AMD RYZEN Wraith Ripper CPU hűtő a Cooler Master-től

A 250 wattos TDP kerettel rendelkező Threadripperekhez új hűtő dukál, ami igazán impozánsra sikeredett.

AMD RYZEN Wraith Ripper CPU hűtő a Cooler Master-től

Az AMD Threadripper sorozata hamarosan új tagokkal bővül, ugyanis rövidesen megjelennek a második generációs modellek, amelyek már nem négy aktív Zeppelin lapkából épülnek fel, így összesen maximum 4 x 8, vagyis 32 processzormag fogható munkára bennük (mint az EPYC szériában). Persze a ténylegesen aktív lapkák, illetve ezek aktív komponenseinek száma modelltől függően változik majd, de ez már más kérdés. Hogy a csúcsmodell milyen teljesítményt nyújt majd? A nemrégiben kiszivárogtatott CineBench eredmények erre is választ adnak – ezekről a napokban írtunk.

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

A második generációs Threadripper processzorok tehát kétszer több processzormaggal rendelkeznek majd, mint elődeik, ám a memória-alrendszer így is változatlan marad, vagyis az EPYC modellek memória-támogatása nem szivárog le a HEDT platformba.

Galéria megnyitása Fotó: AnandTech Az új processzorok az extra erőforrásoknak köszönhetően sokkal nagyobb teljesítményt nyújtanak, viszont a TDP keret is jelentősen emelkedni fog, hiszen az áramfelvétel is emelkedik. Míg az első generáció tagjai még csak 180 wattos TDP kerettel rendelkeztek, addig a második generációs modelleknél már 250 wattos TDP keret lép érvénybe, így a meglévő folyadék vagy levegő alapú processzorhűtőket szükség esetén le kell majd cserélni.

Az AMD éppen ezért együttműködésbe lépett a Cooler Master szakembereivel, amelynek eredményekéntegy friss processzorhűtő készült, ami a Wraith Ripper nevet kapta. A nagyméretű hűtő számos alumínium lamellát és összesen 14 hőcsövet vet be annak érdekében, hogy a TR4-es processzorfoglalatba illeszkedő központi egységeket hatékonyan lehűthesse. A hőcsövek nikkelezett réz talpazaton haladnak keresztül, azaz indirekt módon veszik át a processzor által termelt hőt. A Wraith Ripper tetejéről az AMD RYZEN Threadripper logó sem hiányzik, ami még világít is, csak úgy, ahogy a hűtő két oldalán végig futó plexi csíkok is. Mivel felsőkategóriás termékről van szó, egyszínű világítással nem érték be a készítők: számos RGB LED gondoskodik a látványos megjelenésről. A két hűtőtorony közé rejtett ventilátor maximum 39,4 dB(A) zajt generál, ha alaposan megizzasztjukt a rendszert.

A tervezésnél arra is kellő figyelmet fordítottak, hogy az új processzorhűtő a magasabb memóriamodulok használatát se akadályozza – plusz valószínűleg a processzorfoglalat körül elhelyezett egyéb komponensekkel, például a VRM hűtőkkel sem kerül majd összetűzésbe. Komolyabb tuning esetén viszont jó eséllyel folyadékhűtésre lesz szükség, míg extrém tuning alkalmával a szokásos folyékony nitrogénhez kell nyúlniuk a vállalkozó szellemű tuningmestereknek.

Galéria megnyitása
James Prior és Dr. Lisa Su (Fotó: Gordon Ung)

A Wraith Ripper egy külön megvásárolható termék lesz, vagyis nem csomagolják az új processzorok mellé. Az egyelőre nem derült ki, hogy nagyságrendileg mennyibe kerül az újdonság, az viszont már biztos, hogy forgalmazása a Cooler Master viszonteladói hálózatán keresztül indul majd meg.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward