Az ARM alapú Mac-ekre nem lehet majd Windows-t telepíteni

Az új rendszer miatt a BootCamp szolgáltatás nem működik többé, ami néhány felhasználó számára mindenképpen probléma lehet a későbbiekben.

Az ARM alapú Mac-ekre nem lehet majd Windows-t telepíteni

Az Apple már biztosan átáll ARM alapokra az elkövetkező hét év folyamán, ahogy arról a WWDC alkalmával megtartott publikus előadásban már szó volt. A helyzet az Intel számára fájó lehet, de a folyamat elindult, így a vállalat már semmit sem tud tenni ennek visszafordításáért. Az persze nem derült ki, pontosan mi indokolta az ARM alapokra történő váltást, de ahogy korábbi hírünkben már kifejtettük, elég valószínű, hogy az Apple ezzel a lépéssel az asztali konfigurációk terén is saját kezébe szerette volna venni a hardver fejlesztését, hiszen az elmúlt egy évtized folyamán összegyűjtött tapasztalat erre már bőven lehetőséget ad, ez pedig rengeteg előnyt hordoz magában. A bemutatóban látottak alapján a teljesítménnyel sem igazán lesz probléma, így a döntés mindenképpen életképesnek tűnik.

Van azonban egy terület, amelyek érzékenyen érinthet az ARM alapokra történő átállás, ez pedig nem más, mint a Boot Camp funkció. Ezt a szolgáltatást azóta használhatjuk, mióta az Apple átállt Intel alapokra, lényege pedig az, hogy a macOS mellé gond nélkül telepíthetünk Windowst is, ehhez pedig megkapjuk a szükséges drivereket is, könnyen használható telepítőcsomag formájában annak érdekében, hogy a felhasználói élmény teljes körű legyen. Hogy miért kell egy macOS alapú rendszerre Windowst telepíteni? Sajnos vannak olyan alkalmazások, amelyek egyszerűen nem érhetőek el macOS alatt, így a felhasználók a Boot Camp segítségével tudják megoldani ezek használatát, így az opció sokak számára lehet rendkívül hasznos.

Noha a Boot Camp a frissen bejelentett macOS 11.0 Big Sur esetében is használható marad az Intel alapú rendszerek esetében, amelyekből még érkezik néhány új az elkövetkező hónapok folyamán, az ARM alapú konfigurációknál ez a lehetőség elvész. Az ok lényegében annyi, hogy a Windows aktuális kiadásai, amelyek publikusan is elérhetőek, egyszerűen nem támogatják az ARM architektúra köré épülő rendszereket; azok a kiadások pedig, amelyeket lehet használni ARM alapok mellett is, csak az OEM partnerek számára érhetőek el.

További probléma, hogy virtuális gép formájában sem futhat Windows az ARM alapú Mac-eken, ugyanis a Rosetta 2 nem képes az x86_64 támogatással rendelkező szoftverek kódjainak fordítására, így az sem véletlen, hogy a WWDC bemutató alkalmával csak a Linuxról esett szó a virtuálisan futtatható operációs rendszerek említésekor. Utóbbi persze nem is véletlen, hiszen a Linux esetében már rendelkezésre áll ARM támogatás.

Galéria megnyitása A Boot Camp alkalmazás macOS alatt. (Fotó: Apple) Az egyelőre kérdéses, hogy a Microsoft a későbbiekben elérhetővé teszi-e a Windows 10 ARM-en is futó változatát az Apple felhasználók számára annak érdekében, hogy Windows-ra írt alkalmazások is futhassanak az új konfiguráción – ennek igazából nem lenne akadálya. Pontosabban egy akadály azért mégis lenne: az Apple szoftverfejlesztő részlegének el kéne készítenie a Windows 10 ARM változatát támogató drivereket, amire ugyan lehet esély, de kétségkívül nem sok. Az aktuális Boot Camp alapú megoldásoknál ez nem probléma, hiszen a széles körben elérhető hardvereket használó rendszerekre többnyire könnyedén beszerezhető a megfelelő driver az adott hardvergyártó hivatalos weboldaláról, de ARM fronton már teljesen más a helyzet.

Az első ARM alapú Mac konfigurációk várhatóan még az év vége előtt bemutatkoznak majd, de hogy addig születik-e döntés a Microsoft és az Apple részéről a Boot Camp szolgáltatás további támogatásáról, az egyelőre rejtély. Felhasználói részről biztosan lenne rá igény, a kérdés csak az, mennyien használnák a funkciót, azaz megéri-e időt, energiát és anyagi forrásokat fordítani a dologra.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap