AMD: Mégis lesz ZEN 3 támogatás a régebbi lapkakészletek mellé

Annyira sokan kiakadtak a döntés miatt, hogy az AMD előrukkolt egy kompromisszumos megoldással.

AMD: Mégis lesz ZEN 3 támogatás a régebbi lapkakészletek mellé

Az AMD elég sok kritikát kapott az elmúlt hetek folyamán azért, mert a B550-es lapkakészlet bejelentésekor az is elhangzott, hogy az idén érkező következő generációs asztali processzorok, amelyek a ZEN 3 architektúra köré épülnek, csak az 500-as és ennél újabb sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapokkal lesznek kompatibilisek, a régebbi termékekkel nem. A B450-es és X470-es alaplapok tulajdonosait hidegzuhanyként érte a hír, de több egyéb felhasználó is szót emelt az AMD tervei ellen, ugyanis sokan úgy gondolták, hogy még a ZEN 3 generáció tagjai kompatibilisek lesznek a meglévő Socket AM4-es alaplapokkal, ugyanis az AMD azt ígérte, 2020-ig biztosan használatban marad ez a processzorfoglalat.

Úgy tűnik, hogy az elégedetlenkedők által keltett „hangzavar” elérte a megfelelő füleket, ugyanis az AMD nemrégiben bejelentette, hogy mégis megoldják a ZEN 3 architektúra köré épülő processzorok támogatást a 400-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapok esetében is – a megvalósítás viszont eléggé kompromisszumos lesz. A tervek szerint az alaplapgyártók a támogatáshoz szükséges kód felhasználásával opcionális béta BIOS-okat készíthetnek az egyes alaplapokhoz, ám annak érdekében, hogy az új modellek támogatásához szükséges kód elférjen magán a BIOS chipen, a régebbi processzorok közül sok modell támogatását kiemelik ezekből a BIOS-okból.

További fontos tudnivaló, hogy a ZEN 3 támogatást kínáló béta BIOS-ok alkalmazása egyirányú folyamat lesz, vagyis ha egyszer felkerült az adott alaplapra a szóban forgó béta BIOS, korábbi BIOS verziót már nem lehet visszatölteni – legalábbis hivatalosan. Megkötés lesz még az is, hogy a béta BIOS igényléséhez bizonyítania kell a felhasználónak, hogy tényleg vásárolt ZEN 3 alapú processzort. Az AMD szerint ezzel szeretnék elérni, hogy a BIOS frissítés után ne álljon elő olyan helyzet, hogy a rendszer képtelen bootolni. Utóbbi esetben minden bizonnyal az lesz a folyamat menete, hogy a régi processzorral BIOS-t kell frissíteni, majd ha minden rendben ment, a rendszer kikapcsolása után mehet a foglalatba az új, ZEN 3 architektúra köré épülő processzor, amellyel gond nélkül indulni fog a rendszer, ami a régi processzorral esetleg nem indulna, ha az új BIOS-ból időközben kikerült az aktuális processzor támogatása.

Galéria megnyitása

Az opcionális béta BIOS-ok nem feltétlenül lesznek elérhetőek a ZEN 3 rajt alkalmával, azaz esetenként várni kell majd rájuk, ezt is érdemes szem előtt tartani. Az AMD egyébként továbbra is azt ajánlja, hogy a legjobb teljesítmény elérése és az összes funkció kihasználhatósága érdekében érdemes 500-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapban gondolkodni, ha ZEN 3 alapú processzorra esik a választás. A 400-as sorozatú lapkakészletek esetében eleve nincs hivatalos PCI Express 4.0 támogatás sem, így ha erre igény lenne, mindenképpen új alaplapot kéne vásárolni.

A fenti elővigyázatosság tulajdonképpen érthető, valamint az is, hogy a ZEN 3 támogatás bevezetésével a régebbi processzorok támogatása kikerül a repertoárból, ugyanis a BIOS-t tároló chip kapacitása véges – ebből már korábban is voltak problémák. Több gyártó éppen ezért eddig is úgy oldotta meg az új processzorok támogatását, hogy a BIOS felhasználói kezelőfelületét sallangmentessé tették, hogy némi tárhelyhez juthassanak, valamint egyes régebbi processzorok támogatását eddig is többen kivezették, szintén a helyhiány miatt.

A 400-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok a ZEN 3 után érkező generációhoz már biztosan nem kapnak majd támogatást, ezt már most kijelentették az AMD illetékesei. Érdekesség egyébként, hogy 2017-ben azt mondta az AMD, hogy a Socket AM4-es processzorfoglalat támogatása 2020-ig biztosított lesz, azaz könnyen lehet, hogy a ZEN 3 után processzorfoglalatot is cserél a gyártó.

A GamersNexus korábbi információi szerint a 2022-ben érkező RYZEN asztali CPU sorozat tagjai, illetve a hozzájuk tartozó platform már nem csak DDR5 és USB 4 támogatással érkeznek majd, de új processzorfoglalatba is illeszkednek, ami nem más, mint a Socket AM5. A PCI Express 4.0-s támogatás ennél a platformnál is megmaradhat. Az APU egységek szintén DDR5 támogatásra állnak majd át, ám ezeknél nem ZEN 4, hanem ZEN 3+ architektúra lehet érvényben.

Mivel az APU-k eleinte egy generáció lemaradásban voltak a normál asztali processzorokhoz képest – idén viszont beérik asztali társaikat –, így könnyen lehet, hogy az eleinte érvényben lévő gyakorlat a jövőben folytatódik, vagyis 2021-ben ZEN 3+ alapú asztali processzorok és ZEN 3  alapú APU egységek érkeznek, amelyek még a Socket AM4-es processzorfoglalatba illeszkedhetnek, de ez csak személyes tipp, semmi több. Ha így lesz, ezeket a Socket AM4-es központi egységeket a 400-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapok biztosan nem kezelik majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap