Bemutatkozik a 2499 dolláros Nvidia Titan RTX

Tegnap még csak egy pletyka érkezett az újdonsággal kapcsolatban, ma pedig már a hivatalos rajtra is sor került.

Bemutatkozik a 2499 dolláros Nvidia Titan RTX

Az Nvidia ma bemutatta legfrissebb Titan sorozatú csúcskártyáját, a Titan RTX modellt, amellyel kapcsolatban tegnap már napvilágot látott némi pletyka. Az újdonság, ahogy a tavaly ilyenkor bejelentett Titan V is, főként a munkaállomások szegmensét veszi célba, ahol rengeteget profitálhatnak belőle a valós idejű Ray-Tracing iránt érdeklődő tartalomfejlesztők, valamint az AI és Deep Learning iparágban tevékenykedők is, hála az RT és a Tensor magoknak.

A Titan RTX gyakorlatilag ugyanarra a TU102-es GPU-ra támaszkodik, amelyet a felsőkategóriás Quadro videokártyákról és a GeForce RTX 2080 Ti-ről már ismerhetünk, így ezen a téren a tegnapi adatokhoz képest semmi meglepetést sem találunk. Ennél egy fokkal meglepőbb, hogy a VRAM részlegnél nem csak 1 GB-nyi extra memóriát használt a gyártó, ahogy tegnap sokan pedzegettük, hanem rögtön 24 GB-tal pakolta meg a kártyát, ami a nagyméretű adattömbök feldolgozásakor kifejezetten jól jöhet.

Galéria megnyitása

A Titan RTX „csak” nagyjából 15%-os előnyt nyújt a GeForce RTX 2080 Ti-hez képest, de ez az árán nem látszik: a szorzó itt kétszeresnél is nagyobb, hiszen míg az RTX 2080 Ti alapára „csak” 1000 dollár, addig a Titan RTX már 2500 dollárba kerül. A helyzet játék-támogatás terén most egyébként jobb lesz, mint a Titan V-nél, hiszen utóbbi videokártya az egyetlen Volta alapú „GeForce sorozatú” megoldás volt, amihez passzol a GeForce driver, a Titan RTX viszont már egy meglévő Turing kínálat csúcsára érkezik, így driver szintjén már nem lesznek hiányosságok semmilyen téren sem.

Galéria megnyitása

A Titan RTX a GeForce RTX 2080 Ti-hez képest nem csak annyi előnyt kínál, hogy a karcsúsított helyett teljes értékű, magasabb órajeleken üzemelő GPU-t tartalmaz, hanem abban is különbözik GeForce sorozatú társától, hogy a Tensor magok nem csak 0,5x-ös, hanem teljes FP32-es számítási sebességet kínálnak, csak úgy, mint a Quadro sorozat tagjai, illetve az előző generációs Titan V.

A Titan V-hez képest előny a dupla memória-kapacitás, valamint a 20%-kal nagyobb Tensor teljesítmény is, ami az adatkutatók számára mindenképpen jól jöhet – ráadásul alacsonyabb pontosságot igénylő műveleteknél még nagyobb a Titan RTX előnye az elődhöz képest. Szintén hasznos extra, hogy itt már az NVLink funkciót is engedélyezték, nem úgy, mint a Titan V esetében, vagyis akár két darab Titan RTX is kerülhet egy munkaállomásba, ha szükséges.

Galéria megnyitása

A Titan RTX még ebben a hónapban elérhetővé válik kereskedelmi forgalomban, ára pedig 2499 dollár lesz. Utóbbi összeg egy GeForce RTX 2080 Ti modelléhez képest indokolatlanul magasnak tűnik, ám ha az előző generációs Titan V árát vesszük alapul, ami 3000 dollár volt, akkor már jobban fest a kép. A két Titan sorozatú modell közötti árkülönbséget nagyrészt az indokolja, hogy a TU102-es GPU-t olcsóbban lehet gyártani, plusz drága HBM2 lapkák sem kellenek rá, így a végösszeg is kedvezőbb lehet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap