A TrendForce szerint az Intel processzorok hiánya tovább fokozódik

És ez a folyamat negatív hatást gyakorol majd egy csomó szegmensre, ami mindenképpen rossz hír az PC piac számára.

A TrendForce szerint az Intel processzorok hiánya tovább fokozódik

Az Intel háza táján kisebb-nagyobb problémák adódtak abból, hogy a 14 nm-es gyártástechnológiát egyre több és több termék kezdi alkalmazni, ugyanis a gyártókapacitás véges, így több területen is hiány tünetei mutatkoznak. Eleinte csak a H310-es lapkakészlet gyártását kellett leállítani bizonyos időre, ám nemrégiben a 8. generációs Core processzorok elérhetősége is romlott, így a központi egységek érezhetően elkezdtek drágulni. A termeléssel kapcsolatos nehézségek alighanem a 9. generációs Core processzorok rajtját is veszélyeztetik majd, ugyanis az elemzők arra számítanak, hogy megismétlődik a tavalyi forgatókönyv, amikor az új processzorokat bejelentették, majd hetekig csak hébe-hóba találkozhattunk velük a boltok polcain. És a probléma már a szerverprocesszorok szegmensében is feltűnt, amely miatt az OEM partnerek egyre nehezebben tudják kiszolgálni vásárlóikat.

Elhúzódó problémára kell felkészülni?

A TrendForce szerint ez a helyzet az elkövetkező időszakban tovább fog romlani, így a nemrégiben bejelentett Whiskey Lake processzorok csak elég limitált mennyiségben lesznek elérhetőek a noteszgépek szegmensében. Ez a különböző notebook modellek elérhetőségére is negatív hatást gyakorol, de idővel a NAND Flash és a DRAM árak alakulását is befolyásolhatja, hiszen ha kevesebb noteszgép készül, kevesebb memóriára és SSD-re van szükség, így a túlkínálat miatt eshetnek az árak. A TrendForce elemzői úgy látják, a helyzet nem javul az év végéig, hanem inkább romlik, a processzor-hiány pedig a következő év első felének végéig is kitarthat, ami az AMD számára jó hír lehet, hiszen zavartalanul elérhető termékeivel újabb vásárlókat szólíthat meg.

Az AMD a noteszgépek szegmensében a harmadik negyedév folyamán 4,9 %-ra növelte piaci részesedését, miután az előző negyedévhez képest 1,7 százalékpontos javulást sikerült elérnie. És ez a javulás még azelőtt bekövetkezett, hogy az Intel termeléssel kapcsolatos problémái elkezdtek volna súlyosbodni. Az AMD processzorral szerelt konfigurációk esetében áremelkedésre sem kell számítani, nem úgy, mint az Intel alapú noteszgépeknél, így a vállalat jobb pozícióból indulhat a vásárlók megszerzéséért folytatott küzdelemben.

Keresik a megoldásokat

Az Intel persze már keresi a megoldást a problémára, amit alapvetően az okozott, hogy a 10 nm-es csíkszélesség bevezetése évek óta késik, ami a 14 nm-es gyártástechnológia fokozatos túlterhelését eredményezte – ez most elért egy olyan kritikus pontot, amit további befektetések és/vagy külső segítség nélkül nem igazán lehet megoldani. Éppen ezért az Intel és a TSMC között megállapodás született, amelynek keretén belül a tajvani bérgyártó átvállalja néhány 300-as sorozatú Intel lapkakészlet gyártását, hogy enyhítse az Intel gyártósoraira eső terhelést – legalábbis iparági források ezt állítják.

Galéria megnyitása
Hiány lesz a Whiskey Lake-U alapú noteszgépekből (is)

A TrendForce szerint augusztus folyamán a noteszgépek szegmensében 5%-kal kevesebb processzor készült, mint amennyire szükség lenne, szeptember folyamán azonban 10%-ra romlik ez az érték, vagyis a hiány fokozódik. A DigiTimes korábbi beszámolója szerint az idei év egyik legnagyobb noteszgép-gyártó ODM vállalata, a Compal Electronics már módosította előrejelzését, így növekedés helyett stagnálásra számít az év hátralévő időszakában. Egy másik nagy ODM, az Inventec pedig arról számolt be, hogy szeptemberi szállításaira már most is hatással van a processzorhiány.

A processzorhiány a DRAM és a NAND Flash piacra is negatív hatást gyakorolhat

Az elemzők úgy látják, a processzorhiány az SSD szegmensre is negatívan hat majd, ugyanis ha kevesebb noteszgép készül, kevesebb SSD-re van szükség, mivel az új notebookok többsége már NAND Flash alapú tárhelyet használ – kivéve az abszolút belépőszintű modelleket. És ha kevesebb noteszgép kerül forgalomba, akkor kevesebb memóriára lesz szükség, ami a DRAM lapkák iránti igények mérséklődését eredményezi, így az elkövetkező hónapok során csökkenhetnek a memóriaárak – van is honnan. A processzorárak azonban tovább emelkedhetnek, legalábbis az Intel térfelén, pedig a július közepi állapothoz képest már így is 12-21%-os növekedésről számoltunk be legutóbbi hírünkben, azóta pedig tovább emelkedtek az árak – a legnagyobb mértékben sajnos pont az olcsóbb processzorok drágultak, mint például a Core i3-8100 vagy a Core i5-8400.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap