Apple: Készülhet Windows az ARM alapú Mac-ekre, ez csak a Microsofton múlik

Érdekes lesz látni, hogyan reagál az új helyzetre a Microsoft.

Apple: Készülhet Windows az ARM alapú Mac-ekre, ez csak a Microsofton múlik

Az Apple az elkövetkező két év folyamán szépen lassan átáll majd ARM alapokra, így az Intel processzorral szerelt konfigurációk idővel kikophatnak a kínálatból. Ez egyben azt is jelenti, hogy megszűnik a BootCamp rendszer, ami eddig lehetőséget adott Windows telepítésére, ezzel sokak számára kínált megoldást olyan alkalmazások futtatására, amelyek egyszerűen nem érhetőek el macOS alatt – erről egyik korábbi hírünkben számoltunk be.

Egyelőre bizonytalan a BootCamp jövője az ARM alapú Mac-ek esetében, ám az Apple szoftvermérnökségének vezető alelnöke, Craig Federighi az Ars Technica munkatársainak adott nyilatkozatában egyértelműen kijelentette, min, illetve kin múlik az, hogy lesz-e Windows 10 az ARm alapú Mac-ekre, vagy sem. Szerinte lényegében a Microsoft döntésétől függ, a későbbiekben elérhetővé válik-e olyan Windows 10 kiadás, ami az új Mac-eket támogatja, ugyanis a Microsoft mindennel rendelkezik, amire szükség lehet a Windows 10 ARM alapú SoC egységeken való natív futtatásához.

Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a Microsoftnak el kell döntenie, biztosít-e licencet az új Mac-eken történő Windows 10 futtatására, illetve a szoftvercsapatának kell megvalósítania az ehhez szükséges támogatásokat is – a Mac-ek egészen biztosan jók lesznek a feladatra, így futtathatóvá válhatnak az x86-os Windows alkalmazások.

Galéria megnyitása

A korábbi ígéret alapján az már biztos, hogy az Office szoftvercsomagból készül olyan változat, ami kifejezetten az ARM alapú Mac konfigurációkhoz passzol majd, azaz a Microsoftnál egészen biztosan rendelkeznek tapasztalattal ahhoz, hogyan írjanak szoftvereket az új Mac-ekre. Utóbbiak egyébként természetesen több olyan operációs rendszer és szoftver futtatására is képesek, amelyek a 64-bites ARM architektúrákat támogatják. Windows 10 terén egyébként már az ARM alapok sem ismeretlenek, gondoljunk csak a Qualcomm Snapdragon SoC egységeihez készített operációs-rendszerre, a Windows 10 on ARM projectre, igaz, az Apple ökoszisztémájának kiszolgálása azért más téma, ott ugyanis az Apple saját megoldásaihoz is támogatást kell nyújtani.

Ahhoz, hogy a Windows 10 on ARM változata az Apple SoC egységeit is támogassa, az Apple saját GPU-ját, a Neural Engine-t, illetve a speciális célú gyorsítókat is munkára kell fogni, vagyis ezekhez kell majd szoftveres támogatás, ami kompatibilis alkalmazás-programozási interfészeken keresztül (API-k), illetve drivereken keresztül valósulhat meg.

Az Apple GPU esetében kiemelten fontos a Metal API támogatás, ugyanis macOS alatt ez játssza a főszerepet, így Windows alatt is működésre kell bírni. Az egyelőre nem világos, hogy a Microsoftnak pontosan mik a tervei ezen a fronton, az viszont biztos, hogy az ARM alapú Mac-ek igen ütőképesek, ugyanis egyes munkafolyamatok és alkalmazások alatt még az x86-os riválisaikat is képesek lenyomni, akár Rosetta 2 emuláció mellett is.

A BootCamp lényegében 14 éve segít azon felhasználóknak, akiknek szükségük van Windowsra is a macOS mellett, ez a technológia pedig néhány évig még biztosan velünk marad akkor is, ha a Microsoft végül nem nyújt megfelelő támogatást az ARM alapú Mac-ek esetében. Az Intel alapú termékek élettartama még jó néhány év lehet, addig a tulajdonosok gondtalanul használhatják a BootCamp-et, ám ha ARM alapokra váltanak, bizonytalan terep fogadja őket ebből a szempontból.

Galéria megnyitása

Az Apple macOS alapú termékei jelenleg nagyjából 10%-os piaci részesedéssel bírnak a PC piacon, ezen belül azonban elenyésző azon felhasználók száma, akiknek Windowsra is szükségük van ugyanazon a konfiguráción. Utóbbi tekintetben a Microsoft számára aligha vonzó egy efféle rétegigény kiszolgálása, ám van a dolognak egy másik nézőpontja is.

Azáltal, hogy megfelelő szoftveres támogatást nyújtanak az Apple Silicon-t használó Mac-ek mellé, valamilyen szinten arra is hatással lehetnek, hogy a Windows platform kívülről sokoldalúbbnak, ütőképesebbnek tűnjön, ami felkorbácsolhatja a felhasználói érdeklődést az ARM alapú Windows noteszgépek piacán. Ebben segítség lehet az is, ha az Apple Silicon-t támogató Windows operációs rendszernél az látszik, hogy az Apple következő generációs processzorai sokkal jobb teljesítményt nyújtanak bizonyos feladatkörökben az új Windows alatt, mint az x86-os processzorokkal és klasszikus Windows operációs rendszerrel szerelt konfigurációk.

Amennyiben ezt is számításba vesszük, már másképp fest a helyzet: a Microsoft aligha szeretne kimaradni egy növekedési potenciált rejtő új szegmens fellendüléséből, amelyből sokat profitálhatna, ha időben és hatékonyan szolgálja ki az új piaci igényeket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap