PCI Express 4.0 költséghatékonyabban – Bemutatkozik a B550-es lapkakészlet

A B550 érkezésével elérhetővé válik a teljes értékű Multi-GPU támogatás, valamint a bővítőhelyek egy része PCI Express 4.0 támogatást kap. Az új lapkakészlet csak a RYZEN 3000-es sorozatú asztali processzorokat fogadja, a régebbi modelleket sajnos nem.

PCI Express 4.0 költséghatékonyabban – Bemutatkozik a B550-es lapkakészlet

A RYZEN 3000-es sorozat két négymagos újdonsága, a RYZEN 3 3100 és a RYZEN 3 3300X végre megjelent, így a róluk készített tesztek is megjelenhettek már. Ezzel egy időben a középkategóriás B550-es lapkakészletről is lehullott a lepel, amely a költséghatékony gamer konfigurációk alapja lehet a nem is oly távoli jövőben, valamint a PCI Express 4.0 támogatást is elérhetővé teheti a szélesebb felhasználói rétegek számára.

Galéria megnyitása

A B550-es lapkakészlettel kapcsolatban nem tudni pontosan, hogy az AMD vagy az ASMedia készítette-e, TDP terén azonban hasonló kategóriába tartozik, mint a régebbi 400-as sorozatú lapkakészlet – ez 5-7 W körüli TDP keretet jelenthet. Az új lapkakészlet csak részleges PCI Express 4.0-s támogatást hoz, ahogy az a pletykák alapján várható volt, vagyis csak a processzor által kínált PCI Express 4.0-s sávokkal lehet meghajtani egyes bővítőhelyeket, maga a lapkakészlet még PCI Express 3.0-s hubot használ.

Jó hír viszont, hogy az AMD ezúttal megengedi a gyártóknak, hogy két darab PCI Express x16-os slottal szereljék fel alaplapjaikat, ezek a slotok pedig osztozhatnak a „Matisse” processzor által biztosított 16 darab PCI Express 4.0-s sávon, azaz kétkártyás rendszer is kényelmesen építhető velük. Az alaplapi portok közül a felső M.2-2280-as slot is megkaphatja a PCI Express 4.0 x4-es támogatást, ám a többi bővítőhely már csak PCI Express 3.0-s szabványú sávokat használhat.

Galéria megnyitása

Maga a lapkakészlet legalább négy, maximum hat darab SATA 6 Gbps-os porttal rendelkezhet, amelyekhez AHCI és RAID támogatás egyaránt jár. Ezeken felül két darab USB 3.2 Gen2, illetve két darab USB 3.2 Gen1 port is rendelkezésre áll – előbbiek 10 Gbps-os, utóbbiak pedig 5 Gbps-os sávszélességgel dolgozhatnak. A sort hat darab USB port zárja. Maga a B550-es lapkakészlet PCI Express 3.0 x4-es kapcsolaton keresztül kommunikál az adott „Matisse” processzorral, fedélzetén pedig tíz darab PCI Express 3.0-s sáv kapott helyet. A felsorolt összetevőket az alaplapgyártók szabadon kombinálhatják, azaz ha például négy helyett mind a hat SATA 6 Gbps-os portra szükségük van, akkor hat helyett csak négy darab PCI Express 3.0-s sáv marad a különböző bővítőkártyáknak és vezérlőknek.

A RYZEN 3000-es sorozatú asztali processzorok egyébként összesen 20 PCI Express 4.0-s sávval rendelkeznek, amelyek közül négy az M.2-es slotot, tizenhat pedig a bővítőhelyeket szolgálhatja ki – utóbbiak x16, illetve x8/x8 kiépítésben érhetőek el, most már nem csak az „X” sorozatú lapkakészleteknél, ahogy korábban. A processzor ezzel együtt négy darab USB 3.2 Gen2 10 Gbps-os, illetve maximum két darab SATA 6 Gbps-os portot is kezelhet, hála a saját vezérlőinek.

Galéria megnyitása

A B550-es alaplapok természetesen tuning-képességek terén is versenyképesek lesznek: a drágább modellek, amelyek combosabb VRM-et kapnak, még az X570-es deszkákkal is felvehetik a versenyt tuning terén. Van azonban egy kényes pont, ami elég fura döntésnek tűnik: a B550-es alaplapok jelenleg csak és kizárólag a RYZEN 3000-es sorozatú asztali processzorokat támogatják, a RYZEN 3000-es sorozatú asztali APU egységeket nem, illetve az előző generációs processzorokat és APU egységeket sem.

Jó hír viszont, hogy ezek az alaplapok már a ZEN 3 alapú processzorokkal is kompatibilisek, amelyek várhatóan az év vége felé jelenhetnek meg. A ZEN 3 architektúra köré épülő központi egységeket a jelek szerint csak az 500-as sorozatú AMD lapkakészletek fogadják majd, a korábbi modellek nem.

A B550-es lapkakészlettel ellátott alaplapok várhatóan 2020. június 16-án áraszthatják el a boltok polcait.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap