Árkartell miatt milliárdos büntetést kapott az Apple

A francia versenyhatóság arra jutott, hogy az Apple jelentősen hátráltatta a piac egészséges működését.

Árkartell miatt milliárdos büntetést kapott az Apple

A cupertinói alakulat az utóbbi időben több büntetést is kapott, melyek közül a mostani a legkiemelkedőbb mértékű. Ezúttal azért kell fizetnie az Apple-nek, mert nem megfelelő piaci magatartást folytatott, és a tevékenysége akadályozta a piaci versenyt, plusz más szereplőket is befolyásolt.

Jelen állás szerint az Apple Franciaországban összejátszott több meghatározó nagykereskedővel is annak érdekében, hogy az árakat magasabban tudja tartani. Kvázi az volt a célja a vállalatnak, hogy megakadályozza a piaci versenyt, azt pedig mondanunk sem kell, hogy ez nem éppen elfogadható gyakorlat.

Az árkartell révén az Apple és partnerei hosszú időn keresztül jelentős anyagi károkat okozhatott a végfelhasználóknak. És a cég visszaélt a partnereinek a gazdasági függőségével is a megállapodások megkötésekor.

Galéria megnyitása

Az Autorite de la Concurrence, vagyis a francia versenyügyi hatóság arra jutott hosszas vizsgálatot követően, hogy az Apple szándékosan arra játszott, hogy a számára lejtsen a piac. És olyannyira komoly volt az ügy a bírák szerint, hogy 1,1 milliárd eurós büntetés kiszabását látták indokoltnak. Persze az Apple esetében ez még nem jelent rendkívül fájdalmas csapást, de azért már nem is egy olyan elhanyagolható büntetésről van szó, amit nem érez meg a vállalatóriás.

A büntetés híre nem jött jókor, hiszen az új koronavírus kitörése miatt egyébként is rosszul szerepel az Apple a tőzsdén, de a francia hatóságok bejelentését követően öthónapos mélypontra esett a cég értékpapírjainak az árfolyama.

Természetesen a büntetést azok sem úszták meg, akik részt vettek az Apple-lel kötött alkuban, tehát lényegében elfogadták a cupertinói osztag ajánlatát arra vonatkozóan, hogy az árakat mesterségesen tartsák magasan. A Tech Data kapta az Apple után a második legnagyobb büntetést, ennek a vállalatnak 76,1 millió eurót kell fizetnie, és az ügy harmadik érintettje, az Ingram Micro is kapott egy 62,9 millió eurós büntetést. Szóval a büntetés teljes mértéke elérte az 1,24 milliárd eurót. Nem meglepő módon egyik nagykereskedő sem szeretett volna nyilatkozni az ügyben.

Galéria megnyitása

Az Apple viszont megszólal a CNBC-nek. „A francia versenyhatóság döntése felháborító. Ez egy több mint egy évtizeddel ezelőtti ügyhöz kapcsolódik,” – nyilatkozta az Apple, és egyebek mellett azt is hozzátette a vállalat szóvivője, hogy teljes mértékig elutasítják a dolgot, és tervezik a fellebbezés benyújtását; amit eddig nem tettek meg.

A francia hatóságok a jelek szerint egyébként szeretnék az Apple-t minden eszközzel megregulázni, hiszen rövid időn belül ez a mostani már a második pénzbüntetés, amit kiszabnak rá – bár a korábbi nem volt éppenséggel jelentős. Ahogy arról mi is beszámoltunk, az okostelefonok szoftverfrissítéssel való lassításáért, és amiért a felhasználókat elfelejtette tájékoztatni, 25 millió eurós büntetést kapott a cég.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap