Akár 100 wattos gyorstöltést ígér a Samsung

A vállalat minden eddiginél hatékonyabb és komplexebb töltésvezérlőkkel állt elő az adapterek számára.

Akár 100 wattos gyorstöltést ígér a Samsung

Az okostelefonok akkumulátora sajnos nem igazán fejlődik látható módon, ahogy sok évvel ezelőtt, úgy ma is csak annyit lehet tenni a jobb üzemidő biztosítása érdekében, hogy egy nagyobb akkut tesznek a tervezők a burkolat alá. A gyorstöltési technológiák viszont nagy léptekkel haladnak előre, és most a Samsung olyan megoldásokkal rukkolt elő, amik elvileg biztonság garantálása mellett fognak kiemelkedő gyorstöltésről gondoskodni.  

A SE8A néven érkező megoldás a világon elsőként egy beágyazott biztonsági egységgel (CC EAL5+)  is rendelkezik, ami hardveresen fog védelmet nyújtani egyebek mellett a nem hitelesített kiegészítőkkel szemben, melyek komoly gondokat okozhatnak ezen a szinten. A Samsung elmondása szerint ez egy olyan biztonsági réteg a rendszerben, amihez hasonlót korábban még egyetlen vállalat sem készített ilyen környezetben. Az új lapka megfelel az USB-PD (Power Delivery) 3.0 specifikációnak, és emellett képes 100 wattos töltési teljesítménnyel szolgálni, amihez fogható jelenleg még nincsen forgalomban. Beágyazott Flash (eFlash) technológiát használva lett megalkotva a töltésvezérlő chip, ennek köszönhetően dinamikusan lehet változtatni a firmware-t annak érdekében, hogy a lehető legjobb képességekkel rendelkezhessen.

Jelen állás szerint a legnagyobb teljesítményét 5 amper mellett 20 voltos feszültséggel érné el a rendszer, így jönne ki a maximális, 100 wattos teljesítmény. És a SE8A chipnél a biztonsági egységnek köszönhetően gondoskodhat a Samsung arról, hogy a töltésben semmilyen hiba ne történhessen, minden megfelelően menjen. Itt a folyamat során a tölteni kívánt eszköz és az adapter folyamatosan kommunikálni fog egymással, ez garantálj azt, hogy tényleg minden a legnagyobb rendben menjen, és amint problémát érzékel a chip, beavatkozik a biztonság garantálása érdekében. A hitelesített töltők használatával mindig optimális energiamennyiség fog átmenni a rendszeren a töltés során, méghozzá kiemelkedő hatékonyság mellett. Amennyiben nem megfelelő valami a töltés megkezdésekor, akkor csak normál tempóvel fog menni az energiaátvitel, szóval szerencsére arról nincs szó, hogy a hitelesítési folyamatban  becsúszó hiba megakadályozná a töltést.

Galéria megnyitása

A másik új töltésvezérlő lapka az MM101, ez már nem rendelkezik a beágyazott biztonsági egységgel, de a társához hasonlóan itt is 100 wattos töltési teljesítményről lehet beszélni, és ez a megoldás is megfelel az USB-PD 3.0 specifikációnak. Ennél a lapkánál kiemelte a Samsung, hogy támogatja a szimmetrikus titkosítási algoritmusokat (AES), ezzel tudja hitelesíteni kapcsolódást, ráadásul képes érzékelni még a nedvességet is, és probléma esetén le tudja állítani a töltést. Ezeken felül pedig azt is el kell mondani az MM101-ről, hogy a társához hasonlóan beágyazott Flash (eFlash) technológiát használva lett megalkotva.

Galéria megnyitása

Az okostelefonoknak ezeknél a gyorstöltéseknél előre láthatólag már komoly követelményeknek kell majd megfelelnie. A legfrissebb USB-PD 3.0 támogatásról például biztosan gondoskodniuk kell. És még azt megjegyezte a Samsung, hogy nemcsak okostelefonokat lesz képes táplálni az új chippel szerelt rendszer, hanem akár más eszközöket is, így például táblagépet, notebookot vagy akár monitort is, persze csak USB-n keresztül.

A Samsung MM101 chip esetében most folyik a minták szállítása, a SE8A pedig már tömeggyártásba került, így nem kizárt, hogy belátható időn belül bevetésre fog kerülni. Azt nem lehet egyelőre tudni, hogy a maximális, 100 wattos gyorstöltést fogja-e azonnal bevetni a cég, vagy még visszafogja a rendszert. Vannak olyan pletykák, miszerint a Galaxy Note10 45 wattos töltést fog támogatni, de nem lenne meglepő, ha a SE8A lapka kerülne bele annak tükrében, hogy már folyik az előállítása.

A Samsung egyébként nem az egyedüli, aki 100 wattos teljesítményszintre emelné a gyorstöltés, a Xiaomi kapcsán is lehetett már hasonlóról hallani korábban. A kínai vállalat egyik vezetője még videót is megosztott a cég technológiájáról márciusban. Szóval nem kizárt, hogy hamarosan már több cég okostelefonjánál is lesz majd ilyen brutális tempóval szolgáló gyorstöltés.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap