Ázsiában igen komoly mértékben drágulnak a merevlemezek

Egyre nagyobb a kereslet a legnagyobb adattároló kapacitású modellek iránt, ahogy a Chia kriptovaluta bányászatával egyre többen próbálnak szerencsét. Az új trend globális drágulást egyelőre nem okoz, de azt nem lehet tudni, mit hoz a jövő.

Ázsiában igen komoly mértékben drágulnak a merevlemezek

A kriptovaluta-bányászat miatt már eddig is hiány volt bizonyos hardverekből, ám eddig jellemzően a videokártyákra, illetve a gamer noteszgépekre koncentráltak a vállalkozó szellemű profitvadászok, ám a Chia kriptovaluta érkezésével a merevlemezek is veszélybe kerülnek, ahogy arról korábbi hírünkben már beszámoltunk.

A Chia miatt már el is kezdődött a kifejezetten nagy kapacitást kínáló üzleti merevlemezek felvásárlása Ázsia egyes részein, ugyanis sokan próbálnak hasznot húzni az emelkedő árakból úgy, hogy még akkor feltöltik raktárkészleteiket, amikor ezt „normál” áron meg lehet tenni.

A kínai Time Finance munkatársai egy kicsit körülnéztek a piacon, mi tapasztalható jelenleg, és azt látták, hogy a kínai szilíciumvölgyként is emlegetett Zhonggauncun egyik elektronikai termékeket forgalmazó áruházában, Pekingben, már elkezdődött a merevlemezek felhalmozása, hogy ezzel is felverjék majd az árakat. Kínában egyébként a disztribúciós csatorna úgy néz ki, hogy az adott gyártótól egy ügynökhöz kerülnek a termékek, aki továbbítja azokat a disztribútornak, majd innen vásárolhatja meg őket a kereskedő.

Az egyes megkérdezettek szerint egyelőre nincs hiány merevlemezekből a térségben, ám egy másik forrás érdekességről rántotta le a leplet: szerinte a Seagate és a Western Digital termékek nem jutnak el a piacig, ugyanis az ügynökök visszatartják őket. Egy kereskedő szerint a Western Digital éppen nemrégiben tartott egy megbeszélést, ahol elhangzott, jelenleg nem lehetséges a rendelések kiszállítása a kereskedők felé, a gyártónak vissza kellett hívnia rengeteg terméket.

A helyzetre a jól informált viszonteladók már egy hónappal ezelőtt elkezdhettek felkészülni, amelynek eredményeként óriási készleteket halmoztak fel az ügynökök közvetlen megkeresésével annak érdekében, hogy még jó áron juthassanak hozzá a merevlemezekhez. A kisebb nyerészkedők ezzel szemben kicsi készlettel próbálnak hasznot húzni az új lehetőségből, ugyanis tartanak tőle, hogy az árak igazából csökkenésnek indulhatnak rövidebb távon. Aki viszont nagyban utazik, állítólag egyetlen nap alatt mintegy 3 millió jüan, azaz 460 000 dollárnak megfelelő extra bevételhez jutott az áremelkedés hatására, igaz, ezt a számot egyelőre nem lehet ellenőrizni, így érdemes gyanakvóan kezelni, az viszont biztos, hogy egyre többen próbálnak nyerészkedni a térségben.

Galéria megnyitása

Ennek meg is van az eredménye, ugyanis a 16 és 18 TB-os Seagate, illetve Western Digital merevlemezek esetében elég tekintélyes, 30% és 67% közötti áremelkedés ment végbe eddig, ami nem elhanyagolható drágulás. Jelenleg még csak az üzleti merevlemezek vannak veszélyben, ezek ugyanis megbízhatóak és strapabíróak, de a hírek szerint később a biztonsági rendszerekbe szánt példányok iránt is növekedhet a kereslet, ha pedig azok is elfogynak, akkor a konzumerpiaci merevlemezek felvásárlása következhet.

Kína mellett már Japánban is tapasztalható a merevlemezek iránti keresletnövekedés, ott is hasonló állapotok uralkodnak: a nagy tételben történő megrendelések az elmúlt hét óta indultak be igazán, éppen ezért sok kereskedő vásárlási korlátozásokat vezet be annak érdekében, hogy az ellátás stabil maradhasson. Ennek ellenére a 8 TB-nál nagyobb adattároló kapacitású merevlemezekből álló raktárkészletek kiapadóban vannak, ami nem is csoda, mert egyes vásárlók százasával veszik a merevlemezeket.

Az egész azért is érdekes, mert a Chia kriptovalutával kapcsolatban még az sem tudható, mennyit ér majd egyetlen XCH, ugyanis a kereskedés majd csak május harmadikán indulhat meg. Az aktuális helyzet mögött lényegében az áll, hogy sokan szeretnének már az elején beszállni az új kriptovalutába, hiszen hosszabb távon óriási árfolyam-növekedésre számítanak, de ez sajnos lutri, hiszen nem lehet kiszámítani, merre is indul el az árfolyam.

Az jelenleg biztosnak tűnik, hogy a Kínában és Japánban tapasztalható keresletnövekedés még nem veszélyezteti a globális merevlemezpiacot, valamint egyelőre az árak emelkedésére sem igazán kell számítani. Mivel a szállítási díjak a COVID-19 miatt alaposan megemelkedtek – kevesebb a repülőjárat, amivel elszállíthatóak a különböző javak –, így a gyártók számára nem egy olcsó móka a nagyobb raktárkészletek mozgatása, plusz szabad szállítási kapacitást is nehéz találni (általános a konténerhiány a szektorban), így rövidebb távon ez a jelenség nem igazán okozhat komoly globális drágulást. Kivéve, ha egyéb térségekben is elkezdődik a merevlemezek felvásárlása, akkor ugyanis sokkal komolyabb hatásokkal kell számolnia a piacnak, ami már a globális áremelkedést is beindíthatja, akár már rövidebb távon is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap