Shop menü

AZ NVIDIA EGY IDEJE TILTJA A CUDA FORDÍTÓRÉTEGEK HASZNÁLATÁT EULA SZINTJÉN – NEMRÉG DERÜLT RÁ FÉNY

Ezekkel a fordítórétegekkel megoldható, hogy a CUDA kód, ami eredetileg Nvidia hardverhez készült, más gyártó hardverein is fusson, ami értelemszerűen fájó pont lehet a vállalat számára.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Nvidia egy ideje tiltja a CUDA fordítórétegek használatát EULA szintjén – Nemrég derült rá fény

Az Nvidia egy nagy és jelentős ökoszisztémát épített a CUDA segítségével, ami szoftveres és hardveres összetevőkből épül, és amire rengeteg nagyvállalat támaszkodik, igaz, az Intel vezetője szerint sokan szeretnének már szabadulni a CUDA jelentette kötöttségektől. Akár szimpatikus, akár nem, a CUDA meghatározó szereplője jelenleg az AI és HPC piacnak, és ez a közeljövőben nagyrészt így is maradhat, igaz, egyre több vállalat fejleszt saját gyorsítókat és szoftvereket a saját igények kielégítésére, amelyek költség- és energiahatékonyabbak lehetnek az univerzális megoldásoknál, hiszen adott feladatra, megfelelő optimalizációval készülhetnek.

A CUDA népszerűségét természetesen sokan próbálják meglovagolni, méghozzá úgy, hogy úgynevezett fordítórétegeken keresztül elérhetővé teszik a CUDA alkalmazásokat a nem Nvidia hardverrel szerelt rendszerek számára is. Ilyesmit mind az Intel, mind pedig az AMD kínál, így a CUDA alapú szoftverek végül Intel OpenAPI és AMD RoCm alatt is futhatnak. Az egyik legnépszerűbb ilyen fordítóréteg a ZLUDA.

Galéria megnyitása

Ahogy arra nemrégiben fény derült, az efféle próbálkozásokat lényegében tiltja az Nvidia végfelhasználói szerződése, ami a CUDA szoftverkörnyezethez kapcsolódik, méghozzá 2021 óta, de a dologra csak nemrégiben hívta fel a figyelmet egy szoftvermérnök. Longhorn – merthogy ez a beceneve főhősünknek – arra mutatott rá, hogy az EULA szerint a CUDA kód visszafejtése, visszafordítása, illetve szétszerelése tilos, illetve nem Nvidia hardvert használó konfiguráción sem futhatnak efféle kódok. Utóbbival lényegében a fentebb említett fordítórétegekre utalnak, amelyek nemcsak az Intel és az AMD hardvereit támogatják, de egyes kínai vállalatok saját megoldásai a kínai gyorsítókon is futnak. Talán pont utóbbi lehetett a legfőbb motiváció arra, hogy az Nvidia jogászcsapata végfelhasználói licencszerződésbe foglalja a fordítórétegek tiltását. Ez a megkötés egyébként a CUDA 11.4-es és a CUDA 11.5-ös kiadásában még nemszerepelt a telepítés után elolvasható dokumentációban, a 11.6-os verziótól kezdve azonban a leírás részévé vált.

Azok a megoldások, amelyekkel az Nvidia hardverre szánt CUDA szoftverek más hardvereken is futhatnak, értelemszerűen ronthatják az Nvidia üzleti pozícióját, főleg az AI szegmensben, ahol jelenleg egyeduralkodó a cég, ám egyes fordítórétegek olyannyira hatékonyak, hogy még a natív módnál is nagyobb teljesítmény érhető el általuk. A saját fejlesztésű technológiákat természetesen minden vállalat védi, ebben nincs semmi különös, így egyebek mellett illetéktelen felhasználásukat is tilthatják, ebbe pedig a jelek szerint beletartozik az idegen hardveren, fordítórétegen keresztül történő szoftverfuttatás tényállása is. Az más kérdés, hogyan ellenőrzik és hogyan szankcionálják a fordítórétegeket használókat, de ennek egyik legkönnyebb módja kétségkívül az, ha a riválisok által is fejlesztett fordítórétegeket gáncsolják el.

Idővel, ahogy az egyes vállalatok egyre ütőképesebb hardverekkel rukkolnak elő az AI és a HPC piacon, ezekre a szoftverfejlesztők is felfigyelhetnek és egyre inkább elkezdhetnek rájuk programokat írni, ami idővel azt eredményezheti, hogy az Nvidia piaci részesedése csökkenhet, illetve jelenlegi domináns pozíciója is gyengülhet. Ennek persze egyelőre semmi jele, de idővel változás állhat be a piacon, ha elég sok ütőképes fejlesztés jelenik meg.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére