ARM alapokra vált az Apple Mac sorozata

Az Intel alapú rendszerek kezeit sem engedi el az Apple.

ARM alapokra vált az Apple Mac sorozata

Az Apple WWDC (Wolrd Wide Developer Conference) nemrégiben nyitotta meg kapuit, a lényegi információ máris napvilágot látott, igaz, maga az esemény még 2020. június 26-ig tart. Az iparági pletykák alapján jó ideje várható volt, hogy az Apple átáll saját lapkákra a Mac sorozat esetében, hiszen a házon belül gyártott SoC egységek nagyon jól vizsgáznak az iPad és az iPhone sorozatban, a szoftvert is könnyen hozzájuk tudják igazítani, illetve a bennük rejlő lehetőségek kiaknázása is zökkenőmentesebb, ha minden folyamat házon belül zajlik.

Galéria megnyitása

Az ARM alapok a hivatalos bejelentés értelmében tényleg új termékkategóriákat hódíthatnak meg a nem is oly távoli jövőben. Az Apple első embere, Tim Cook úgy látja, az átállás nagyjából két évig zajlik majd, de közben új, Intel alapokon nyugvó konfigurációk is megjelennek, a régebbi, Intel alapú eszközök pedig továbbra is kaphatnak frissítéseket és friss operációs rendszert is.

Az átállás nagy előnye, hogy a vállalat olyan konfigurációkat gyárthat, amelyek nagy teljesítményt kínálnak, közben pedig nagyobb energiahatékonysággal működhetnek, mint előző generációs társaik, hála a hardver és a szoftver nagy fokú optimalizációjának és összehangolásának.

Galéria megnyitása

A demó alkalmával megcsodálhattuk, hogyan futnak a népszerű alkalmazások az A12Z Bionic chippel szerelt rendszeren: az irodai alkalmazások használata zökkenőmentes, de még az Adobe Creative Cloud alkalmazásai is szépen elfutnak, beleértve a Photoshopot is, amelyben egy 5 GB-os fotót nyitottak meg, majd zökkenőmentesen kezelték. Annak érdekében, hogy az Intel alapokra írt appok fussanak, ismét szerephez jut a Rosetta, ami a PowerPC éra leváltásakor mutatkozott be.

Ezúttal viszont arról gondoskodik a második generációs platform, a Rosetta 2, hogy az Intel processzorokhoz fejlesztett alkalmazások hibátlanul fussanak az ARM alapú Mac-eken. A demó alapján az átállás zökkenőmentesebb lehet, mint anno, 2006 környékén, de ezt azért még ne kiabáljuk el, a gyakorlatból úgyis fény derül mindenre. Az A12Z Bionic alapú konfiguráció egyébként a Shadow of The Tomb Raider című játékot is hibátlanul futtatta, természetesen 1080p-s felbontás mellett, jó képminőséggel. A Rosetta 2 képes lesz az alkalmazásokat telepítés közben lefordítani az új chipekhez, de akár futás közben is megteheti ezt.

Galéria megnyitása

Az ARM alapú Mac-ek már a macOS következő kiadását használhatják, ami a Big Sur kódnevet viseli és ezt az Intel alapú konfigurációk is megkapják majd. Az új operációs rendszer segítségével a Rosetta 2 mellett virtualizációs támogatás is érkezik, vagyis nem csak az inteles alkalmazásokat lehet zökkenőmentesen futtatni az ARM alapú Mac-eken, hanem akár Linux disztribúció is futhat a virtuális gépen belül, illetve Docker támogatás is érkezik. Az összes alkalmazásból készül majd natív változat, ami az új chipeket támogatja, valamint bemutatkozik egy új bináris formátum, az Universal 2, amely Intel alapú Mac-eken és ARM alapú Mac-eken egyaránt zökkenőmentesen fut majd.

A macOS 11.0 Big Sur az alábbi konfigurációkat támogatja:

  • 2015-ös és újabb MacBook-ok
  • 2013-as és újabb MacBook Air-ek
  • 2013 végi ésújabb MacBook Pro noteszgépek
  • 2014-es és újabb iMac-ek
  • 2017-es és újabb iMac Prók
  • 2014-es és újabb Mac mini PC-k
  • 2013-as és újabb Mac Prók

Az első olyan Mac-ek, amelyek már ARM alapokon nyugszanak, várhatóan még az év vége előtt bemutatkoznak, igaz, arról nem esett szó, melyek lesznek ezek. A pletykák szerint ARM alapú iMac-re és ARM alapú MacBook-ra egyaránt számíthatunk. Nagy kérdés azonban az, hogy mi lesz a sorsa például a Mac Pro sorozatnak, ahova már nem feltétlenül elég egyetlen saját fejlesztésű SoC, bár abból, amit a demóból láthattunk, nem tűnik megoldhatatlannak a feladat egy jóval combosabb SoC bevetésével. Érdekesség egyébként, hogy az új operációs rendszer már a macOS 11-es sorozatot erősíti, vagyis teljesen új korszakot nyit az Apple operációs rendszereinek történetében. 

Galéria megnyitása

Az Apple annak érdekében, hogy a fejlesztőknek legyen idejük az átállás zökkenőmentes levezényléséhez, elindított egy Quick Start nevű programot, amelynek keretén belül minden segítséget megkaphatnak az érdeklődők.

Természetesen fejlesztői platform is érkezik, ami egy speciális Mac Mini formájában ölt testet: a rendszer A12Z SoC egységet, 16 GB-nyi fedélzeti memóriát és 512 GB-os SSD-t kap, valamint a macOS 10.16 Big Sur béta változata is rajta lesz.

Galéria megnyitása

Az egyedi SoC egységek gyártásában az elmúlt 10 esztendőben komoly tapasztalatra tett szert az Apple, így érthető, ha egyre több termék komplett fejlesztését szeretnék házon belül megoldani. Ez több szempontból is jó: egyrészt saját igényeikre szabott chipek készülnek, amelyekhez tökéletesen optimalizálható a szoftver; másrészt nem függenek egy külsős beszállítótól, akinél bármikor előfordulhatnak problémák, így borulhatnak az előre felvázolt tervek is.

Az Apple legutóbb 2005-2006 környékén vitt véghez egy hasonló váltást, amikor a PowerPC alapú Mac-ek helyét az Intel alapúak vették át, ám az akkori átállás nem volt túl zökkenőmentes – reméljük, az előző váltás során összegyűjtött tapasztalatok segítenek majd, hogy az aktuális folyamat sokkal gördülékenyebb lehessen.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap