Az élhető bolygók katalógusa

Az új katalógus segíthet annak eldöntésében, hogy az ismert exobolygók közül melyek lehetnek alkalmasak az általunk ismert életre.

Az élhető bolygók katalógusa

A Puerto Rico-i Egyetemen működő Planetary Habitability Laboratory létrehozta az élhető bolygók online katalógusát (Habitable Exoplanets Catalog, HEC), amely „lakhatóságuk” alapján osztályozza a bolygókat.

Hétszáznál több exobolygót ismerünk, azonban ezek többsége gázóriás. Az új katalógus abban kíván a tudósok segítségére lenni, hogy el tudják dönteni, ezen hétszáz bolygó közül melyek lehetnek alkalmasak az általunk ismert életre. Nemcsak felsorolja ezeket, de különféle indexek alapján sorba is állítja alkalmasságuk mértéke szerint. Az adatbázis jelenleg 16 exobolygót és több mint harminc holdat tartalmaz.

A használt indexek közé tartozik a föld hasonlósági index (ESI), a lakható zónától mért távolság (HZD), a sztenderd növényi élhetőség (SPH), a bolygóosztály (pClass) és az élhetőségi osztály (hClass). Az ESI a bolygó fizikai tulajdonságain alapul, bővebben itt található róla információ. A HZD a központi csillaghoz képest megállapított lakható zónában való elhelyezkedést méri, -1 és 1 között ebbe beleesik a bolygó, ennél nagyobb vagy kisebb értéknél ezen kívül van, 0-nál éppen a zóna közepén helyezkedik el. Az SPH 0 és 1 között lehet, a felszíni hőmérséklet és páratartalom határozza meg, azt jelzi, hogy mennyire alkalmas a bolygó a növényi életre, 1-nél a legalkalmasabb. A pClass egyrészt három hőmérsékleti kategóriát különböztet meg: hideg, meleg, forró, a meleg kategóriájú esik a csillagához képesti lakható zónába. Ezen kívül hét tömegkategóriát is bevezet: aszteroida-típusú, Merkúr-típusú, Földnél kisebb, Föld-típusú, Földnél nagyobb, Neptunusz- és Jupiter-típusú. Az hClass a lakhatónak ítélt (Föld-méretű és a lakható zónán belül keringő) bolygókat osztályozza tovább felszíni hőmérsékletük alapján öt kategóriába.

Eddig mindössze két bolygó felel meg minden kritériumnak: a Gliese 581d és a HD 85512b, és ez a kettő is határeset, de azért jó pár „lehetséges” jelölt akad az osztályozottak közt. (A nemrégiben felfedezett és nagy visszhangot kiváltott Kepler 22b az indexek alapján egyelőre a potenciális jelöltek közé sem került be, mivel az eddigi adatok tanúsága szerint túl nagynak tűnik. Ahogy folyik az adatok kiértékelése, ez persze változhat. A bolygó aktuális besorolásáról itt lehet tájékozódni.) A kategorizálás kereteinek ilyetén megteremtése óriási lépés a jövőre vonatkozóan, és mindenképp előre mutató jel az exobolygók kutatását illetően. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward