Shop menü

AZ NVIDIA AI GYORSÍTÓKAT SZÁLLÍTANA A KÖZEL-KELET NÉHÁNY ORSZÁGÁBA, AMELYEK EXPORTKORLÁTOZÁS HATÁLYA ALÁ ESNEK

A korlátozást exportlicenc igénylésével kerülnék meg. Ha sikerül, ez lesz az első alkalom, amikor exportkorlátozás hatálya eső területen terjeszkedni tud a vállalat modern, amúgy korlátozás alá eső chipjeivel.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Nvidia AI gyorsítókat szállítana a Közel-Kelet néhány országába, amelyek exportkorlátozás hatálya alá esnek

Az Amerikai Egyesült Államok kormányzata már régóta korlátozza, mely fejlett chipek mely országokba juthatnak el, így próbálják megakadályozni, hogy Kína hozzáférhessen a legmodernebb fejlesztésekhez, ám a kínaiak leleményesek, többnyire megoldást találnak a kihívásokra, ahogy az ebben a hírben is olvasható. Az Nvidia az exportkorlátozások miatt nehezebb helyzetbe került, hiszen nem szállíthatja bizonyos termékeit a kínai partnerek számára, ebbe a körbe esik a gamereknek szánt videokártyák jelenlegi leggyorsabbika, a GeForce RTX 4090 is, ami helyett egy GeForce RTX 4090D-t készítettek, ezzel igazodva a szabályozáshoz.

Kína mellett egyéb régiók országai is a korlátozások hatálya alá esnek, remek példa erre a Közel-Kelet, ahova azért nem lehet szállítani a legmodernebb, amerikai technológiákat alkalmazó chipeket, mert félő, hogy onnan Kína is hozzájuk juthat ilyen-olyan szövevényes üzleti kapcsolatokon keresztül. Ez természetesen szintén probléma az egyes vállalatok, így az Nvidia számára is, ám úgy tűnik, az AI és HPC piacra szánt gyorsítók iránt olyannyira hatalmas a kereslet, hogy a kieső régiók megrendeléseit más országokból könnyedén lehet pótolni. Az elemzők szerint ez nem lesz mindig így, előbb-utóbb csökkenő tendencia indulhat el, ami az Nvidia pénzügyi eredményeire is hatással lehet.

Galéria megnyitása

Nincs kizárva, hogy a legújabb lépéssel pont ezt szeretné megakadályozni az Nvida csapata, ugyanis azon dolgoznak, hogy egy nagy telekommunikációs cég, az Ooredoo számára fejlett AI és HPC piaci gyorsítókat szállíthassanak le. Amennyiben ez sikerül, az exportkorlátozások bevezetése óta ez lehez az első olyan próbálkozás, amelynek keretén belül export hatálya alá tartozó térségbe kerülnének fejlett technológiát alkalmazó gyorsítókártyák, már amennyiben az ehhez szükséges exportlicencet is sikerül megszerezni. Az Nvidia csapata jelenleg bizakodó, szerintük megkaphatják a szóban forgó licencet, így már nem lesz akadálya az üzletnek sem.

A Közel-Keleten tevékenykedő Oredoo számos országban nyújt telekommunikációs szolgáltatásokat, mint például Kuvait, Omán, Tunézia, Algéria, Katar, vagy éppen a Maldív-szigetek területén is. Amennyiben sikerül beszerezni az Nvidia ütőképes AI gyorsítóit, az Ooredoo igen komoly versenyelőnyhöz jut a térségben, olyanhoz, amit a konkurensei az elkövetkező 18-24 hónapon belül biztosan nem tudnak elérni. Az nem derült ki az iparági információkból, hogy az Nvidia pontosan mely AI gyorsítóit szeretné az Ooredoo rendelkezésére bocsátani, ez valószínűleg a vásárlói igényektől és a termékek elérhetőségétől függ majd,

Közben az Oooredoo csapata igen komoly tőkeberuházást eszközöl regionális adatközpont-kapacitás terén, ugyanis 1 milliárd dollárt költenek majd arra, hogy a jelenlegi 40 megawattnyi teljesítményt tovább 20-25 megawattal bővítsék. A tervek szerint az aktuális kapacitást az évtized végére megháromszorozzák, ami arra utal, jelentős számítási teljesítményt szeretnének felhalmozni a térségben. Maga a vállalat egyébként külön cégbe szervezte ki adatközpontjait, és azt tervezi, hogy a mélytengeri kábeleket és az optikai kábelhálózatot is külön cégbe szervezik ki. Ez azért fontos, mert így optimalizálható a működés és növelhető a piaci versenyképesség.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére