Hiány lehet a merevlemezekből és az SSD-kből egy új kriptovaluta miatt

Kínában már elindult a felvásárlás, pedig még nem is lehet kereskedni azzal a kriptovalutával, amely miatt az egész felhajtás elkezdődött.

Hiány lehet a merevlemezekből és az SSD-kből egy új kriptovaluta miatt

Kínában egy szomorú trend látszik kirajzolódni, amelynek okozója egy teljesen új, hivatalosan még nem elérhető kriptovaluta, a Chia, amely miatt a profitra vágyó vállalkozó szellemű felhasználók elkezdték felvásárolni a különböző adattárolókat. A Chia a többi kriptovalutával ellentétben egy érdekes utat jár, itt ugyanis nem bányászással, vagyis különböző, a decentralizált hálózat működését segítő műveletek elvégzésével juthatnak kriptopénzhez a résztvevők, hanem minél nagyobb méretű tárhely biztosításával. Mivel azonban a Chia hivatalosan még nem szerepel a kereskedésben, egyelőre talán feleslegesnek tűnhet az SSD meghajtók és kártyák, illetve a merevlemezek felvásárlása, de a szerencsét próbálók nem így gondolkodnak: még most szeretnének elegendő tárhelyre szert tenni, amíg viszonylag jó áron megtehetik.

A Bitcoin és az Ethereum esetében – és a többi nagy kriptovalutánál is – „proof of work” alapon működik a modell, vagyis az elvégzett munka után kapnak kriptovalutát a számítási feladatokban résztvevő rendszerek. A Chia ezzel szemben már a „proof of space and time” koncepciót alkalmazza, vagyis nagy tárhelyet és nagy sebességet igényel a feladatok elvégzéséhez, valamint időkereteket is alkalmaz a visszaélések elkerülésének érdekében. Az új koncepció keretén belül működő kriptovaluta az elvégzett munka alapján honorálja a vállalkozó szellemű „bányászokat”, vagyis Bram Cohen szerint – aki a Chia fejlesztője, és a BitTorrent mögött is áll –, ez a kriptovaluta sokkal energiatakarékosabb.

Az elv a koncepció mögött az, hogy az SSD-k és a HDD-k kevesebbet fogyasztanak, olcsóbban megvásárolhatóak – most még –, így üzemeltetésük sem okoz akkora tehert az elektromos hálózatoknak, mint az Ethereum vagy a Bitcoin bányászata. Az új metódus lényegében olyan, mint a bingó: itt a rendszer különböző számkódokat generál az adattárolóra (plotting), majd ha a Chia hálózatban folyó tranzakciókat hitelesítik és a hitelesítési szám jelen van mondjuk a mi adattároló tömbünkön, akkor jutalmul Chia coin üti a markunkat. A plotting során létrehozott tartalmakkal kapcsolatban a rendszer a chia szerveréhez is csatlakozik annak érdekében, hogy a blokk generálása és a hálózatba történő beillesztése között eltelő időt regisztrálják, így megakadályozhatóak a visszaélések és a csalásokkal történő irányítás-átvétel is. Ez így persze nagyon le van egyszerűsítve, bővebb információk itt találhatóak. A készítő szerint ez a kriptovaluta sokkal takarékosabban bánik az erőforrásokkal, és biztonságosabb a centralizációval szemben is.

Galéria megnyitásaA HKEPC beszámolója szerint a Chia kriptovaluta iránt érdeklődők bányászok már elkezdték felvásárolni a 4 TB és 18 TB közötti tartományba eső merevlemezeket, valamint az SSD meghajtók és kártyák iránt is érdeklődést mutatnak. Éppen ezért Hongkongban az SSD meghajtók és kártyák, illetve a merevlemezek ára 26 és 77 dollár közötti mértékben emelkedett.

Mivel azonban az SSD meghajtók nem túl jók a véges írási/törlési ciklusaik miatt a folyamatos olvasási és írási feladatok elvégzésére, illetve a nagyobb adattároló kapacitású modellek sokba kerülnek, a Chia iránt érdeklődők inkább a merevlemezeket részesítik előnyben, de ha nincs más, SSD-ket is vásárolnak, hogy profitot tudjanak generálni. Extra adalék, hogy az adattároló sebessége is számít a folyamat során, így sokan egyből hibrid adattároló rendszereket próbálnak építeni, amelyekben gyors SSD és nagy adattároló kapacitású HDD egyaránt található – utóbbi lehetőleg RAID0 tömbbe fűzve, hogy szintén gyors lehessen.

A MyDrivers munkatársainak beszámolója szerint a Jiahei Jinwei, Kína egyik nagy hazai gyártója azt tapasztalta, hogy a nagy teljesítményű Gloway és Asgard SSD sorozatának 1 TB-os és 2 TB-os tagjai, amelyek PCIe NVMe alapokon nyugszanak, mind elfogytak az elmúlt időszakban, akkora az kereslet irántuk.

A gyártó növeli a termelést, de ezzel együtt korlátozások bevezetését tervezi annak érdekében, hogy megakadályozza a bányászokat a készletek felvásárlásában. A vállalat ezzel együtt speciális SSD fejlesztésébe is kezdett, ami kifejezetten jól idomul majd az újfajta bányászfeladatokhoz.

Egyes bányászoknak ugyan megfelelnek a konzumerpiaci SSD-k, ám azok, akik komolyabban gondolják a dolgot, inkább az üzleti meghajtók irányába fordulnak, azok ugyanis strapabíróbbak, márpedig a tárhely mennyisége mellett az is fontos, hogy kellően megbízható legyen, márpedig utóbbi területen igen jók az adatközpontokba és szerverekbe szánt termékek.

A kriptovaluta szegmensben új kriptopénzek jönnek és mennek, azt azonban érdekes lesz látni, a Chia esetében mi lesz a helyzet, vagyis felkapja-e a piac, vagy hamar a süllyesztőbe kerül. Anno a Bitcoint sem vették komolyan sokan, mostanra mégis rekordot dönt az árfolyam, egyetlen Bitcoin pedig már 63 000 dollárt is ért nemrégiben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap