Az Intel DG1-es GPU-ja alig gyorsabb, mint a GeForce MX 330?

A szóban forgó teszteknél még nem Tiger Lake processzor mellé került az új videokártya, így az ultra-hordozható rendszerek teljesítménye a mostani eredményektől egészen biztosan eltér majd.

Az Intel DG1-es GPU-ja alig gyorsabb, mint a GeForce MX 330?

Az Intel Iris Xe Max videokártyája, ami DG1 néven vált ismertté, már elérhető az OEM partnerek számára, így van is néhány teszteredmény vele kapcsolatban. Erre TUM_APISAK hívta fel a figyelmet, aki nyomban meg is osztotta felfedezését a publikummal, szokás szerint a Twitteren keresztül.

A DG1-es videokártya 96 EU-val rendelkezik, azaz összesen 768 shadert foghat munkára, fedélzeti memóriából pedig a jelek szerint GDDR6-os és LPDDR4X típusút egyaránt használhat, az adott gyártó választásától függően. A korábban felbukkant Iris Xe Max tesztplatform esetében 3 GB-nyi GDDR6-os VRAM-ot alkalmaztak, míg az ASUS érkező noteszgépében, a VivoBook Flip 14-ben már 4 GB-nyi LPDDR4X fedélzeti memória társul a GPU-hoz.

A TUM_APISAK által felfedezett teszteredmények esetében 1,5 GHz-es maximális órajel mutatkozik a GPU esetében, igaz, a korábbi szivárgások alkalmával 1,55 GHz-es órajelről is olvashattunk, ami akár manuális tuning eredménye is lehetett. Fontos még megemlíteni, hogy a GeekBench 5 tesztekben egy asztali rendszerben foglalt helyet a GPU, valószínűleg olyan kivitelben, mint amit DG1 szoftverfejlesztői platformba szántak, így a mobil termék teljesítménye ettől eltérhet, már csak azért is, mert ott lehetőség lesz a Multi-GPU technológiában rejlő előnyök kamatoztatására is – de erre később még visszatérünk.

A GeekBench 5 tesztek alapján az Iris Xe Max videokártya lényegében a belépőszintet veszi célba, sosem akart gyorsabb videokártyáknak konkurenciát állítani vele az Intel, így a teljesítménye is ennek megfelelően alakul. Elöljáróban annyit azért még érdemes kiemelni, hogy a lenti eredmények a végleges, kereskedelmi forgalomba kerülő termék esetében mások lehetnek – jobbak, vagy éppen rosszabbak –, így ennek függvényében érdemes fogadni őket.

Az aktuális helyzet alapján az Iris Xe Max videokártya alig gyorsabb ebben a tesztben, mint az Nvidia GeForce MX330, ami szintén a belépőszintet veszi célba. A GeekBench tesztjei szerint az említett Nvidia termékhez képest mindössze 6,5% az Iris Xe Max előnye, míg a GeForce MX 350-hez képest már 16,4%-os lemaradásban van. Hogy az AMD oldaláról is legyen egy példa, a két évvel ezelőtti Radeon RX 550X-hez képest 6%-kal lassabb az Intel megoldása, ami azért egyáltalán nem tragikus, hiszen azért mégis csak ultra-hordozható noteszgépekbe szánt mobil megoldásról van szó.

A fenti méréseknél egy Core i7-8700-as processzor mellett dolgozott a DG1, ám a kereskedelmi forgalomba szánt noteszgépeknél már egy Tiger Lake processzor lesz a társa, amellyel karöltve Multi-GPU rendszerben dolgozhat. A Tiger Lake processzorok Iris Xe GPU-ja maximum 96 aktív EU-val rendelkezhet, és a DG1 is pont ennyit kínál, így a két GPU-ból álló rendszer összesen 192 EU-val, illetve 1536 shaderrel dolgozhat.

A nagy kérdés az, mennyire jól skálázódik ez a Multi-GPU rendszer az egyes alkalmazások alatt – ha jól, akkor a noteszgépek kategóriájában még tud meglepetést okozni az Intel, így korai lenne beskatulyázni az Iris Xe Max-ot az első eredmények alapján. Főleg azért, mert ez csak egyetlen tesztprogram, ráadásul nem is éppen a legjobb.

Érdekesség, hogy az Acer nemrégiben bemutatott Swift 3X notebookja is Tiger Lake processzorral és Iris Xe Max videokártyával rendelkezik, megjelenésére pedig már november folyamán számíthatunk, így nem kell sokat várni az első tesztekre sem, amelyek megmutatják, pontosan mit tud az Intel új belépőszintű „csodafegyvere”

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap