Az Intel teljesíti a játékosok kérését, amire az AMD és az Nvidia nem reagált

Amit az AMD és az Nvidia nem tett meg a játékosokért, arra az Intelnél hajlandóak voltak: bevezetik az Integer Scaling funkciót, aminek a régi játékok rajongói örülhetnek leginkább.

Az Intel teljesíti a játékosok kérését, amire az AMD és az Nvidia nem reagált

Az Intel 11. generációs (Gen 11) GPU architektúrájával, illetve az Ice Lake sorozatú processzorokkal kapcsolatban néhány hete már érkezett némi információ, ám a termékek rajtjára majd csak később kerülhet sor. A vállalat addig is igyekszik fenntartani az érdeklődést érkező termékei, valamint következő generációs videokártyái iránt: korábban azt nézhettünk meg, milyen dizájnnal jöhetnek az Intel videokártyák 2035-ben, most pedig egy szoftveres újításról érkezett hír, ami elsősorban a régi játékokhoz, illetve az emulátorokhoz jöhet majd jól, de csak a Gen11 alapú iGPU-val szerelt processzorokhoz lesz elérhető.

Az Integer Scaling funkciót rajongói kérésre vetik be az Intel szakemberei, ugyanis a Reddit virtuális hasábjain egy kérdezz-felelek keretén belül elhangzott a kérés, hogy a gyártó vegye fontolóra az Integer Scaling funkció beépítését, ugyanis erre már az AMD-t és az Nvidiát is kérték, ám ők még nem reagáltak a felvetésre – néhány felhasználót azonban boldoggá tehetnének vele. Az Intel egyik munkatársa, Lisa Pearce nemrégiben közölte Twitteren, hogy a gyártó fejlesztőcsapata meghallotta a játékosok kérését, így a Gen 11-es iGPU sorozattól kezdve elérhetővé válik az Integer Scaling funkció. A Gen 9 és Gen 9.5 alapú megoldások esetében sajnos nem alkalmazza a gyártó az újítást, amit azzal magyaráznak, hogy a hardver egyszerűen nem megfelelő az efféle technológiák bevetésére.

Az Integer Scaling lényege, hogy a meglévő pixelek számát meg lehet duplázni, triplázni, illetve négyszerezni is, mindezt úgy, hogy az élesség nem vész el, mint például a tradicionális felskálázó algoritmusoknál – utóbbi körbe tartozik a bilinear és a bicubic eljárás is. Az Integer Scaling segítségével a képhibák elkerülésére is van mód, így bizonyos esetekben kézenfekvő lehet az alkalmazása.

Galéria megnyitása

Nagy kérdés viszont, hogy az Intel által emlegetett Integer Scaling valójában egy ténylegesen „integer” alapú megoldás, vagy egyszerűen csak a „nearest neighbor” módszert használja-e. A valódi „integer scaling”, ami alapjában véve „nearest neighbor” központúnak tekinthető, egyáltalán nem használ interpolációt, a felbontásnövelést azonban csak egész számok szorzataként tudja elvégezni. Tehát ha egy 900p-s natív felbontással dolgozó játékot fel szeretnénk skálázni 4k/UHD felbontásra, akkor az „integer scaling” a 2x-es szorzót használná, így 1800p-s képet kapnánk, amelynél fekete sávok is megjelennének felül és alul, azaz nem töltené ki a teljes kijelzőt – ez a játékosok számára így megfelelő is lenne, ha a végső képminőséget nézzük. Ehhez képest a „normál nearest neighbor” módszernél megoldható a 4K/UHD képterület maradéktalan kitöltése, ugyanis az ehhez szükséges 2,4x-es szorzó bevethető, így a fekete sávokat is el lehet kerülni, ám itt már minden második pixel triplázódna, nem pedig duplázódna, ami sajnos nem optimális a végső képminőség és felhasználói élmény szempontjából.

Az Integer Scaling funkció várhatóan augusztus végén válik elérhetővé az Intel HD Graphics driverhez tartozó kezelőfelületen keresztül, azaz már az Ice Lake sorozat rajtja sem lehet messze.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap