Az Oracle is meg akarja venni a TikTokot

A szolgáltatásnak Trump hosszabb időt adott arra, hogy változtasson a működésén, és egy újabb potenciális vásárló is bejelentkezett érte.

Az Oracle is meg akarja venni a TikTokot

Az elmúlt hetekben forró téma volt a TikTok. A ByteDance által fejlesztett szolgáltatás kapcsán kiderült, hogy Donald Trump fontolgatja a betiltását. Ezt követően hamar nyilvánosságra jutott, hogy a Microsoft valamilyen formán szeretné magának megszerezni a szolgáltatást, majd a Twitterrel is hírbe hozták, most pedig egy újabb amerikai cégnek a neve is felmerült a TikTok átvétele kapcsán.

A TikTok helyzete nem egyszerű, főleg azóta, hogy még az is kiderült, hogy a vállalat több mint egy éven keresztül bizonyítottan olyan kereskedelmi tevékenységet folytatott, ami nem felelt meg a Google által támasztott elvárásoknak. Nevezetesen arról van szó, hogy gyűjtötte a felhasználók eszközeinek a MAC-címét, és bár ezzel komolyabb visszaélést nem követett el, de benne volt a pakliban ennek a lehetősége. A reklámozásnál felhasználta az adatokat, ami szintén bűn, csak nem akkora mértékű, mint az emberek követése.

Galéria megnyitása

Donalt Trump először 45 napos haladékot adott a TikTok számára, hogy rendezze a helyzetét, és gondoskodjon arról, hogy az adatok kezelése megfelelő átláthatóság és biztonság garantálása mellett történjen. Most viszont a jelek szerint az amerikai elnök valamelyest megenyhült, mert a korábbi döntését módosítva inkább 90 napra tolta ki azt az időt, ami a TikTok rendelkezésére áll. Ezzel első blikkre a ByteDance számára kedvez Trump, valójában viszont az amerikai tárgyalópartnereknek jöhet ez jól.

Hivatalosan csak a Microsoft jelezte, hogy tárgyalást folytat a kínaiakkal, viszont források szerint a Twitter is szeretne megállapodni a TikTokról a fejlesztővel, és a legfrissebb információk pedig már arról szólnak, hogy az Oracle is érdeklődik a közösségi megoldás iránt. A redmondiak állítólag csak néhány nagy piacon vennék át az üzemeltetést, arról pedig nem esett szó, hogy a Twitter és az Oracle milyen módon képzeli el a dolgot, de valószínűleg egyik vállalat sem teljes felvásárlásban gondolkodik.

Galéria megnyitása

Jelenleg az elnöki döntés szerint a ByteDance november elejéig döntheti el, hogyan üzemel majd tovább a TikTok. Trump nem beszélt arról, hogy pontosan milyen formában engedné tovább a szolgáltatás működését, de annyit elmondott, hogy az adatkezelésen változtatnia kell, és törölnie kell minden olyan információt a vállalatnak, ami amerikai felhasználókkal kapcsolatos.

Nagyon nehéz megmondani, hogy mi lesz ennek a vége, de az egészen biztos, hogy az amerikai nagyvállalatok próbálnak majd minél jobban kijönni a mostani helyzetből, a TikToknak nagy csapás, hogy még a MAC-címes ügy is most derült ki, viszont az az erényére válhat, hogy elvileg több céggel is tud tárgyalni, szóval reménykedhet abban, hogy egymásra fognak licitálni a piaci szereplők.

Galéria megnyitása

A ByteDance nagyon sokat veszíthet, ha a TikTokot eladja, és alacsonyabb árat kap érte, mint amennyit ér a szolgáltatás. Nemcsak hasznos bevételtől eshet el, hanem a tekintélyét is elveszítheti Kínában, ahol az USA-val szembeni ellenállás szinte elvárás. Amennyiben valóban felvásárolja valaki a TikTokot, rekord összegért cserélhet majd gazdát, ha jól jön ki az ügyből a ByteDance. Jelenleg a legnagyobb ilyen jellegű felvásárlás a Microsoft nevéhez köthető, aki 26 milliárd dollárnál is többet adott ki a LinkedIn-ért, és a szakértők szerint a TikTok ennél biztosan többet ér.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap