A Volta NVENC motorját kapta meg a GeForce GTX 1650

Az új GPU fedélzetéről sajnos hiányzik a többi Turing sorozatú megoldásnál használt NVENC verzió.

A Volta NVENC motorját kapta meg a GeForce GTX 1650

Az Nvidia tegnapi GeForce GTX 1650-es rajtja több szempontból is rendhagyóra sikeredett. Az első furcsaság az volt, hogy a tesztelők nem kapták meg idő előtt az új kártyához szükséges drivert, így a megjelenésig nem is tudtak elkészülni a cikkek, ami mindenképpen meglepő. A másik érdekesség az volt, hogy a vállalat egyáltalán nem biztosított technikai dokumentációt a friss videokártyához, pedig az azért általában járni szokott. Éppen ezért eddig arra sem derült fény, vannak-e olyan területek, amelyekben különbözik a GeForce GTX 1650 a többi GeForce 16-os sorozatú videokártyától, ám néhány órája erről is lehullott a lepel.

Galéria megnyitása

A tegnap piacra dobott GeForce GTX 1650-es modelleknél már nem meglepetés, hogy sem RT, sem pedig Tensor magokkal nem rendelkeznek, így sem az RT, sem pedig a DLSS hardveres gyorsítására nem képesek – ezen a téren egységes a GeForce 16-os sorozat. Az már egy kissé meglepő, hogy a TU117-es GPU esetében már nem a Turing sorozatra jellemző NVENC enkódert használta a gyártó, hanem az egy generációval régebbit, a Volta enkóderét, ami a Pascal generációval van egy szinten mind képminőség, mind pedig hatékonyság terén. Hogy ez miért baj? Azért, mert sokan szeretnék megoldani azt, hogy a játékmenet streameléséhez ne kelljen külön célhardver, hanem a videokártya NVENC motorját használva játék közben a stream is zökkenőmentesen mehessen a dedikált platformok valamelyikére. A Turing esetében az új NVENC enkóder jóvoltából 15%-os javulás következett be az előző generációhoz képest, valamint új funkciók is beépítésre kerültek, amelyek a képhibák elkerülésében segítenek.

Ezt az új enkódert a GeForce GTX 1650 sajnos nem kapta meg, hiszen a TU117-es GPU fedélzetén még az előző generációs enkóder teljesít szolgálatot. Aki modern enkóderre vágyik, mert streamelni szeretné különböző játékmeneteit, válassza a GeForce GTX 1660-as modellt, az ugyanis már az új enkódert kapta. Ebből kiindulva egyébként a tegnap megszellőztetett GeForce GTX 1650 Ti esetében is hasonló lesz a helyzet, vagyis az is a régi enkódert kapja, hiszen várhatóan ugyanúgy TU117-es GPU köré épül, mint a tegnap óta elérhető GeForce GTX 1650.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap