Asus G60Vx: Kellemes játékos

Pár hét múlva jelenik meg az Asus következő generációs játékgépe, amelyre hazánkban ismét mi tehettük rá a kezünket először.

Asus G60Vx: Kellemes játékos

I. Bevezető és specifikáció

Ismét egy olyan géppel kedveskedünk olvasóinknak, amelynek hazai premierje csak júliusban lesz. Az Asus új gamer szériája a legújabb trendeket követi, legyen szó kijelzőről, videokártyáról, processzorról vagy optikai meghajtóról. A több napos megmérettetést követően úgy néz ki, hogy a cég tanult a korábbi hibáiból és egy meglehetősen jó gépet sikerült ezúttal összerakniuk.

Galéria megnyitása

Processzor: Intel Core 2 Quad Q9000 2,00 GHz 6 MB cache 1066 MHz FSB

Memória: 2x2 GB Hynix+Nanya DDR2-800 CL6-6-6-18

Chipset: Intel PM45

Videokártya: NVIDIA GeForce GTX260M

Hangkártya: Realtek ALC663 HD Audio

Kijelző: 16” (1366x768, Glare-Type, Samsung 160AT01-A05)

Merevlemez: Seagate ST9320421AS (320 GB, 7200 RPM, SATA-II)

Optikai meghajtó: Matshita BD-CMB UJ130AS Blue-Ray olvasó + DVD-író

Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8168C(P)/RTL8111C(P) PCI-E Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel WiFi Link 5100AGN 802.11n

e-SATA: van

HDMI: van

Mobil internet: nincs

Modem: van

TV tuner: van

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: van

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 8 cellás 79 Wh

Operációs rendszer: nincs (a kereskedelmi forgalomba kerülő modellen Windows Vista Home Premium SP1)

Tömeg: 3,3 kg

Előzetes ár: ~400 ezer forint

Mobil interneten kívül gyakorlatilag mindent megkapunk, amire csak szükségünk lehet, bár a sokak számára ismeretlenül csengő TV Tuner ezúttal sem bírkózik meg az MPEG-4-es adásokkal (cserébe viszont nézhetünk analógot). Az antenna nem része a csomagnak. Az alkatrészekről a következő oldalon lesz szó, több érdekesség is van a gépben.

Bár a tesztgép az újságírók számára előtelepített Windows Vista Ultimate SP1-es operációs rendszerrel érkezett, a végleges boltokba szánt példányokon az olcsóbbik Home Premium SP1 foglal majd helyet. Szoftveres körítésként a WinDVD Suite 8-as verzióját kapjuk, amely megbírkózik a Blu-Ray filmekkel is.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Hiába a borsos árcédula, a G60Vx-et nem pakolta halálra az Asus, csupán a legszükségesebb dolgokat találjuk a csomagban. Érdemes megfigyelni a hatalmas, 120W-os tápegységet, amelyből már-már leszűrhető a gép teljesítménye.

Update: azt az információt kaptuk az Asus Magyarországtól, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő G60 csomagjában lesz egy fejhallgató, egy egér és egy táska is!

II. Hardver és teljesítménytesztek

Szokatlan csendben kelt életre bekapcsolás után az Asus legújabb gamer masinája és hangját gyakorlatilag Windows telepítés alatt se változtatta, amit nagy piros pontként könyveltünk el. Üresjáratban ennek ellenére nem forrt fel a készülék, bár bal oldalt a méretes szellőzőnyílásokon azért nem éppen langyos levegő távozott. A processzor 40-45 fok között, a videokártya pedig 66 fokon üzemelt. Ha csak a processzort terheltük le (amely ilyenkor sem haladta meg a 75 fokot), akkor a VGA hőmérséklete még egy tízest feljebb kúszott. Játékok alatt negyed óra után sikerült átlépnünk a 90 fokot, amely tekintve a 20 fokos teszthelyiséget elég rosszul hangzik és regyben aggasztó is lehet a nyári játszadozásra gondolva. Természetesen, ha bármelyik komponenst terheltük a hőmérséklettel együtt nőtt a zajszint is, de idegesítően hangossá soha nem vált a gép, ami figyelembe véve a felhasznált hardvereket örömteli. A Windows Vista beépített tesztje az alábbiak szerint díjazta a G60-at:

Galéria megnyitása

Érdemes egy pár szót szólni a processzorról, amely az első négymagos egység, amellyel idáig tesztek során találkoztunk, 45W-os TDP-jének köszönhetően másfélszer annyit fogyaszt majdnem, mint az erősebb kétmagosok, órajele 2 GHz, rendszerbusza 1066 MHz, másodszintű cache memóriája pedig összesen 6 MB, tehát gyakorlatilag két darab P7350-et találunk összegyúrva egy tokozás alatt. Hiába a játékosok körében alacsonynak számító órajel, a Q9000 bizony elég fürgén tette a dolgát, legyen szó akár mindennapos Windows műveletekről vagy komolyabb játékokról. A négy mag az négy mag kérem szépen.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A videokártya már sokkal érdekesebb volt, ugyanis a nevéből valami egészen brutálisra számítottunk: GeForce GTX260M. Az asztali GTX260-at már jól ismerjük, egy remek videokártya, mégha ár/teljesítményben már kicsit megkopott is. Természetesen hasonló specifikációkat nem vártunk el, ám amit az NVIDIA megint művelt a felhasználókat becsapva az disznóság. Először is az asztali GTX260-ban 192 illetve 216 shader van, egy visszafojtott GT200-as GPU-val. A mobil változat ezzel szemben 112-vel rendelkezik, ami a videokártyákban jártas embereknek ismerősen csenghet: bizony-bizony, a zöldek belevágták a GeForce 9800GT-ben lévő G92-őt egy notebookba. A G92M 65 nm-en készül és a már említett 112 shader 1250 MHz-en üzemel benne (a GPU órajele 500 MHz), kiegészítésképpen pedig 1 GB GDDR3 memória áll rendelkezésre 1600 MHz-en. Hogy az utóbbi mihez kellett azt valószínűleg senki nem tudja megmondani, de egy biztos: ez a VGA az asztali 9800GT-nél közel 20%-kal lassabb, tehát nagyjából egy tuningolt 9600GT-nek felel meg. A mobilizált G92 mag további negatívumokat hoz magával. Az asztali változat (9800GT) nem rendelkezik energiamenedzsmenttel, tehát üresjáratban is maximális órajeleken üzemel, növelve így a hőtermelést és a fogyasztást. A mobil verzióban – gondolná mindenki – biztos nem így van, hát DE. Bár az Everest tanúsága szerint négy profil is létezik a VGA BIOS-ában (a legvisszafogottabb 200(400)/240 MHz), a GPU-Z és az Everest szerint sem használta ezt soha a GTX260M. Ez a hőmérsékletben és az akkumulátoros üzemidőben is egyaránt megmutatkozott sajnos, pedig az ultra alacsony órajelnek köszönhetően akár 30%-kal is tovább működhetett volna a gép és megközelítőleg 15-20 fokkal hűvösebben is járt volna.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A merevlemez – ahogy az illik – egy percenként 7200-at pörgő Seagate volt, 320 GB-os kapacitásával nem egy tárhely művész, de az érdemesnek tartott játékok bőven fel fognak rá férni. A vinyót nagyon megszerettük a tesztidőszak alatt, mert még seekelésnél se volt hangja és a gép többi alkatrészével ellentétben nem is akart jobban melegedni az átlagnál – hiába a magasabb fordulatszám. Sebessége kiemelkedő volt, notebook HDD-től még nem láttunk ennyire magas értékeket.

A hangkártya szerepét a szokásos Realtek HD Audio tölti be, illetve annak egy variánsa (ALC 663), minőségével semmi gond nem volt, a térhangzásra kihegyezett és viszonylag méretes subwooferrel megtámogatott Alten Lansing hangrendszer is egész emészthetőre és hangosra sikerült. Mélyhangokat itt-ott már hallottunk és különösebb bűvészkedéseket se kellett előadnunk a grafikus ekvalizerekkel, hogy megfelelő hangzást érjünk el.

Asus G60Vx teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 6843

PCMark05 (Graphics): 11190

PCMark05 (HDD): 6066

Cinebench10: 7445 (1 perc 58 másodperc)

Memória olvasás: 6189 MB/s

Memória írás: 5644 MB/s

Memória másolás: 4434 MB/s

Memória késleltetés: 83,1 ns

CPU Queen: 14121

CPU PhotoWorxx: 10546

CPU Zlib: 51385

CPU AES: 14751

FPU Julia: 7299

FPU Mandel: 3692

FPU SinJulia: 1975

The Last Remnant 1366x768: 71,3 fps

3DMark Vantage 1024x768 Performance GPU Score: 4736

S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky Benchmark 1366x768 DX10 Maximális részletesség:

Day: 26 (15)

Night: 34 (16)

Rain: 39 (23)

SunShafts: 17 (10)

Far Cry 2 Benchmark (Ranch Small) 1366x768 DX10 Ultra High: 34,1 (28,8) fps

III. Ergonómia

Galéria megnyitása

A G60Vx fedlapja eltér a szokásos gamer notebookokétól, ugyanis hófehér színben pompzáik, közepén egy nonfiguratív mintával, melynek közepe működés közben halvány kék fénnyel világít. Anyagminősége jó és bár csillogós műanyagból készült, az ujjlenyomatokat visszafogottan gyűjti csak. Elég vastag is, úgyhogy a mögötte lévő LCD panelt is jól védi.

Galéria megnyitása

A hátlap szétszerelés nélkül egyetlen izgalmat rejt csak, a már említett subwoofert (mélynyomót). A sok-sok csavarból álló fekete lemezt nem akartuk leszedni, mert a szokásos elrendezésen felül maximum egy vaskos hőcsöves rendszert találtunk volna alatta.

Galéria megnyitása

A billentyűzet az U80-nál már megismert új fajta eresztés, gépelni viszonylag kényelmesen lehet rajta és bár nem gyűjti az ujjlenyomatokat, negatívuma azért így is akad. Az alátámasztász nem tökéletes, így az elvártnál instabilabbak a gombok, ráadásul bizonyos helyen zörögnek is, amire az U80-nál nem volt példa. Jó hír viszont, hogy a G60 is megkapta a billentyűzet világítást, amely ezúttal is négy lépcsőben szabályozható és kevésbé vakítja el az embert, ha nem teljesen felülről szemléli a szerkezetet. A touchpad felülete egész nagy, ha nem használjuk a scrollsávot, akkor az is hasznos felületté válik. Tapintásra és kezelésre egyaránt kellemes, pontosan követte az ujjunk mozgását, a bal és jobb egérgombok valószínűleg fémből vagy ahhoz hasonló anyagból készültek, halkan és pontosan üzemeltek, az átlagosnál nagyobb erőkifejtést nem igényeltek.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A specifikációnál már láthattuk, hogy a G60Vx egy remek felszereltséggel bíró masina, a szokásos csatlakozókon felül megtaláljuk az eSATA, FireWire és ExpressCard/54 kivezetéseket is. Örömteli, hogy a LAN és modem csatlakozók hátulra kerültek, valamint gondoltak a vezeték nélküli egeret használókra is, így a negyedik USB port is mellettük foglalt helyet. A meglehetősen vastag tálcával bíró Blu-Ray meghajtó ugyan csak a szokásos DVD lemezeket írja, olvasási sebességével nem volt gond és bár hangja nem kíméli a füleket az átlagnál jobban, rezonanciától totálisan mentesnek bizonyult.

Bár ezer éve kiment a divatból, ennek ellenére bal oldalt (elöl) találunk egy infravörös egységet, mellette pedig a vezeték nélküli hálózatot tudjuk be- illetve kikapcsolni.

A webkamera egy az egyben megegyezik az U80-ban látottal, képminősége átlagos, ahogy sebessége is, sötétben sok zajt nem szed össze. A kijelző ezzel szemben nem követi a trendeket, azaz még CCFL háttérvilágítással rendelkezik a LED-es helyett, ez a fekete homogenitásán jól kivehető (alul az átlagnál nagyobb bevilágítások figyelhetők meg). Látószöge sajnos semmilyen irányból nem jó, így mozizásra legfeljebb egy, max két embernek alkalmas. Szemből nézve viszont nincs gond a képminőséggel, bár lehetett volna élesebb is a szövegmegjelenítés illetve a színhőmérséklet se az igazi az Asus Splendid technológiájának dacára se. Ami viszont a játékosoknak fontos lehet az a válaszdiő, ebben, ha nem is kiemelkedően, de jól vizsgázott a 16”-os Samsung panel. Maximális fényereje verőfényes napsütésben is elég, a minimális szint pedig szinte a háttérvilágítás kikapcsolásával egyenértékű, így érdemes legalább a harmadik lépcsőfokot választani akkumulátoros használatnál.

IV. Üzemidő és értékelés

Galéria megnyitása

A 79 Wh-s teleptől nem vártunk sokat azok után, hogy szembesültünk az NVIDIA butaságával, azaz a nem működő energiamenedzsmenttel. Ennek ellenére a szokásos Reader tesztünkben két és fél óráig kihúzta a gép alacsony fényerővel, ami nem rossz eredmény, ilyenkor fájt csak igazán a szívünk a konstans VGA órajelek miatt, hiszen ebből az értékből könnyen lehetett volna akár egy órával több is. Természetesen némi játszadozással egy óra után megadta magát az akksi, ebben semmi meglepő nincs.

Galéria megnyitása

Borsos árcédulája ellenére meg voltunk elégedve az Asus G60Vx-szel, amely az első gamer notebook, ami nekünk is tetszett. 3,3 kg-jával könnyűnek ugyan nem mondható, de nem sokkal nehezebb a többi 16”-os géphez képest, ráadásul hardverileg jelentősen túlmutat azokon. Díjaztuk, hogy a cég nem akart mindenféle erőltetett marketing maszlaggal kitűnni a tömegből és egyedül a fedlap kapott egy stílusos borítást. A kijelzőért és a jelenleg nem működő energiamenedzsmentért kár, a többi viszont tetszetős. Megjelenés július elején.

Pro:

+ remek teljesítmény minden fronton

+ üresjáratban halk működés

+ kellemes hangrendszer

+ jól használható touchpad

+ billentyűzet világítás

+ Blu-Ray olvasás

+ kategóriájához képestt elfogadható tömeg

Kontra:

- csak MPEG2-es hibrid tuner

- átlagos tulajdonságokkal bíró kijelző

- picit hangos gombok

- terhelés esetén túlságosan melegedő videokártya

- szoftveresen egyelőre nem működő NVIDIA energiamenedzsment

A tesztkészülékért köszönet az Asus Magyarországnak!

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap