Vicckategóriás büntetést kapott az Apple az iPhone-ok lassításáért

Egy francia bíróság bűnösnek találta az Apple-t, mert tájékoztatás nélkül lassította a mobiljait.

Vicckategóriás büntetést kapott az Apple az iPhone-ok lassításáért

Amikor a botrány kirobbant, szinte biztosra lehetett venni, hogy az Apple ellen több per is indul majd azért, mert lassította a vállalat a régebbi okostelefonjait szoftveres frissítések révén. És most egy ilyen eljárás keretében Franciaországban megszületett a döntés, ami egy kicsit meglepetésként érte a sajtót.

A francia szabályozók mindössze 25 millió eurós pénzbüntetést szabtak ki az ügyben az Apple-re a felhasználók millióinak megtévesztése nyomán. Ezen felül pedig még azt is meg kell tennie a vállalatnak, hogy egy hónapon keresztül a nyitóoldalán kiemeli a közleményt ennek az ügynek a kapcsán. Valószínűleg ez nagyobb büntetés az Apple számára, mint a pénzbeli tétel, hiszen csak az elmúlt negyedévben 22,2 milliárd dolláros nettó nyereséget húzott be, amiből majdnem 1000 alkalommal tudná kifizetni a büntetést.

Galéria megnyitása

A per 2018-ban indult az Apple ellen Franciaországban. És ha esetleg valaki nem hallott róla, erre azért volt szükség, mert 2017 végén kiderült, hogy az Apple akkor már gyakorlottan lassította a szoftverfrissítésekkel a korábbi iPhone generációkat. Egyébként a büntetést az Apple nem is azért kapta, amit tett, hanem azért, ahogyan tette. A bíróság azzal az indokkal büntette meg a cupertinóiakat, hogy nem szolgáltatott semmilyen tájékoztatást a felhasználóknak arról, hogy a mobilok teljesítménye akár drasztikusan is visszaeshet egy korlátozásból eredően.

Elvileg az iOS 10.2.1 volt az első olyan frissítés, amiben az Apple bevezette azt a „funkciót”, ami miatt most fizetnie kell. Az Apple úgy hivatkozott erre, hogy a felhasználók érdekében hozta létre a szoftveres fejlesztést, mert ezáltal az öregedő akkumulátoroknak otthont adó mobilok hosszabb ideig maradtak probléma nélkül használhatóak. A teljesítmény csökkentésével kerülte el az iOS azt, hogy egy a gyengébb állapotú teleppel szerelt mobil váratlanul, minden előjel nélkül leálljon használat közben.

A francia hatóságoknak azzal alapvetően nem volt gondjuk a döntés szerint, hogy az Apple mit csinált, a büntetést leginkább azért kapta a vállalat, mert nem tisztességesen járt el, amikor a felhasználók felé egyáltalán nem kommunikálta azt, hogy van ilyen funkciója az iOS operációs rendszernek. Az iOS 11.2 volt az, ahol igazán nagy nyilvánosságot kapott a dolog, mikor a tulajdonosok realizálták, hogy valóban létező dolog a teljesítményt csökkentő frissítés, és rájöttek, hogy akkucserével lehet ezt elkerülni. Az Apple akkor sem igazán igyekezett feltárni a dolgot, amikor már egyértelműen lebukott, de végül mindennel kitálalt.

Galéria megnyitása

Az Apple ekkor még semmilyen lehetőséget nem nyújtott azoknak, akik nem szerették volna ezt a frissítést igénybe venni. Legfeljebb lemondhattak az érintettek egyben a hibajavításokról is, és nem telepítették az érintett rendszert, ha nem szerették volna, hogy lassuljon a készülékük.

Annak érdekében, hogy valamelyest javítson a helyzetén a vállalat, 2018-ban elrendelte, hogy minden érintett eszköznél alacsonyabb áron lehessen az akkumulátor cseréjét megoldani. Az addigi 80 dolláros szervizköltséget 30 dollárra faragta le. És ezzel elérte azt, hogy jelentősen csökkent a rá nehezedő nyomást. Majd gondoskodott arról is, hogy a felhasználók letilthassák azt a funkciót, ami elvileg a hardver megóvása érdekében csökkenti a teljesítményt.

Kíváncsian várjuk, hogy lesznek-e még az Apple ellen elmarasztaló döntések ebből az ügyből eredően.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap