Shop menü

AZ NVIDIA IS CSATLAKOZOTT AZ ELIT KLUBHOZ: ÁTLÉPTE AZ 1000 MILLIÁRD DOLLÁROS SZINTET A VÁLLALAT PIACI KAPITALIZÁCIÓJA

A részvényárfolyam óriási növekedést produkált egy esztendő alatt, és a jelek szerint messze még a vége a növekedésnek.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Nvidia is csatlakozott az elit klubhoz: átlépte az 1000 milliárd dolláros szintet a vállalat piaci kapitalizációja

Az Nvidia elég nagy meglepetést okozott legutóbbi pénzügyi jelentésével, ugyanis az eredmények alaposan felülmúlták az elmezői várakozásokat, erre pedig a piac is rendkívül pozitívan reagált: közel 30%-kal emelkedett a vállalat részvényárfolyama a pozitív pénzügyi kép és az ugyancsak pozitív jövőkép hatására. Akkoriban már azt pedzegették sokan, vajon mikor sikerül átlépnie a vállalatnak az ezermilliárd dolláros szintet, már ami a piaci kapitalizációt illeti, de ezt már nem kell találgatni, ugyanis nemrégiben sor került a jeles eseményre: immár az Nvidia is bekerül azon neves vállalatok közé, akik ezermilliárd dolláros piaci kapitalizációra tettek szert. Az Nvidia esetében külön pozitívum, hogy a vállalat a chipipari cégek közül elsőként ugrotta át az említett lécet, ami rendkívül komoly fegyvertény.

Galéria megnyitása

Az 1000 milliárd dollár feletti piaci kapitalizáció elérésében komoly szerepet játszott az a tény, hogy a vállalat kiemelkedően szerepel az AI szegmensben, gyorsítókártyái és egyéb megoldásai rendkívül ütőképesek, éppen ezért keresettek is a piacon, méghozzá olyannyira, hogy nem is győzi a vállalat gyártókapacitással a megrendelések kielégítését. A helyzet javítása érdekében egyéb félvezetőipari bérgyártók szolgálatait is igénybe veheti a cég a nem is oly távoli jövőben, így nemcsak a TSMC készítheti a szükséges grafikus processzorokat, de ez már egy másik történet.

Galéria megnyitása

Az 1 billió dolláros álomhatár áttörésekor az Nvidia részvényeinek árfolyama 412,71 dollárra rúgott, ami az előző napi szinthez képest 6%-os növekedést jelent, míg az egy évvel ezelőtti állapothoz képest már 188%-os növekedést képvisel, azaz óriási előrelépésről beszélhetünk. A folyamatban mindenképpen része van annak a ténynek, hogy a generatív AI és a nagy nyelvi modellek (LLM) elkezdtek betörni a különböző szegmensekbe, egyre több cég jelenti be, hogy az AI infrastruktúrába fektet, valamint szoftverek terén is egyre többen és többen integrálják a mesterséges intelligencia alapú funkciókat, amihez hardveres gyorsítás is szükséges.

Galéria megnyitása

Utóbbi területen az Nvidia jelenleg rendkívül jó helyzetben van, hiszen nemcsak hardveres megoldásokat, hanem szoftveres alapokat is kínál az ügyfeleknek, vagyis ezen a téren erős lábakon áll, gyakorlatilag nincs is olyan kihívója a piacon, aki ennyire felkészült lenne e szegmensben. Persze abban is nagy szerepe volt a cégnek, hogy az AI forradalom elinduljon, hiszen ehhez szükség volt az egymással tökéletesen együttműködő hardverek és szoftverek szinergiájára, valamint a CUDA programnyelv erősségeire is.

Hogy később változik-e a piac jelenlegi összetétele? Alighanem változhat, de hogy pontosan mikor és milyen irányban, az egyelőre a jövő zenéje. Az biztos, hogy az Nvidia szinte minden építőkockával rendelkezik, amire szükség lehet a sikerhez, már csak jól kell gazdálkodni velük és nem szabad belekényelmesedni a kedvező pozícióba. Utóbbiról egyelőre szó sincs, a vállalat a Computex 2023 alkalmával is számos újdonságról rántotta le a leplet, amelyekről még írni fogunk. Ezzel egy időben természetesen az Nvidia versenytársai sem tétlenkednek, az elkövetkező évek folyamán izgalmasan alakulhat a piac helyzete.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére