Shop menü

AZ ÜVEGBÉKÁK A MÁJUKBA REJTIK A VÉRÜKET

Az apró kétéltűek alvás közben a vérük közel 90 százalékát a májukba irányítják, így több mint kétszeresére növelik átlátszóságukat.
Jools _
Jools _
Az üvegbékák a májukba rejtik a vérüket

A kutatók azt remélik, hogy annak megértése által, hogy a békák hogyan tudják így egy helyre gyűjteni a vérüket anélkül, hogy vérrögök keletkeznének testükben, új ismereteket szerezhetnek a veszélyes vérrögök képződésének megelőzésével kapcsolatban.

A trópusi üvegbékák a nappalok nagy részében élénkzöld leveleken alszanak, és a sötétség leple alatt kutatnak táplálék után. Félig átlátszó testük segíti őket abban, hogy ne vegyék észre őket a ragadozók, ugyanakkor ez a létmód komoly biológiai kihívásokkal jár. A legtöbb gerinces állatnak ugyanis folyamatosan vörösvértesteket kell keringetnie az egész testében, hogy oxigént juttasson a szöveteibe.

Az átlátszóság éppen ezért nagyon általában ritka a gerinceseknél, mondja Jesse Delia, a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeum munkatársa. Ez a bravúr legjobb tudomásunk szerint csak néhány halfajnak és kétéltűnek sikerült, köztük a Hyalinobatrachium fleischmanni nevű üvegbékának. Ezek az állatok annyira átlátszóak, hogy ha nem lenne zöld bőr a hátukon, valószínűleg az újságot is el lehetne olvasni a testükön keresztül, mondja Delia.

Delia és kollégái azután kezdték el közelebbről vizsgálni a békák átlátszóságát, hogy észrevették, hogy az állatok alvás közben még inkább átlátszónak tűnnek, mint ébrenlétük alatt. A kutatók különböző hullámhosszú fényekkel világítottak át az állatokon, miközben azok aktívak voltak, és miközben pihentek, és úgy találták, hogy a békák akár 61 százalékkal átlátszóbbak, amikor alszanak az ébrenléthez képest.

Ezt követően a kutatók fotoakusztikus képalkotással követték nyomon a vér mozgását az élő állatokban, így fedezték fel, hogy az üvegbékák alvás közben a vörösvértestjeik mintegy 89 százalékát képesek „elrejteni” a májukban. Ennek érdekében a békák mája átlagosan 40 százalékkal megnagyobbodott. Amint a békák felébredtek, és keringésük mértéke ismét megnőtt, átlátszatlanabbá váltak, és májuk mérete lecsökkent.

A felfedezés egészen lenyűgöző, hiszen a békák majdnem a teljes vérkészletüket képesek a májukban raktározni alváskor. A legtöbb gerincesnél a vörösvértestek ilyen mértékű összesűrítése vérrögképződéshez vezetne, ami komoly egészségi kockázatokkal jár. Úgy tűnik azonban, hogy az üvegbékák esetében nem jár negatív következményekkel a mutatvány. Delia elmondása szerint még nem tudják biztosan, hogyan akadályozzák meg az állatok a véralvadást ilyenkor, de remélik, hogy idővel ennek részleteit is feltárhatják, és a munka előrébb viheti az emberi vérrögök kezelésével kapcsolatos kutatásokat is.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére