Shop menü

ALAN WAKE 2 – MÉG MÉLYEBBRE A SÖTÉT RENGETEGBEN

Alan Wake végre visszatért, hogy folytassa a harcot a sötétség ellen.
Villányi Gergő
Villányi Gergő
Alan Wake 2 – Még mélyebbre a sötét rengetegben

Szerzői értékelés

Olvasói értékelés

Az Alan Wake 2010-es sikerét nem csak annak köszönhette, hogy a Remedy a Max Payne sorozattal felhívta már magára a figyelmet, hanem annak is, hogy a morózus, sötét kicsengésű, északi krimikre hajazó stílus is egyre népszerűbbé vált. A főszereplő maga is krimi író, a játék története pedig nemcsak a fény és a sötétség szimbolikus harca miatt érdekes, hanem az okkult/metafizikai áthallású, horrorból merített, többrétegű rejtélye miatt is. Sam Lake és Mikko Rautalahti történetéből 5 év alatt lett játék, majd könyv formájában is kiadták, élőszereplős sorozatról is szó volt 2018-ban, a mostani hír pedig az, hogy még készül, de már az AMC tulajdonában vannak a jogok. Aki most vágna bele az első részbe, annak az is örömhír, hogy remastert kapott az újgenerációs konzolokra a játék, sokféle extrával.

Galéria megnyitása

És mivel a második rész kiadója az Epic Games lett, nem lehet teljes a lista anélkül, hogy az első játékot bemutató szigetet is megemlítsük, ami a Fortnite-ba került be extra tartalomként és kedvcsinálóként a folytatáshoz. Az jó kérdés, hogy mennyi rajongót tántorít el egy Epic exkluzív kiadás, de legalább a gépigényéről kiderült, hogy a rossz híreknek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Ennyi várakozás, hangulatfokozó hír után pedig ugorjunk fejet a sötétségbe.

It's not a lake, it's an ocean.

Az első rész lezárása, az azt követő DLC-k és a szintén Remedynél készült Control rengeteg teóriát, történet töredéket, spekulációt és elszórt információ morzsát adott a rajongóknak az évek során. 13 év sok idő, Alan Wake pedig továbbra is a sötétségbe zárva várta, hogy lehetősége legyen kitörni. Nem árulok el azzal nagy titkot, hogy ez sikerül, de még mielőtt Alan története úgy igazán beindulna, megjelenik a színen Saga Anderson, aki nyomozótársával Alex Casey-vel (igen, ez a neve Alan könyveiben a főhősnek is) Bright Falls városkájába érkezik.

Galéria megnyitása

Saga egy nemrég talált holttestet és annak lehetséges kötődését vizsgálja egy olyan ügyhöz, amivel kapcsolatban zsákutcába futott a nyomozás. Az új szál, az áldozat, a helyi horror-legendák, egy régóta eltűnt író és egy pár írógéppel teleírt papírlap után azonban furcsa, megmagyarázhatatlannak tűnő dolgok történnek a kisvárosban és Cauldron Lake környékén, a sötétség pedig egyre közeledik.

Galéria megnyitása

Az első feladatunk az lesz, hogy elkezdjük a nyomozást és eközben megismerkedjünk Saga elmepalotához hasonló nyomozási módszerével. Ez a kis szoba fogja tartalmazni az összes nyomozati anyagot, a megtalált kézirat lapokat, a videókat, zenéket és az összes bizonyítékot, amit a különböző esetek során megtalálunk. A fő történetszál mellett lesznek gyűjtögetős „ügyek” amik ugyan opcionálisak, de nagyon jó extra infó morzsákat adnak a kíváncsiaknak. Saga remek intuitív nyomozó és találkozott már pár rázós esettel a munkája során, azonban arra, amit itt talál nincs felkészülve. Ehhez képest meglepő könnyebbséggel vált át a „ha a természetfeletti a válasz, akkor ezt kell elfogadni” mindsetre és úgy megy tovább az úton, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Galéria megnyitása

Emellett az is kicsit furcsa, hogy megérzések, szokatlan összekapcsolások által az elmepalotájában mindent szinte azonnal átlát, kitalál és összeköt, modern Sherlockhoz méltóan – nem azért, mert ne lenne információja, hanem azért, mert konkrétan gondolatot olvas és olyan hangokkal „beszélget” akik nem is tudtak az ő létezéséről. Itt lehet, hogy nem is a szereplővel van gond, hanem azzal, hogy minden nyomot (szinte) kézhez kapunk és mivel csak egy helyre tudjuk beilleszteni őket, kézenfekvő a megoldás is.

A történet mindemellett izgalmas, változatos, ijesztő és brutális, tehát egy pillanatig sem lesz panasz a csavarokra, eseményekre és a fordulatokra, egyedül a nyomozónő értelemszerű kívülállósága és az azutáni túlzottan gyors beilleszkedése az, ami visszásan hat.

Galéria megnyitása

Viszont van egy tényező, amivel a játékosok úgy tűnik nem tudnak mit kezdeni. Úgy tűnik két nagy csoportba osztja a rajongókat az a tény, hogy Alan Wake a történetben (és nem utalások és víziók képében) kb. 4 órányi játékidő után jelenik meg először. És még ilyenkor is megmarad a két főszereplős részekre osztottsága a játéknak. Ez sokaknak teljesen vagy nagy részt rendben van, hiszen egy történetszál, egy rejtély, egy világ, amiben két fontos szereplő is halad a maga útján a sok mellékszál kíséretében.

Azok, akiknek ez keserű pirula sem azt hangoztatják, hogy semmi keresnivalója az FBI női nyomozójának a játékban, hanem azt, hogy a végre valahára visszatért nagy kedvencüktől túlságosan sok helyet és időt rabol el. Ezek között a nézőpontok között nem lehet igazságot tenni, azonban tényleg olyasmi érzés, mintha mondjuk a John Wick sorozat egyik része félig valaki másról szólna.

Galéria megnyitása

A Remedy döntését már nem lehet visszavonni, a hiányérzet helyett pedig a régóta esedékes második résznek is lehet örülni, és persze jó szokás szerint (hiszen semmi nem elég), egyből kifejezni az igényt a harmadik részre. Jó esély van rá, hogy a trilógia megvalósul, mert már ebben a részben is emlegetnek folytatást Wake aktuális könyvével kapcsolatban, de ne szaladjunk ennyire előre.

Galéria megnyitása

A korábban említett Sagahoz képest Alan Wake egy összezavarodott, a valósággal és a sötétségben töltött idővel küzdő túlélő. Csak azért nem roncs, mert hatalmas akaraterővel és kitartással igyekszik összekaparni elméje és emlékei darabkáit, hogy felvehesse a harcot a sötétséggel. Emiatt viszont ugrálni fogunk a múlt és a jelen között azzal együtt, hogy amikor Alan megkérdőjelez valamit, akkor annak a valós verziójával és a hamis emlékkel is egyaránt találkozunk. Vagyis egy gondolkodó, nyomozó, lépésről lépésre haladó, túlélő thriller/horror játéknak szinte tökélete alapot ad a második rész.

Galéria megnyitása

A szokatlan részekkel hamar meg lehet barátkozni, a harc szinte ugyanolyan maradt, mint az első részben, csak a repertoárunk bővült ki némileg. A normal nehézségi fokozat bőven elég arra, hogy túlélő-horrorban érezzük magunkat és a nappal-éjszaka, nyomozás-túlélés arányt is nagyon jól eltalálták a készítők. Mindehhez pedig szuper zenéket, zörejeket, hangokat és egy olyan grafikájú Bright Falls-t valamint Cauldron Lake-et kapunk, ami minden dicséretet megérdemel.

Galéria megnyitása

Ha valahol, hát itt maximálisan kihasználták azt, hogy a fényeffektekkel, a napnyugtáva, az árnyalatokkal és az időjárással is befolyásolják a környezetet, még jobban kiemelve az álmos kisváros és a gyönyörű túrahelyszín brutális, rettentő oldalát. Az Alan Wake 2 minden horror rajongónak kötelező darab és ugyan nagyon sokat hozzáad az első rész, nélküle is koherens élmény marad. Ha épp naplementekor olvasnánk ennek a cikknek a záró sorait, akkor gyújtsuk fel a villanyokat, ellenőrizzük az izzókat, legyen otthon elég elem és kötszer és reménykedjünk, hogy soha, de soha nem lesz szükség rájuk.

Galéria megnyitása

Összefoglalás

Szerzői értékelés

Alan Wake az író és Saga Anderson nyomozó ott veszik fel a fonalat, ahol a történet abbamaradt.
A grafika és a zenék/hangok mesterien megágyaznak egy rejtéllyel, veszélyekkel és rettenettel teletűzdelt, remek folytatásnak…
…a nyomozás leegyszerűsítése viszont sajnos túlságosan megkönnyíti a dolgunkat.

Az értékeléshez kérlek jelentkezz be!

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére