Asztali PC Huawei processzorral: megérkeztek az első tapasztalatok

Noha a hardver már elég erős lenne sok mindenhez, a rendkívül szűkös szoftveres támogatás miatt egyelőre nem lehet kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. Idővel remélhetőleg sokat javulhat a helyzet, hiszen minden kezdet nehéz...

Asztali PC Huawei processzorral: megérkeztek az első tapasztalatok

A Huawei már régóta szemezget az asztali számítógépek szegmensével, ám első körben csak Kínában jelenhetnek meg olyan komplett PC-k, amelyek Huawei alaplappal, illetve a Huawei Kunpeng 920-as processzorával rendelkeznek, ahogy arról május folyamán már beszámoltunk. Nemrégiben egy kínai YouTube csatorna munkatársai sikeresen be is szereztek egy Huawei alapokra építkező asztali számítógépet, amiben még optikai meghajtó is lapul.

Galéria megnyitása

A rendszer lelkét természetesen egy Kunpeng 920-as processzor adja, ami ARM v8 alapú, 8 maggal és 8 szállal rendelkezik, összességében pedig igen jó teljesítményt ígér. Ez a SoC egység egy Huawei D920S10 alaplapban kap helyet, természetesen forrasztott kivitelben.

A SoC az információk alapján magonként 64 KB-nyi adat- és 64 KB-nyi utasítás-gyorsítótárral, magonként 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótárral, valamint 32 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral rendelkezik

Galéria megnyitása

A duó nemrégiben elérhetővé vált Kínában, ahol a tesztben szereplő változatot nagyjából 1060 amerikai dollárnak megfelelő kínai jüanért sikerült beszerezni. Ezért a 2,6 GHz-s Kunpeng 920 2249K SoC egység és az említett alaplap mellé jár még 16 GB-nyi Kingston DDR4-2666 MHz-es rendszermemória, ami két darab memóriafoglalatban helyezkedik el, vagyis kiaknázhatóak a kétcsatornás memóriatámogatásban rejlő lehetőségek.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Noha a SoC egység rendelkezik PCI Express 4.0-s támogatással, az alaplapon három darab PCI Express 3.0-s slot lapul (x16, 14, x1), ezeken kívül azonban kapunk még két M.2-es slotot, hat darab SATA 6 Gbps-os portot, két USB csatlakozót, valamint két USB 3.0-s portot is. Az adatokat egy 256 GB-os SATA SSD-re pakolhatjuk, a tápellátásról egy 200 W-os tápegység gondoskodik. 

A videó kimeneteken keresztül akár 4K-s 60 Hz-es tartalmak is továbbíthatóak a monitorra, ezek ugyanis egy Yeston RX 550-es videokártyán kaptak helyet. A sort egy Gigabites Ethernet port, valamint egy optikai csatlakozó zárja.

Galéria megnyitása

Ez a PC a tesztek alapján eléggé nehézkesen használható, ennek azonban nem a teljesítmény az oka, hanem pusztán az, hogy a szoftveres támogatás még eléggé gyerekcipőben jár, hiszen ARM alapú asztali számítógépekből eddig nem sok készült Kínában, a hazai piacra szánva. A gépen UOS operációs rendszer fut, ami egy Linux alapú, jelentősen módosított megoldás. Ez felhasználói kezelőfelület és rugalmasság terén elég ütőképes, ám mivel a 32-bites szoftverek futtatását nem támogatja, elég sok alkalmazástól eshetünk el.

A gyártói alkalmazás-áruházhoz 115 amerikai dollárnak megfelelő lehet hozzáférni, a kínálat finoman szólva sem bőséges, számos népszerű alkalmazás pedig egyszerűen nem elérhető – például az Adobe különböző alkalmazásai sem.

Galéria megnyitása

A tesztek alapján a PC a Blender BMW tesztet 11 perc és 47 másodperc alatt teljesítette, ami nagyon gyenge teljesítmény egy modern lapkával felszerelt PC-től. A tesztelő állítása szerint a 4K-s streameket szépen vitte a PC, ám a helyi 4K-s tartalmak lejátszása már akadozott – valószínűleg a magasabb bitrátával rendelkező videók zökkenőmentes lejátszásához nem elég a dekóder teljesítménye, de az sincs kizárva, hogy további szoftveres optimalizációra lenne szükség.

Ahhoz tehát, hogy a házon belül fejlesztett és gyártott kínai asztali számítógépek ütőképesek lehessenek, mindenképpen továbbfejlesztett szoftveres támogatásra lenne szükség, ugyanis jelenleg ez a leggyengébb láncszem a projektben. Kína minden megtesz annak érdekében, hogy a chipek és alkatrészek többségét országon belül tudják kifejleszteni és legyártani, ezzel jelentősen csökkenhet az importtól való függőség, ami az USA és Kína közötti gazdasági konfliktust elnézve mindenképpen jó döntés a kínaiak részéről. A szoftverek fejlődésével ütőképesebbé válhatnak a kínai konfigurációk, ami segíthet a belföldi igények hazai termékekkel történő kielégítésében. A tesztben szereplő PC jelenleg csak alacsony terhelést jelentő irodai munkára alkalmas, komolyabb feladatokra nem, és ennek nem a hardver az oka.

Az IC Insights szerint jelenleg a kínai vállalatok csak az ország lapkaigényének nagyjából 6,1%-át tudják fedezni belföldi gyártásból, azaz az importnak való kitettség még mindig nagyon magas. Az elemzők szerint a 2025-re kitűzött cél, amely szerint Kína addigra 70%-ban országon belül termeli meg a számára szükséges félvezetőket, kudarcba fullad majd, ugyanis a dolgok jelenlegi állása szerint a kitűzött célnak nagyjából csak az egyharmadát sikerül teljesíteni, ami azért több a semminél.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap