A WHO az új típusú koronavírus körüli tévhitekről

A hideg idő, a forró fürdő és a fokhagyma nem segít, a helyes kézmosás és a fizikai távolságtartás viszont igen.

A WHO az új típusú koronavírus körüli tévhitekről

Az Egészségügyi Világszervezet honlapján folyamatosan bővülő összeállítást közöl a COVID-19 betegséggel és az ezt okozó vírussal kapcsolatos tévhitekről, kiemelt figyelmet fordítva az állítólagos megelőző módszerekre és „gyógyhatású” csodaszerekre. Ezek két okból is károsak lehetnek, egyrészt hamis biztonságérzetet adhatnak, másrészt egyesek közülük károsíthatják a szervezetet is.

A SARS-CoV-2 ellen egyelőre nincsen sem igazolt hatású gyógyszer, sem a megfertőződést akadályozó hatóanyag, így a legtöbb, amit magánemberként tehetünk, hogy igyekszünk fizikailag akadályozni a fertőzés terjedését, amit úgy tehetünk meg, ha minél kevesebb helyre megyünk és minél kevesebb emberrel érintkezünk, magunkat és másokat is védve ezáltal. A koronavírus-fertőzés esetlegesen felbukkanó tüneteit pedig ne próbáljuk házilag, az itt-ott hallott „tuti” módszerekkel kezelni, az ilyen beavatkozások ugyanis szélsőséges esetben halálhoz is vezetnek.

Ennek kapcsán a legdurvább példák közé tartozik, hogy Iránban március eleje óta már legalább 300-an haltak meg metanolmérgezésben (sokan pedig örökre megvakultak), mivel különféle ipari felhasználású alkoholos készítményeket ittak, abban a hitben, hogy ezzel belülről fertőtleníteni tudják emésztőrendszerüket. De annak az arizonai párnak az esetéről is bizonyára sokan hallottak már, akik klorokin-foszfátot tartalmazó akváriumtisztítót ittak, miután a hírekből úgy hallották, hogy a maláriagyógyszerként is használt hatóanyag működhet a koronavírus ellen. A férfi meghalt, a nőt válságos állapotban kezelik.

Ez persze nem zárja ki, hogy a klorokin valóban működhet a terápiás ellátás során, csak nem abban a mennyiségben és formában, ahogy ők fogyasztották. Tény, hogy jelenleg a klinikai gyakorlatban több különféle szerrel is kísérleteznek a COVID-19 kezelésére, de fontos tudni, hogy ezek mind komoly potenciális mellékhatásokkal járó szerek, amelyek alkalmazása orvosi felügyeletet igényel, és ez fokozottan igaz abban az esetben, amikor egy új betegség ellen próbálják bevetni a hatóanyagokat.

***

A WHO által összeszedett tévhitekből a tudomany.hu közölt válogatást, az alábbiakban ezt foglaljuk össze:

A hideg időjárás és a hó nem pusztítja el az új koronavírust

Az egészséges ember normális testhőmérséklete 36,5 °C és 37 °C között van, függetlenül a külső hőmérséklettől, illetve az időjárástól. Ez pedig bármilyen időben kedvező feltételt teremt a vírus továbbéléséhez és terjedéséhez.

A forró fürdő nem akadályozza meg az új koronavírus-fertőzést

Az egészséges ember normális testhőmérséklete 36,5 °C és 37 °C között van, függetlenül attól, milyen hőfokú vízben fürdik, illetve zuhanyozik, a túl forró vízben történő fürdés ráadásul káros is lehet.

A koronavírus nem terjed a szúnyogcsípéssel

Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy az új típusú koronavírust szúnyogok (is) terjesztenék. A vírus cseppfertőzéssel, a lélegzés közben távozó folyadékcseppek (nyál, orrváladék) révén terjed, amelyek köhögéskor vagy tüsszentéskor még messzebbre repülhetnek. Ennek korlátozásában segíthet, ha légúti tünetek esetén szájmaszkot hordunk.

A kézszárítók nem pusztítják el az új koronavírust

Az alapos, meleg vizes, szappanos kézmosás, és a 70 százalék feletti alkoholtartalmú kézfertőtlenítők viszont igen.

Ne használjunk UV-lámpát a kéz vagy más bőrfelületek fertőtlenítésére!

Az ultraibolya lámpákat nem szabad bőrfelületek sterilizálására használni, mivel az ultraibolya sugárzás bőrirritációt okozhat.

Az egész test alkohollal és klórral való permetezése szintén nem jó módszer a koronavírus-fertőzés elkerülésére

Ezzel ugyanis a testbe bejutott vírusokat nem öljük meg, a klór és az alkohol ugyanakkor roncsolja a nyálkahártyát és nagy mennyiségben irritálja a bőrt. Az alkohol és a klór ugyanakkor nagyon hasznos más felületek fertőtlenítésére.

Az orr sóoldatos öblítése nem előzi meg a koronavírus-fertőzést

Elképzelhető, hogy az orr rendszeres sóoldatos öblítése egy megfázás esetében valóban gyorsítja a betegségből való felépülést. Ugyanakkor az orr öblítése nem akadályozza meg a légúti fertőzések kialakulását.

A fokhagyma fogyasztása nem véd meg a koronavírus-fertőzéstől

A fokhagyma rendelkezik ugyan némi antimikrobiális hatással, de arra nincs bizonyíték, hogy fogyasztása védene az új koronavírustól.

A vízivás nem véd meg a koronavírustól

Elterjedt az a tévhit, hogy ha az ember elég vizet iszik, a koronavírus nem képes behatolni a légcsőbe, onnan pedig a tüdőbe. Ez nem igaz, a jelenleg ismert légzőszervi betegségekből kiindulva semmi sem bizonyítja, hogy a módszer működne. Az emberek egyébként is elsősorban az orrukon lélegeznek be, úgyhogy ez a módszer, még ha igaz lenne is, akkor is csupán a szájat védené, az orrot nem. A sós vízzel való gargarizálás sem véd meg a vírustól.

Lélegzet-visszatartással nem lehet megállapítani a fertőzöttséget

Téveszme, hogy ha valaki legalább 10 másodpercig vissza tudja tartani valaki a lélegzetét köhögés nélkül, akkor nem beteg. Amikor valaki akut vírusfertőzésben szenved, akkor valóban nehezére eshet nagy levegőt venni köhögés nélkül, hiszen a légutak irritáltak, de az, hogy valaki vissza tudja tartani a lélegzetét 10 másodpercig, még nem jelenti, hogy nem lehet koronavírussal fertőzött.

Az új koronavírus minden korosztályt megfertőzhet, de az idősek és krónikus betegségben szenvedők esetében általában súlyosabb a betegség lefolyása

Fontos, hogy életkortól függetlenül mindenki védekezzen a vírus ellen, és igyekezzen elkerülni mások megfertőzését.

A hőszkenner nem szűri ki a koronavírussal fertőzötteket

Hőszkenner hatékonyan ki lehet szűrni, ha valaki lázas, ennek azonban más oka is lehet a COVID-19-en kívül. A fertőzöttek ellenben a lappangási időben, és lázmentes lefolyás esetén is fertőznek, így a testhőmérséklet ellenőrzése nem jelent garanciát.

A tüdőgyulladás, illetve az influenza elleni védőoltások nem védenek az új koronavírus ellen

A SARS-CoV-2 annyira különbözik a korábbi vírusoktól, hogy külön védőoltást kell kifejleszteni ellene, és ilyen fejlesztések már jelenleg is folynak. Az említett védőoltások ugyanakkor más légúti betegségek ellen jól védenek, így feltétlenül ajánlottak az egészség védelme és az egészségügyi rendszer tehermentesítése érdekében.

Az új koronavírus-fertőzés nem gyógyítható antibiotikumokkal

Az antibiotikumok hatástalanok a vírusok ellen, csak a baktériumokra hatnak. Az új típusú koronavírus így az antibiotikumok nem alkalmazhatók megelőzés vagy kezelés céljából. Előfordulhat azonban, hogy koronavírusos betegek kórházi ápolása során antibiotikumos kezelésre van szükség a bakteriális szövődmények elhárítása érdekében.

Egyelőre nincs az új koronavírus megelőzésére vagy kezelésére alkalmas gyógyszer

A vírussal megfertőződött betegeket azonban a tünetek enyhítése érdekében kezelni kell, a súlyos betegeknek pedig kiemelt ellátást kell kapniuk. Néhány, kifejezetten a koronavírus kezelését célzó módszert már vizsgálnak, de ezek a vizsgálatok szigorúan orvosi felügyelet mellett történnek, mivel egyelőre nem tudni, mennyire hatásosak, és azt sem, hogy milyen mellékhatásokkal járhatnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap