A ZEN 2 érkezésével duplájára nő az L3 Cache mérete?

Egy SiSoft SANDRA bejegyzésnek köszönhetően végre körvonalazódik a ZEN 2 CCX moduljainak felépítése.

A ZEN 2 érkezésével duplájára nő az L3 Cache mérete?

Az AMD második generációs EPYC szerverprocesszorai november 7-én mutatkoztak be, igaz, egyelőre még csak formálisan, vagyis konkrét modellekről nem esett szó, csak a friss lapka felépítéséről beszéltek a vállalat illetékesei, és azt is viszonylag szűkszavúan tették. Az aktuális információk szerint az új EPYC processzorok alapját adó „Rome” lapka fedélzetén összesen nyolc darab nyolcmagos „chiplet” foglal helyet, amelyek mindannyian 7 nm-es csíkszélességgel készülnek, a „Rome” lapka közepe pedig egy 14 nm-es csíkszélességgel készített I/O lapkát rejt. Utóbbi a memóriavezérlőn kívül egyebek mellett a PCI Express 4.0-s vezérlőt is tartalmazza.

Galéria megnyitása Különbségek a ZEN és a ZEN 2 alapú EPYC processzorok felépítésében Az összesen 64 processzormaggal rendelkező„Rome” lapka a Sisoft SANDRA adatai szerint processzormagonként 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótárral, valamint CCX tömbönként 16MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárat kap. Utóbbi komoly növekedés, ugyanis a ZEN, illetve a ZEN+ dizájnok esetében még csak 8MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótár jutott egyetlen CCX tömbre.

A Sisoft SANDRA bejegyzése egyébként egy kétprocesszoros EPYC konfiguráción futott le, amelynél processzoronként 16 x 16 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótár áll rendelkezésre.

Galéria megnyitása
A fentebb említett bejegyzés a Sisoft SANDRA adatbázisából

A nagyobb harmadszintű megosztott gyorsítótárnak köszönhetően javulhat az adatátvitel sebessége a „chipletek” és az I/O vezérlőket tartalmazó lapka között, ami a teljesítményre is jótékony hatást gyakorolhat. Ez azért is fontos, mert a memóriavezérlő ezúttal nem az egyes lapkákra kerül, ahogy korábban, hanem a központi I/O lapkára, ami egységesebb memória-hozzáférést, illetve kiszámíthatóbb késleltetéseket eredményez. Maga a DDR4-es memóriavezérlő egyébként processzoronként 8 memóriacsatorna kezelésére képes.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap