Shop menü

AZ INTEL MEGVILLANTOTTA LEGGYORSABB ASZTALI VIDEOKÁRTYÁJÁT – NÉHÁNY TESZT IS KÉSZÜLT

Az Intel illetékesei nagyon szűkmarkúan csepegtetik a részleteket, ám most is kiderült néhány fontos adalék, ami jelentősen árnyalja az Arc sorozat tagjairól alkotott eddigi képet.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Intel megvillantotta leggyorsabb asztali videokártyáját – Néhány teszt is készült

Az Intel a napokban már több videokártyáját is megmutatta a YouTube nagy és neves tartalomágyártóval karöltve, így az Arc A750 mellett már az Arc A770 is megcsodálható volt, igaz, egyik videokártyáról sem derült ki túl sok minden, már ami a pontos árazás, megjelenést és a pontos technikai paramétereket illeti.

A Linus Tech Tips jóvoltából nemrégiben megint felbukkan az Arc A770-es modell, ami végre játékokat is futtatott, viszont túl sok eredményt nem árultak el, hiszen a termékekkel kapcsolatos információk jó részét NDA védi. Azért így is kiderült néhány érdekesség, például az is, milyen stratégiát alkalmaz majd a játékok támogatásánál.

Galéria megnyitása

Az Arc A770-es modell CyberPunk 2077 alatt 1440p-s felbontás és High beállítás mellett valahol 60 FP körül teljesített, míg a Tomb Raider esetében 80 FPS körüli érték jött össze DirectX 12 és 39 FPS DirectX 11 alatt. Egyéb teljesítményadatokról nem esett szó, az viszont kiderült, hogyan oldja meg az Intel az AMD-hez és az Nvidiához képest több évtizedesnek tekinthető lemaradást, hiszen a vállalatnak eddig nem voltak dGPU-i, így ezekhez nem is lehetett optimalizálni a játékokat – most kéne rövid idő alatt ledolgozni a hátrányt. Az iGPU részleg tapasztalatait persze valamilyen szinten lehet hasznosítani, már ami az Xe alapú megoldásokat illeti.

Galéria megnyitása

Éppen ezért szintekre osztották a játékokat, már ami az API-kat és a címek népszerűségét illeti, így a Tier 1 kategóriába kerültek a legújabb és legnépszerűbb alkotások, amelyek DirectX 12 API-t használnak. Jellemzően ezek alatt a legjobb az Arc sorozat tagjainak a teljesítménye, ide tartozik például a Cyberpunk 2022, a Fortnite, vagy éppen a Control is.

Galéria megnyitása

A Tier 2 már azokat a címeket sorakoztatja fel, amelyek ugyan jól futnak Arc alapú videokártyákkal, de már nem kaptak annyi opimalizációt – a szoftverek jellemzően DirectX 12 vagy Vulkan API használata mellett futnak. Az utolsó szint, vagyis a Tier 3 tartalmaz minden olyan egyéb címet, amelyek egyáltalán nincsenek az Arc Alchemist sorozatra optimalizálva, így ezek alatt elég szerény teljesítmény érhető el. Nagyrészt a DirectX 11-es, illetve régebbi címek tartoznak ide.

Galéria megnyitása

Az intel egyik illetékese, Tom Petersen azt is elárulta, hogy az árképzést mégis a legutóbbi, vagyis a Tier 3 alatti teljesítmény alapján valósítják meg, így lényegében mindenkit „kinyírnak” a piacon ár/teljesítmény arány tekintetében. Lehet, hogy az Arc A770-es videokártya még olcsóbb is lesz, mint a mit a pletykák jósolnak? Nincs kizárva, de erre majd csak később érkezhet hivatalos válasz. Igazából azzal, ha jó át/teljesítmény arányt szabnak meg, arról is tudnak gondoskodni, hogy minél hamarabb minél nagyobb felhasználói bázis sorakozzon fel a vállalat videokártyái mögött, amelyre a játékfejlesztők is azt mondják, érdemes ezt a hardvert támogatni, illetve érdemes rá optimalizálni az egyes címeket, így a vállalat két legyet üthet egy csapásra. Egyrészt dinamikusan növelheti piaci részesedését – ha győzi elég GPU-val –, másrészt pedig a játékfejlesztők szemében is gyorsan nőhetnek az Intel videokártyák, így azoknak egyre jobb lehet a támogatásuk. Plusz ezzel egy időben a háttérben is folyamatosan dolgozhatnak az Intel szakemberei a driverek optimalizálásán, így a régebbi címek esetében is javulhat idővel a teljesítmény. A helyzet tehát nem egyszerű, de a jelek szerint elszánt a vezetés.

A fentiek alapján teljesen érthető a szakaszos rajt, vagyis az, hogy először Kínában, az OEM partnerek számára érhetőek el az új videokártyák, majd megérkeznek a DIY piacra – ugyancsak Kínában –, később pedig a globális rajtra is sor kerülhet, ugyanilyen stratégia mentén. Ezzel a vállalat gyűjtheti a tapasztalatokat és folyamatosan javíthatja a szoftveres támogatást, azaz a globális rajt alkalmával már sokkal jobb lehet a termékek teljesítménye, mint az első kínai rajt idején.

Galéria megnyitása

Apropó teljesítmény. A videó némi információt is elárult azért az új videokártyával kapcsolatban. A driver alapján az Arc A770 esetében az alapértelmezett GPU órajel 2,5 GHz lehet, a GPU fogyasztása pedig190 W. Némi tuning hatására ez az érték akár 285 W-ra is felkúszhat, ám pontos információk nem állnak rendelkezésre, ugyanis a driver a jelek szerint eléggé bugos volt a tuning alkalmával, így a kiírt értékek nem biztos, hogy a valóságot tükrözik. Sajnos az sem derült ki, a tuning mennyire javítja a teljesítményt, de ha az Arc A380 tuningjánál szerzett tapasztalatokból indulunk ki, jó eséllyel tekintélyes gyorsulás jöhet össze a Power Limit és a GPU Voltage Offset emelésével.

Sajnos az nem hangzott el, hogy az Arc sorozat tagjai mikor jelennek meg, illetve mennyibe kerülnek majd, de mivel korábban nyári rajtról szólt az ígéret, jó eséllyel már nem kell sokat várnunk a termékek megjelenésére sem. Aki kíváncsi a teljes videóra, a fentiekben megtekintheti.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére