Az Apple és a konzolgyártók is borúlátóak az új büntetővámmal kapcsolatban

Egyre több iparági szereplő fog össze annak érdekében, hogy elérjék, a Trump kormányzat ne vezesse be az új tarifát.

Az Apple és a konzolgyártók is borúlátóak az új büntetővámmal kapcsolatban

A Trump kormányzat éppen egy újabb büntetővám bevezetésére készül, amely 300 milliárd dollárnyi Kínából érkező árura vonatkozik, azaz újabb termékkategóriákban is elindulhat az áremelkedés. Az újabb tarifa bevezetése előtt most éppen meghallgatások zajlanak, ezzel egy időben pedig a nagyobb piaci szereplők is igyekeznek hallatni a hangjukat. Legutóbb a Microsoft, a Dell, a HP és az Intel fogott össze, hogy rávilágítsanak, milyen negatív hatásokat okozhat az új gyakorlat gazdasági és munkaerőpiaci téren. Az újabb tarifa jóvoltából az amerikai piacon drágulhatnak majd a noteszgépek, a táblák, az okostelefonok, a drónok és a játékkonzolok is, kutatásra és fejlesztésre kevesebb pénzük marad a cégeknek, így külföldi riválisaik előnybe kerülhetnek. És ez a negatív kereskedelmi hatás egyéb országokba is átgyűrűzhet, így az árak emelkedését sem lehet kizárni.

A fenti cégek mellett most az Apple, valamint a játékkonzolok gyártói is kifejtették, miért rossz ötlet az említett büntetővám bevezetése. A Microsoft, a Nintendo és a Sony szerint az Amerikai Egyesült Államokban kapható játékkonzolok 96%-a érkezett 2018 folyamán Kínából, vagyis az új büntetővám miatt ki kéne szervezni a termékek gyártását más országokba, ami igen komoly költségekkel járna, valamint kockázatokat is tartogatna. Szerintük már egy-egy beszállító lecserélését is érdemes körültekintően végrehajtani annak érdekében, hogy a termékminőség, a megbízhatóság, valamint a vásárló biztonsága garantálható legyen. A tarifák bevezetésével jelentős extra költségekkel kéne szembenézniük a vállalatoknak, az áremelkedések miatt kevesebb játékkonzol találna gazdára, valamint a játékok és a hozzájuk kapcsolatos szolgáltatások forgalma is esne, márpedig így a szegmens profitabilitása is veszélybe kerülne. A felek szerint az újabb játékkonzol-eladások hiánya miatt a játékeladások visszaesnének, ami a kiadók és a fejlesztők számára is komoly érvágást jelentene.

Az Apple szintén aggodalmát fejezte ki, ugyanis a kilátásba helyezett büntetővám gyakorlatilag az összes általa forgalmazott hardvert érintené, így a Mac, az iPad, az iPhone, az AorPods, az Apple TV, valamint a bennük található komponensek egyaránt drágulnának. Azt az Apple nem részletezte, hogy az egyes termékkategóriákban pontosan mekkora áremelkedésre lehetne számítani, de azt kiemelte, hogy a lépéssel a kínai vállalatok nem járnának olyan rosszul, mint az amerikaiak, ugyanis a kínaiak sokkal kevesebb terméket adnak el az Amerikai Egyesült Államok területén, így őket ez a megszorítás kisebb mértékben érintené. Az Apple levelében egy komoly ütőkártya is lapult, ugyanis a vezetés megemlítette, jelenleg az Apple az Amerikai Egyesült Államok  Kincstárának legnagyobb adófizetője, a kilátásba helyezett büntetővámok azonban ronthatják majd a vállalat lehetőségeit ezen a téren, azaz kevésbé tud majd hozzájárulni az ország adóbevételeihez.

Hogy az iparági összefogások végül segítenek-e az újabb büntetővám elkerülésében? Ez egyelőre rejtély, hiszen minden a Trump kormányzat döntésén múlik. Az viszont biztos, hogy ha bevezetik az új tarifát, az nagyon kellemetlen helyzetbe hozhatja az amerikai vállalatokat és vásárlókat, valamint az amerikai gazdaságra is negatív hatást gyakorolhat, legalábbis az érintettek így látják.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap