A VESA bejelentette a DisplayHDR 1400-as hitelesítési szintet

És ezzel együtt a DisplayHDR szabvány is szintet lépett, ugyanis 1.0-ról 1.1-re frissült, ami számos újítást hozott.

A VESA bejelentette a DisplayHDR 1400-as hitelesítési szintet

A Video Electronics Standards Association bejelentette, elkészült a DisplayHDR szabvány legfrissebb kiadása, amely az 1.1-es verziószámot viseli. A frissítésnek köszönhetően számos változás érkezett az 1.0-s szabványhoz képest, amelyekkel összességében szigorúbb követelményrendszert alakítottak ki, így a szabványt megkapó termékek még magasabb minőséget képviselhetnek, mint eddig, valamint különböző funkciók terén is előrelépésekre számíthatunk.

A szabvány frissítésének részeként egy új hitelesítési lépcső is elérhetővé vált, ami a DisplayHDR 1400-as nevet viseli és jelenleg az abszolút csúcsot képviseli, igaz, az ASUS nemrégiben bejelentett megjelenítője már ezt is túlteljesíti. A DisplayHDR 1400-as tanúsítvány eléréséhez több fontos szempontnak is teljesülnie kell. Ilyen szempont az, hogy az adott kijelzőnek legalább 95%-os DCI-P3-D65 lefedettséggel kell rendelkeznie, hosszú távon legalább 900 cd/m2-es fényerősséget kell produkálnia, a rövid ideig tartó maximális fényerősségnek pedig el kell érnie az 1400 cd/m2-es értéket. A korábbi csúcshoz, vagyis a DisplayHDR 1000-es szinthez képest az új lépcső esetében 40%-kal magasabb maximális fényerősségre, 350 %-kal magasabb kontraszttartományra, valamint két és félszer kisebb feketeszintre kell képesnek lennie az adott kijelzőnek.

Galéria megnyitása

Az új lépcső mellett számos egyéb módosítás is bekerült a szabványba, amelyekről az alábbi felsorolás ad képet. Íme:

  • Active dimming – A DisplayHDR szabvány most már megköveteli az Active Dimming teljesítményszintek meglétét, amelyekkel csökkenthető a kijelző fogyasztása, ugyanakkor sokkal jobb feketeszintek elérésére is lehetőséget ad.
  • DisplayID pontosság – A kijelző legfontosabb paramétereit tartalmaznia kell a DisplayID vagy az EDID táblának, így a GPU optimalizálhatja a videójelet az adott monitor képességeinek megfelelően, ami hozzájárul a legmagasabb kijelzőteljesítmény eléréséhez.
  • Dual corner boksz test – A feketeszintet vizsgáló tesztsort kiegészítették a nagyobb dobozokat használó saroktesztekkel, amelyekkel pontosabb mérések végezhetőek mind a fekete, mind pedig a fehérszintek esetében, így a dinamikus kontrasztarány tesztelése hatékonyabb lehet.
  • New color gamut specifications – A DisplayHDR szabvány mostantól egy úgynevezett 10 Percent Color Patch tesztet is tartalmaz, ami kiegészíti a korábbi, a képernyő 100%-át érintő színtesztet, így a sokkal pontosabban meg lehet határozni a monitor színtér-lefedettségét Windows alatt.
  • Combined color luminance – A DisplayHDR szabvány egy új módszert alkalmaz, amellyel hitelesíthető a teljes színtartomány a logón meghatározott szintű maximális fényerősség mellett.
  • New Delta-ITP test – Az új teszt segítségével ellenőrizhető, hogy a kijelző fényerősségén valóban pontos tartalom-renderelés történik-e, így biztosítható, hogy a tartalomkészítő elképzeléseinek megfelelő paraméterek mellett jelenjen meg az adott tartalom, vagyis a kívánt fényerősség és D65 fehéregyensúly alkalmazásával.
  • On-screen display (OSD) mode indication – Ez a teszt azt vizsgálja, hogy az adott DisplayHDR tanúsítvánnyal rendelkező monitor az OSD menüben egyértelműen jelzi-e az adott profiloknál, hogy mely módokhoz jár DisplayHDR támogatás, így a felhasználók könnyebben tájékozódhatnak a beállítások között.
  • DisplayPort certification specification – Az új DisplayHDR szabvány bevezetésével azok a monitorok, amelyek rendelkeznek DisplayPort videó bemenettel, a DisplayPort hitelesítési eljáráson is át kell, hogy essenek, így ugyanis garantálható, hogy az adott termék optimálisan teljesít a VESA DisplayPort minősítéssel ellátott kábelek és egyéb perifériák használatakor.

A VESA adott némi türelmi időt a gyártóknak, vagyis 2020 májusáig a DisplayHDR 1.0-s szabványt is használni lehet az adott monitor hitelesítéséhez, így azok a termékek, amelyek már éppen készülnek és az aktuális szabályrendszerhez igazodnak, még a régi szabvány szerint vizsgázhatnak. A DisplayHDR 1.1-es szabványt azonban már elérhetővé tette a szövetség, így azok a gyártók, akik az új rendszer szerint kívánják hitelesíteni termékeiket, már megtehetik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap