Az Intel, a Dell, a Microsoft és a HP is az újabb vámtarifa ellen érvel

A cégek szerint az új tarifa csökkenti a piaci keresletet, így az árbevételeiket is, ez pedig a kutatásra és fejlesztésre szánt összegekre is kihat majd.

Az Intel, a Dell, a Microsoft és a HP is az újabb vámtarifa ellen érvel

A Trump kormányzat újabb termékekre szeretné kiterjeszteni a bűntetővámokat, ez pedig 300 milliárd dollárnyi értékű árut érinthet, így egyebek mellett a noteszgépek, a táblák, az okostelefonok, a drónok és a játékkonzolok is drágulhatnak, ahogy arra tegnap már felhívtuk a figyelmet. Az újabb tarifa bevezetése előtt meghallgatások zajlanak június 17-től egészen június 25-ig, amelynek keretén belül a piaci szereplőkkel egyeztetnek a tervekkel, illetve azok várható hatásaival kapcsolatban.

A Bloomberg információi szerint az Intel, a HP, a Microsoft és a Dell vezetése együttes erőkkel próbál lobbizni az újabb büntetővám bevezetése ellen, hiszen szerintük komoly károkat okozhat az új terv mind a piac, mind pedig a vásárlók számára, ezt pedig szeretnék elkerülni. A vállalatok úgy látják, hogy a friss tarifa éppen az iskolakezdést megelőző időszakban, illetve a karácsonyi ajándékvásárlási láz idején sújtana le a piacra, amikor rengeteg új konfiguráció találhat gazdára, ám a megemelkedett árak gátat szabhatnak az érdeklődésnek. Szerintük pont az árazásra leginkább érzékeny vásárlóbázist érintené a legrosszabbul egy efféle lépés, de az oktatásban dolgozók is egyre inkább elesnének a legújabb technológiáktól. A negatív hatás a kisvállalkozásokra is kiterjedne, ugyanis a dráguló laptopok láttán elhalasztanák a vásárlás, illetve a régebbi eszközök bővítését, frissítését is, ami rontja a produktivitást, a biztonságot, valamint az új munkahelyek létrehozást is akadályozhatja.

Az amerikai vállalatok attól is tartanak, hogy az új tarifák bevezetésével külföldi riválisaik, akik nem függenek annyira az amerikai piacról bevételek terén, előnyhöz jutnak majd velük szemben, hiszen nem érinti őket olyan keményen a büntetővám, mint az amerikai vállalatokat, így kutatásra és fejlesztésre továbbra is lesz tőkéjük, míg az amerikai vállalatoknak ezen a téren komoly költségcsökkentésre lesz szükségük, hogy ellensúlyozzák az új tarifa negatív hatásait. Az IDC adatai szerint a HP, a Dell és az Apple teljes árbevételének sorrendben 30, 32 és 43%-át adja az amerikai piac, míg a Lenovo, az Acer és az Asus esetében sorrendben 15, 20 és 9% ugyanez az érték. Szerintük ez végső soron azt eredményezi majd, hogy az amerikai vállalatok kisebb költségvetés miatt nem tudják megőrizni vezető pozíciójukat a technológiák terén.

Hogy az összefogásra miként reagál majd a Trump kormányzat? Idővel mindenképpen kiderül. A CTA tegnapi publikációja alapján az már biztosnak tűnik, hogy ha bevezetik az újabb tarifát, az több termék esetében is áremelkedést hozhat az Amerikai Egyesült Államok területén, ennek negatív hatásai pedig később egyéb térségekre is átterjedhetnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap