Az Nvidia vezetője szerint később készülhetnek akár Nvidia processzorok is

Ezek elsősorban az adatközpontok szegmensét vehetik célba, de az sincs kizárva, hogy idővel Nvidia iGPU-val ellátott ARM SoC egységekkel is találkozunk a konzumerpiacon.

Az Nvidia vezetője szerint később készülhetnek akár Nvidia processzorok is

Elég sok pletyka érkezett azzal kapcsolatban, hogy az Nvidia az ARM felvásárlásán gondolkodik, majd az elmúlt hetek folyamán már arról szóltak a hírek, hogy a felek egyre közelebb kerültek a megállapodáshoz, amit végül hétfőn jelentettek be hivatalosan. Ennek értelmében az Nvidia 40 milliárd dollárt fizethet az ARM-ért cserébe, ám a tranzakciót majd csak akkor bonyolíthatják le ténylegesen, ha az illetékes hatóságok is rábólintanak az ügyletre. A folyamat akár másfél évig is elhúzódhat.

Az Nvidia célja, hogy fenntartsa az ARM által létrehozott ökoszisztémát, valamint a meglévő ügyfélkört is szeretnék továbbra is kiszolgálni. Az akvizíciót persze sokan nem nézik jó szemmel, köztük az ARM társalapítója sem, így egyelőre kérdéses, az üzleti partnerek milyen lépéseket hoznak, ha nem lesz szimpatikus számukra mindaz, amit látnak. Idővel kiderül, milyen változásokat hoz az összeolvasás, már ha a hatóságok engedélyezni fogják.

Jen-Shun Huang, az Nvidia vezetője az ügy kapcsán már tartott egy tájékoztatót, amelynek keretén belül Prickett Morgen, a TheNextPlatform egyik munkatársa egy érdekes kérdést tett fel. Arra volt kíváncsi, hogy az Nvidia tervei között szerepel-e olyan Nvidia márkajelzéssel ellátott processzordizájn tervezése, amely az ARM Neoverse magjai köré épül, és amelyet aztán az adatközpontok szegmensében értékesíthet a vállalat.

Az Nvidia álláspontja jelenleg az, hogy a vállalat természetesen meg tudja építeni a processzort, amennyiben ilyesmire piaci igény mutatkozik. Szerinte többféle opció is szóba jöhet a jövőben: egyes megrendelők inkább a magok licencelésében gondolkodnak majd, és saját processzor építenek velük; mások inkább az Nvidiára bízhatják, hogy a licencelt magokkal processzor építsen, vagy éppen módosítsa meglévő dizájnjait.

Galéria megnyitása Rengeteg változást hozhat az ARM felvásárlása Kitért arra is, hogy egy vállalat nem tudja az összes verziót legyártani a partnerek számára, ám erre nincs is szükség, hiszen elég komoly partnerhálózat épült ki az ARM köré, amelynek tagjai szándékaiknak megfelelően eldönthetik, mi a legjobb számukra, vagyis licencelhetnek processzormagokat, hozzájuthatnak egyedileg készített lapkákhoz, vagy éppen olyan termékeket is igényelhetnek majd, amelyeket az Nvidia készített.

A felvásárlás hatására az Nvidia hozzáférhet az ARM szakembereinek tudásbázisához, valamint a különböző fejlesztéseket is felgyorsíthatja, amelyek eredményeként speciális Nvidia chipek készülhetnek az adatközpontokba. Ezzel együtt architektúra-fejlesztésre is lehetőség nyílik, az viszont kérdéses, hogy az összes közösen kifejlesztett architektúra elérhető lesz-e a későbbiekben licencelésre, vagy sem.

Az Nvidia ezzel együtt a Neoverse útiterv felgyorsítását is szorgalmazza, amelynek köszönhetően hamarabb juthatnak friss architektúrákhoz a licencelők. Ez persze nem is csoda, hiszen az Nvidia érdeke az lesz, hogy tágítsa az adatközpontokat célzó ARM ökoszisztémát, ehhez pedig arra van szükség, hogy sokféle ARM alapú szerverchip készüljön, sokféle lehetőséggel, többféle gyártótól. Ezen a téren az Nvidia azt is kezdeményezheti, hogy az ARM architektúra Nvidia GPU specifikus optimalizációkat kapjon, például CPU/GPU memória-koherenciát, ami segíthet abban, hogy a különböző lapkagyártókat saját GPU-i felé terelje.

Ha a nagyobb képet nézzük, azt láthatjuk, hogy az Nvidia célja sokkal több, mint saját processzorokat építeni. A jelenlegi portfólió segítségével már képesek grafikus processzorokat, processzorokat, hálózati megoldásokat, és DPU-kat is készíteni, mindezt házon belül, saját optimalizációkkal megfűszerezve tehetik, azaz a szerverek építéséhez szükséges legfontosabb komponensekkel már rendelkeznek. A távolabbi terv része lehet egy saját szerver-ökoszisztéma létrehozása, saját hálózati megoldásokkal és szoftverekkel, amelyeknek köszönhetően alaposan megváltozhat a szerverpiac a nem is oly távoli jövőben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap