Acer Aspire A5: Vékony noteszgép RYZEN APU-val és videokártyával

Az Aspire A515-43G-R61Y méltó ellenfélnek tűnik a Huawei MateBook D15 R7-tel szemben, most kiderítjük, valóban az-e.

Acer Aspire A5: Vékony noteszgép RYZEN APU-val és videokártyával

83 %
{{ average }} %
  • Az Aspire A515-43G-R61Y felszereltsége és ára alapján konkurense lehet a korábban tesztelt Huawei MateBook D15 R7-es modellnek, így mindenképpen érdemesnek tartottuk arra, hogy közelebbről is megvizsgáljuk.
Szerzői értékelés
Szerző
83
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Előszó

Galéria megnyitásaNéhány hete próbálhattuk ki a Huawei MateBook D15-ös noteszgépét, ami ár és teljesítmény tekintetében igen jó ajánlatnak tűnt, ám a piaci körkép alkalmával találtunk mellé egy méltó kihívót is, amely az Acer Aspire A5-ös sorozatában foglal helyet. Ez a notebook szintén 15,6 hüvelykes képátlójú Full HD IPS kijelzőt kapott, szintén 8 GB-nyi rendszermemóriával rendelkezik, valamint a RYZEN 7 3700U típusú APU egység és az 512 GB-os SSD is közös tulajdonságnak tekinthető. Ujjlenyomat-olvasó azonban nincs, valamint billentyűzetbe rejtett webkamera sem – utóbbi persze sokak számára lehet jó hír, hiszen a webkamera most a megszokott helyre, a kijelző felső kávájába került. Extra viszont, hogy a VEGA iGPU mellett egy Radeon 540X típusú mobil videokártya is lapul a házban, ami 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriát oszthat be. Az összkép papíron jónak és versenyképesnek tűnik, így mindenképpen érdemesnek tartottuk a terméket arra, hogy közelebbről is megvizsgáljuk és eldöntsük, tényleg méltó ellenfele-e a Huawei megoldásának.

Ahogy az a jobb oldalon látható táblázatból is kitűnik, van azért probléma a konfigurációval, ugyanis a 8 GB-nyi DDR4-2400 MHz-es rendszermemória ebben az esetben csak egycsatornás módban üzemel, azaz egyetlen 8 GB-os So-DIMM modul foglal helyet az alaplapon, ami nem feltétlenül jelent jót. A teljesítménytesztek persze majd rávilágítanak, pontosan mi is a helyzet.

Az Acer terméke tehát papíron nem tűnik rossznak, ám hogy kiderüljön, milyen a valóságban, az elkövetkező néhány bekezdés keretén belül kitárgyaljuk a próba során szerzett tapasztalatokat. És a végén természetesen azt is megmondjuk, melyik noteszgép a jobb választás.

A doboz és a tartozékok

Az Acer Aspire A515-43G-R61Y egy sallangmentes kartondobozban foglalt helyet, méghozzá igen alaposan becsomagolva. Mellette a 65 W-os külső tápadaptert, illetve a hozzá tartozó tápkábelt találtuk, míg alatta némi dokumentációt helyeztek el. Hiányérzetünk igazából nem lehet, ugyanis semmi másra nincs szükség a felhőtlen használathoz. A töltő viszont sajnos nem USB-C formátumú.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A külső

A noteszgépet kézbe fogva egyből feltűnik, hogy a minőségérzet itt nem olyan prémiumszintű, mint a Huawei Matebook D15 esetében, ennek pedig egyszerű oka van: az alumíniumház ezúttal hiánycikk, helyette egy műanyag alsó résszel és szálcsiszolt alumíniumborítással ellátott fedlappal van dolgunk. Az összkép így is rendben van, viszont a billentyűzet körül lévő ezüst műanyaglap eléggé vékony, szélei pedig elég sérülékenyek, ahogy az a fotókon is látszik. Hosszabb távon nézve nem biztos, hogy jó volt ez az anyagválasztás...

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A 15,6 hüvelykes kijelző körül elég vastag kávát alakítottak ki felül és alul, az oldalsó keretek azonban már vékonynak mondhatóak. A zsanér stabilan tartja a kijelzőt bármilyen nyitott pozícióban, extraként azonban akár 180 fokos nyitást is lehetővé tesz, ami a Lenovo Yoga sorozatát idézi. A műanyag házzal rendelkező notebook fedlapjára alumíniumpanel került, a billentyűzet körül azonban már műanyagot találunk, ahogy azt fentebb is említettük. A ház alja nagyméretű szellőzőfelületet tartalmaz annak érdekében, hogy a hardver hűtése megoldott lehessen. Hogy ez mennyire hatékony? Később kiderítjük.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az Aspire A5 bal szélén a tápcsatlakozó mellett egy RJ-45-ös GbE port, egy HDMI videó kimenet, egy USB 2.0-s port, valamint egy USB 3.1 Gen1 Type-A port sorakozik – utóbbi extrája, hogy a notebook kikapcsolt állapotában is tudja tölteni a különböző eszközöket. A sort itt egy TRRS rendszerű 3,5 milliméteres Jack Audió csatlakozó zárja. A jobb oldalra igazából csak egy USB 2.0-s csatlakozó, valamint egy Kensington Lock port került, de egy SD memóriakártya-olvasó azért még elfért volna itt.

Az audió részleg az Acer True Harmony hangszórórendszere köré épül, amely mögött egy Realtek ALC255-ös vezérlő bújik meg. Kapunk még kávába épített HD webkamerát is, amihez beépített mikrofon tartozik, így gond nélkül használhatjuk a noteszgépet online kommunikációra is.

A belső

Az Acer terméke a 3. generációs RYZEN U sorozatú mobil APU egységek leggyorsabb modelljét, a RYZEN 7 3700U kiadást kapta, ami négy maggal és nyolc szállal várja a feladatokat. A processzormagok mellé egy VEGA 10-es iGPU is került, ami 10 CU tömböt és 640 shadert foghat munkára, de ezzel egy időben egy Radeon 540X típusú mobil videokártya is a kínálat részét képezi. Ez a videokártya egy GCN alapú Lexa grafikus processzort használ, ami 512 shaderrel rendelkezik és 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához kapcsolódik, vagyis nem egy acélos megoldás, inkább egy abszolút belépő szinten helyet foglaló termék.

Galéria megnyitása

Üröm az örömben, hogy a fedélzeti memória ezúttal 1 x 8 GB-os kiszerelésben, egyetlen SK hynix HMA81GS6JJR8N-VK memóriamodul formájában érkezik, vagyis a mobil APU egycsatornás memóriatámogatással kénytelen üzemelni, ami nem igazán jelent optimális teljesítményt. Ennél egy fokkal nagyobb baj, hogy kétcsatornás üzemmódra sajnos memória-bővítéssel sincs lehetőség, ugyanis ez az alaplap csak egy So-DIMM memóriafoglalatot kapott. Mondhatnánk, hogy ez még mindig jobb a Huawei Matebook D15 R7-hez képest, ott ugyanis forrasztott memóriát kapunk, de legalább kétcsatornás üzemmódban, ám összességében a bővíthetőség ellenére sem lehetünk elégedettek ezzel a konstrukcióval. Az adattároló szerepét egy Kingston gyártmányú SSD kapta, ami PCI Express 3.0 x2/x4 csatolófelületet használhat és 512 GB-os kapacitást nyújt. Ez a modell 1 TB-os HDD-vel is elérhető, azaz egy 2,5 hüvelykes slot még lapul a házon belül.

A vezeték nélküli kommunikációt egy Qualcomm gyártmányú kártya segíti, ami 2T2R rendszerben dolgozik, a 2,4 és 5 GHz-es frekvenciatartományokat egyaránt támogatja, maximális adatátviteli sávszélessége pedig 867 Mbps. A kártyára egy Bluetooth 4.1-es támogatást biztosító vezérlő is került.

Kijelző

Ebben az esetben egy LG Philips LP156WFC-SPD5 típusú LCD panelt rejt a ház, ami 15,6 hüvelykes képátlóval rendelkezik, valamint IPS alapokra épül, így 178 fokos betekintési szögeket kínál. Maximális fényerőssége 260 cd/m2 körül helyezkedik el, az sRGB színteret pedig 64%-ban képes lefedni, ahogy az a mérésekből is kiderül.

Galéria megnyitása

A háttérvilágítás homogenitása egészen jó, hiszen 10%-nál nincs nagyobb különbség az egyes területeken egymáshoz képest, már ami a fényerősséget illeti, és ezzel együtt a kijelző színhomogenitása is egész jó. Magas színpontosságot igénylő feladatokra persze így sem alkalmas a termék, de a viszonylag egyenletes képi megjelenítésnek köszönhetően remek élmény lesz rajta filmet nézni, webböngészni, vagy épen irodai munkát végezni. Ha pedig pontosabb színmegjelenítésre van szükség, a HDMI videó kimeneten keresztül még mindig használhatunk külső monitort.

Galéria megnyitása
Balra a gyári, jobbra a kalibrált állapot látható

A kalibrálást követően minimálisan javult a kijelző színpontossága, ám csodát így sem sikerült elérni. Összességében abban a kategóriában, ahol ez a modell versenyez, ezzel a kijelzővel nem igazán lesz baj, hiszen mégis csak egy irodába, otthonra, illetve alkalmi játékra szánt konfigurációról van szó.

Teljesítménytesztek

A teszteknél összességében érezhető az egycsatornás memóriatámogatás jelentette hátrány. Az AIDA 64 memóriatesztek feleakkora értékeket mutatnak, mint egy hasonló órajelen, ugyanezekkel az időzítésekkel dolgozó, de kétcsatornás memóriatámogatást használó rendszernél mérhetünk. Kisebb-nagyobb különbségek az egyéb teszteknél is mérhetőek, ahogy az a lenti összehasonlításból is látszik.

Galéria megnyitása

A Radeon 540X a tesztek alapján néhol gyorsabb, mint a RYZEN 7 3700U fedélzetén található VEGA 10-es iGPU, néhol viszont lassabb nála. Igazából alkalmi játékra mindkettő elég, ha hajlandóak vagyunk a kompromisszumokra, vagyis alacsony részletesség, illetve esetenként Full HD alatti felbontás mellett indítjuk a kiszemelt címet.

Galéria megnyitása

Adattároló teszt

Az Acer Aspire A5 (A515-43G-R61Y) fedélzetén egy Kingston gyártmányú SSD kártya teljesít szolgálatot, ami PCI Express 3.0 x4-es csatolófelületet használ, természetesen NVMe 1.3 protokoll bevetése mellett. Az SSD kártya pontos tulajdonságairól nincs igazán információ, ez ugyanis egy OEM partnereknek szánt megoldás, így nem derült ki, milyen SSD vezérlő lapul rajta, a NAND Flash chipek azonban szinte biztosan TLC típusúak.

A sebességek alapján a PCI Express 3.0 x4-es csatolófelületet nem tudja csúcsra járatni az 512 GB-os kártya, ám átlagfelhasználói szinten ezek a sebességek is bőségesen elegendőek – egy merevlemezes rendszerhez képest így is sokkal gyorsabb a rendszer, valamint a válaszidő is sokkal-sokkal alacsonyabb, ami pörgős szoftverhasználatot és alkalmazás-indítást eredményez, főleg egy HDD-hez képest.

Galéria megnyitása

Az 1650 MB/s körüli maximális folyamatos olvasási- és a 980 MB/s körüli maximális folyamatos írási tempó alapján inkább PCI Express 3.0 x2-es csatolófelület alkalmazásáról lehet szó, ahogy azt a CrystalDiskInfo opcionálisan megemlíti. A PCI SIG adatbázisa szerint viszont ez az SSD PCI Express 3.0 x4-es csatolót használ. Igazából lényegtelen, a sebesség adott, nem nagyon lehet rá panasz, viszont a TBW-t érdekes lenne látni, ami a meghajtó írási terhelhetőségére, vagy ha úgy tetszik a strapabíróságára utal

Akkumulátoros tapasztalatok

Az akkumulátor tesztelésénél az összehasonlíthatóság érdekében még az MPC HC legutolsó változata mellett zajlott az 1080p-s H.264-es tartalom lejátszása, a háttérben pedig a Chrome frissítgetett két iPon.hu weboldalt 120 másodperces időközönként. A kijelző fényereje a maximumon volt, a billentyűzet háttérvilágítását kikapcsoltuk, a WiFi kapcsolat pedig aktív volt. Így összességében 342 perces üzemidő elérésére nyílt lehetőség, ami a Huawei MateBook D15 R7 esetében ugyanilyen feltételek mellett 405 percre rúgott.

Galéria megnyitása

Az akkumulátor töltési ideje nagyjából két és fél óra volt, ugyanez a Huawei termékénél csak 121 percet vett igénybe. Általános felhasználás mellett 1,5-3 órányi üzemidőt nyerhetünk, de ha csúcsra járatjuk a CPU-t és a dGPu-t, akkor az 1-1,5 órához lesz közelebb a végső üzemidő.

Zajszint, melegedés

Az Aspire A5 aktív hűtése üresjáratban és alacsony terhelés mellett halk, viszont közepes terhelés alkalmával már megjelenik a ventilátor szélzaja is. Ez nem elviselhetetlen, mindössze észrevehető. Amennyiben viszont csúcsra járatjuk a hardvert, a ventilátor szélzaja sokat erősödik, így a beépített hangszórók használatakor már ronthatja a felhasználói élményt, a fejhallgató alapú kikapcsolódásba azonban nem tud beleszólni, annyira azért nem hangos.

A mérések alapján üresjáratban egészen hűvösen elketyeg a rendszer, ám a terhelés fokozódásával látványosan elkezdenek felkúszni a hőfokok. A CPU és a dGPU esetében 78 és 76 Celsius fokos maximális hőmérsékletet mértünk. A CPU rövid időre a 80 Celsius fokos tartományba is belekóstolt, ám elég hamar elkezdte csökkenteni az órajelet, így a hőfok is elkezdett lefelé kúszni. A hardver terhelése során, ahogy a hűtés magasabb fokozatba kapcsolt, az SSD körül több hűvös levegő kezdett keringeni, ami az üzemi hőfok csökkenését eredményezte. És a hűtés hatásai a ház alján és tetején is érezhetőek: egyes helyek hűvösebbek lettek terhelés alkalmával, ahogy a ventilátor fordulatszáma elkezdett emelkedni.

Galéria megnyitása

A hőmérés keretén belül nem találtunk zavaróan forró pontot a billentyűzet környékén, ami akadályozná a zökkenőmentes használatot. A csuklótámasz környéke kellemes hőmérsékletű maradt végig, de ez nem is csoda, hiszen a melegedő komponensek nem itt találhatóak.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A ház alja már melegebbnek bizonyult, maximális terhelés alkalmával a szellőzők környéke eléggé elkezdett forrósodni, így ölben tartani már egyáltalán nem kényelmes a terméket és nem is jó ötlet, hiszen ezzel blokkoljuk a szellőzést, ami a melegedés fokozódását, illetve a teljesítmény csökkenését eredményezi.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Billentyűzet, érintőpad, audió rendszer, WiFi

A billentyűzet a teszt során jól viselkedett, tökéletesen érzékelt minden leütést, a billentyűk nyomáspontjával nem volt probléma, illetve a billentyűkiosztással sem. Az viszont érdekes volt, hogy egy sima ALT+F4 kombinációt nem lehet csak úgy bevetni az ablakok és az alkalmazások bezárására, ugyanis csak az Fn+ALT+F4 segítségével lehet bezárni az adott ablakot, illetve alkalmazást, ami kényelmetlenséget jelent. A médiavezérlő gombokért viszont jár a piros pont.

Az érintőpad szintén pontosan és kényelmesen használható, összeszerelési minőségére nem volt panasz, a teszt során egyáltalán nem recsegett-ropogott, nem is kattogott és nyikorgott, egyszóval semmi rosszat nem tudunk rá mondani. A gesztusvezérlés jól és pontosan működött, igazából nem tudtunk belekötni.

Galéria megnyitása

Az audió rendszerrel kapcsolatban viszont már nem vagyunk ennyire pozitívak. A lefelé néző hangszórók nagyon vérszegényen szólnak, a középtartomány elég halvány, mély hangokat el sem várunk, a magasokból azonban bántóan sok volt az, amit a rendszer kínált. Maximális hangerőn nem volt torzítás, de nem is szólt olyan jól az audió rendszer, mint a Huawei, a Honor, illetve a Lenovo korábban tesztelt konfigurációinál – a Lenovót külön kiemelnénk, eddig annak volt a legszebb és legtisztább hangzása. Fejhallgatóra váltva fényévekkel jobb hangzást érhetünk el már egy olcsóbb fül vagy fejhallgatóval is.

A Qualcomm vezérlőre támaszkodó 2T2R 867 Mbps-os 802.11ac WiFi-re nem volt panasz a próbák során: a kapcsolat stabil és egyenletes volt, a Steam letöltések 24 MB/s körüli tempóval csorogtak.

Verdikt 

A mindössze 17,9 milliméter vastag Aspire A515-43G-R61Y a maga árkategóriáján belül nem tűnik rossz választásnak, ám az ördög itt is a részletekben rejlik. A RYZEN 7 3700U APU egy irodai, illetve otthoni konfiguráció számára elegendő lehet, illetve akár alkalmi játékra is jó, ha hajlandóak vagyunk komolyabb kompromisszumokra. Ugyan ebben az esetben egy Radeon 540X videokártyát is kapunk, ami az 512 shaderes Lexa GPU-val és a 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriával karöltve felüdülésnek tűnhet, viszont nagyságrendi különbséget nem hoz a VEGA 10-es iGPU-hoz képest: ugyanúgy kevés, ha Full HD-ben szeretnénk játszani.

Az aktuális konfigurációnál problémát jelentett még az is, hogy a 8 GB-nyi DDR4-2400 MHz-es rendszermemória 1 x 8 GB-os kiépítésben, egy So-DIMM memóriamodul formájában állt rendelkezésre, vagyis csak egycsatornás memóriatámogatással működött a rendszer. Ez semmiképpen sem előnyös, hiszen negatívan hat a teljesítményre, ám a lassulás mértéke nagy eltérést mutat a feladat típusától függően. Összességében érdemes a kétcsatornás kiépítésre törekedni, ám ez ebben az esetben ez sajnos nem lehetséges, hiszen csak egy memóriafoglalat van az alaplapon, amibe végül is helyezhetünk nagyobb kapacitású, 16 GB-os modult, de attól még az üzemmód egycsatornás marad.

Galéria megnyitása

A kijelzőre nem volt panasz, a billentyűzet az egy szintben állítható háttérvilágítással együtt jól működött, valamint az érintőpad és a WiFi is jól vizsgázott a tesztek során. Az akkumulátoros üzemidő a Huawei MateBook D15 R7-hez képest 1 órával szerényebb volt filmnézés alkalmával, valamint a töltési idő is hosszabb volt, ám ezekkel együtt lehetne élni. Az audió rendszer viszont eléggé vérszegény, így érdemes fejhallgatóban gondolkodni, ha ezt a terméket választjuk.

Üzemidőben és teljesítményben a Huawei MateBook D15 R7 a jobb, viszont bővíthetőség szempontjából az Acer Aspire A5 felé billen a mérleg nyelve, ugyanis a rendszermemória nem alaplapra integrált kivitelben érkezik, hanem So-DIMM slotba ültetve, még ha csak egy modul és foglalat formájában is. Az általános minőségérzet alapján egyértelműen a Huawei MateBook D15 R7 felé húzna a szívünk, hiába drágább az a konfiguráció (274 000 vs. 283 000 forint)

-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.displayName }}
  • {{ product.description }}
Értékelés ({{ product.ratingCount }})
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.displayName }}
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.displayName }}
  • {{ product.description }}
Értékelés ({{ product.ratingCount }})
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.displayName }}

A minőségérzet és az általános összkép alapján mi a Huawei terméke mellett döntenénk, viszont az is tény, hogy általános felhasználásra az Acer noteszgépe sem rossz választás, ugyanis a mindennapokban nem igazán lehet észrevenni azt a teljesítménykülönbséget, amit a tesztek alkalmával mértünk. Az SSD gyors, a kijelzővel nincs különösebb probléma, a RYZEN 7 3700U APU még így, lábon lőtt állapotban is eléggé pörgős, a dGPU-nak azonban nincs túl sok létjogosultsága, hiszen nem sokkal gyorsabb, mint az iGPU, cserébe hozzájárul az akkumulátoros üzemidő csökkentéséhez. Az biztos, hogy a 3 év jótállás szintén egy olyan pont, ami az Acer terméke mellett szól, csak úgy, mint a Gigabites Ethernet port megléte is.

Összességében mindkét notebook mellett és ellen lehet érvelni, így a végső döntést az egyéni preferenciák alapján érdemes meghozni.

Összefoglalás

Acer Aspire A5: Vékony noteszgép RYZEN APU-val és videokártyával

Acer Aspire A5: Vékony noteszgép RYZEN APU-val és videokártyával

Acer Aspire A5: Vékony noteszgép RYZEN APU-val és videokártyával
Szerzői értékelés
83
%
Az Aspire A515-43G-R61Y egy Radeon 540X videokártyával megtámogatott RYZEN 7 3700U APU-val érkezik, tulajdonságai alapján pedig mindenképpen megér egy szemrevételezést, amennyiben ebben a kategóriában keresünk új notebookot.
- 3 év gyári garancia, míg a Huawei termékénél csak 2 évet kapunk
- Az egycsatornás memóriatámogatás ellenére egész jó teljesítmény
- 512 GB-os SSD, 8 GB-nyi memória, 1920 x 1080 pixeles IPS kijelző, azaz jónak tűnik a felhozatal
- Gigabites Ethernet port
- Egycsatornás memóriatámogatás, ami végleges, nincs bővítési lehetőség kétcsatornás üzemmódra
- A Radeon 540X nem túl sokkal gyorsabb a RYZEN 7 3700U iGPU-jánál, cserébe extra fogyasztóként jelentkezik
- A VGA miatt rövidebb akkumulátoros üzemidő
- A billentyűzet körül lévő műanyag szélei igen sérülékenyek
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap