120 Hz-es, HDR 1600-as szintű monitor elsőként az ASUS-tól

Az új monitor rendkívül jó paraméterekkel érkezik, ennek megfelelően árcédulájára is borsos összeg kerülhet.

120 Hz-es, HDR 1600-as szintű monitor elsőként az ASUS-tól

Az ASUS egy nagyon komoly, professzionális szintű felhasználásra szánt monitort mutatott be az IFA 2019 alkalmával, ami több szempontból is csúcskategóriásnak tekinthető. Alapját egy kvantumpontos szűrővel ellátott IPS típusú LCD panel adja, amely mögött Mini LED háttérvilágítás dolgozik, méghozzá 1152 különálló zónára osztva. Ennek köszönhetően precízen lehet módosítani a háttérvilágítást az aktuális tartalom igényeinek megfelelően, ami remek kontrasztarányt eredményez. Maga a panel egyébként 3840 x 2160 pixeles natív felbontással bír, maximális képfrissítési rátája 120 Hz, az általa megjeleníthető színárnyalatok száma pedig 1,07 milliárd. Extraként VRR (Variable Refresh Rate) támogatás is rendelkezésre áll, ami a 48 és 120 Hz közötti tartományon belül dolgozik.

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

A ProArt PA32UCG névre keresztelt monitor fényerősség terén sem kispályás, hiszen a tipikus fényerősség 1000 cd/m2-es, a maximális fényerősség pedig 1600 cd/m2-es értéket képvisel HDR módban, így a kontrasztarány is rendkívül magas lehet. Az ASUS a reklámanyagokon a világ első HDR 1600-as 4K-s 120 Hz-es megjelenítőjeként emlegeti a terméket, valójában azonban „még csak” a VESA DisplayHDR 1400 tanúsítványt kapta meg, ugyanis HDR 1600-as minősítés egyelőre nem áll rendelkezésre.

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

Színhűség terén remek értékekre számíthatunk mind az sRGB, mind az Adobe RGB, mind a DCI-P3, mind pedig a REC.2020 színterek esetében, ám a pontos számokat egyelőre sajnos nem közölték a vállalat illetékesei. Az viszont nem titok, hogy az új monitor gyárilag kalibrálva, Delta E<1 pontossággal érkezik, valamint egy árnyékoló is jár hozzá, amivel a környezeti fényt távol tarthatjuk a kijelző nagy részétől.

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

HDR fronton a HDR 10, a Dolby Vision, illetve a HLG HDR formátumokat egyaránt támogatja az új monitor, viszont HDR10+ támogatásról nem esett szó, mint ahogy a belső 3D LUT-ról sem, pedig ezek a részletek kifejezetten érdekelnék a professzionális szintű felhasználókat.

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

Az új monitor Thunderbolt 3-as porttal már biztosan rendelkezik, ám ezzel együtt DisplayPort 1.3/1.4, illetve HDMI 2.1 csatlakozók is kerülhetnek rá. Állványa a kijelző döntését, elforgatását, illetve magasságának állítását egyaránt segíti, pontos adatok azonban ezen a téren sem állnak rendelkezésre.

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

A ProArt PA32UCG várhatóan 2020 első negyedévében kerül az üzletek polcaira, várható ajánlott végfelhasználói áráról azonban még nincs információ.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap