Shop menü

A TWITTERT ÉS A TELEGRAMOT KERESIK A KÍNAI TÜNTETŐK MOBILJAIN A RENDŐRÖK

Ezeket és még néhány egyéb platformot bűnjelként kezelik a kínai hatóságok az elfogott lázadók okostelefonján, és börtönbe is zárhatják a felhasználókat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Twittert és a Telegramot keresik a kínai tüntetők mobiljain a rendőrök

Kínában talán az elmúlt évek legnagyobb tüntetéssorozat zajlik, és ebben az esetben a „talán” szót azért is kell használnunk, mert a nyugati világban általában nem igazán értesülnek arról az emberek, ha ilyen esemény történik Kínában. A hatóságok általában képesek elvágni az olyan kommunikációs vonalakat, amiken nagyobb publicitást nyernek az ilyen megmozdulások, most azonban a jelek szerint kicsúszik az irányítás a vezetők kezéből.

Az elmúlt napokban az iPonon is volt arról szó, hogy Kínában tüntetés zajlik, de mi eddig csak a Foxconn gyárában történt eseményekről számoltunk be. De jelenleg Kínában már nemcsak az iPhone-okat gyártó több tízezres tömeg lázadt fel az elnyomás és a rossz körülmények miatt, hanem Sanghajban és Pekingben is óriási megmozdulásokra került sor. Aki követi a kínai eseményeket, az jól tudja, hogy ott mostanában bőven akad feszültség a nép és a vezetők között. A kisebbségek elnyomása és a rendkívül szigorú COVID-19 korlátozások egyszerre szítják a tüzet.

A gyújtóbombát egy a házában bent égő család jelentette, akiket állítólag a járványhelyzet miatt nem engedtek ki a hatóságok.

Kína zéró koronavírus politikát folytat, tehát amikor a COVID-19 járvány elkezd nagyobb léptekben terjedni, akkor azonnal nagyon komoly lezárások lépnek életbe. És vannak olyan területek, ahol a vesztegzár már hetek, hónapok óta kitart. A fent említett Foxconn lázadás alapját is a szigorú járványügyi intézkedések jelentették, de mostanra ez az ügy sokkal szélesebb tömegeket érint, és az emberek már nem a bónuszok miatt lázadnak, hanem az elnyomás ellen tiltakozva vonulnak az utcára.

Galéria megnyitása

Erről pedig pontosan tud a nyugat, és rendszeresen jelennek meg képek a tüntetésekről a nyugati hírekben, ami talán jobban fáj a vezetésnek, mint az, hogy a tüntető tömegek ellen kell erőszakkal intézkedni. Kiderült a The Wall Street Journal és a CNBC beszámolóiból, hogy a kínai rendőrség igyekszik begyűjteni az emberektől az okostelefonokat, és még azt is megtudhattuk, hogy mely alkalmazásokra vadásznak elsődlegesen a hatóságok.

Az elfogott tüntetőktől elvett és az elkobzott készülékeken olyan szoftvereket keresnek, mint a Twitter és a Telegram, de az Instagram is célkeresztben van. Állítólag elsődlegesen ezeket használják az emberek, akik próbálják megosztani a kínai eseményeket mindenki számára elérhető módon. Hogy a világon mindenki pontosan tisztában lehessen azzal, hogy mi történik például Pekingben. Miként lépnek fel a tüntetők ellen, milyen eszközökkel igyekeznek megfékezni a tömegeket.

Galéria megnyitása

Kínában alapvetően eleve tiltva van az Instagram, a Twitter és a Telegram is, azonban a felhasználók körében egyre kedveltebbek és elterjedtebbek az olyan megoldások, amikkel meg lehet kerülni a hatalom által felhúzott digitális védőfalakat. A VPN szolgáltatások például népszerű módszert jelentenek a fent említett szolgáltatások elérésében. Azért is igyekszik ezeknek az elérését felszámolni a hatóság, mert sok esetben például a Telegram csoportokban kommunikáltak a tüntetők.

A tömeges megmozdulások szervezésében is komoly szerepet játszanak a kormány által tiltott szolgáltatások.

Természetesen a tüntetők is tisztában vannak a helyzettel, és mostanra egyre többen szólalnak fel a cenzúra ellen is. A kínai vezetés kezéből pedig a jelek szerint kezdenek kicsúszni a dolgok. Állítólag szó szerint spamelik már az általuk támogatott felhasználói fiókokból a saját üzeneteiket, hogy ezzel próbálják elnyomni a kritikus hangokat a kínai közösségi médiában. Amit egyébként is erőteljesen szűrnek.

Galéria megnyitása

A Twitteren megjelent helyi beszámolók szerint felírják azoknak az adatait, akiket külföldi alkalmazások használatán kapnak, és adott esetben eljárást is kezdeményezhetnek velük szemben, ha a legkisebb gyanúja is felmerül annak, hogy érzékeny tartalmakat közöltek a külvilággal. Van, akit azért tartóztattak le, mert nem törölt egy fotót, amit a tüntetésen készített. Ami nem meglepő, hiszen azt utána igazából a világ elé tárhatta volna. Az "illegális" platformok használatáért is börtön járhat.

Hogy meddig fog ez az ügy növekedni, azt most nagyon nehéz megmondani, de az mindenképpen érdekes technológiai szempontból, hogy a nyugati világ most soha nem látott mélységekben tud betekintést nyerni a tüntetésekbe, hála a Twitternek és más közösségi platformoknak. De nem lenne váratlan, ha ezt egyszercsak sikerülne megfékeznie a vezetésnek, mivel egészen biztos, hogy dolgoznak rajta.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére