az egyetlen út, ha hivatalos PCI Express 4.0-s támogatásban gondolkodunk, jövőre azonban olcsóbb alaplapok is megjelenhetnek, hiszen a pletykák szerint az első negyedév folyamán érkezhetnek meg a B550-es lapkakészlettel szerelt alaplapok. Az egyelőre rejtély, hogy az újdonságok pontosan mikor jelennek meg, de ahogy telnek a hónapok, egészen biztosan érkeznek majd friss pletykák ezzel kapcsolatban is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap