Shop menü

A POWER COLOR MÁR GYŰJTI A MELEGEDŐ RADEON RX 7900-AS SOROZATÚ VIDEOKÁRTYÁKKAL KAPCSOLATOS ADATOKAT

Hivatalos álláspont még nincs, az okokat viszont már gőzerővel keresik.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Power Color már gyűjti a melegedő Radeon RX 7900-as sorozatú videokártyákkal kapcsolatos adatokat

Az új generációs videokártyák körül nincs minden rendben, már ami az Nvidia és az AMD megoldásait illeti. Előbbi gyártónál a 12VHPWR tápcsatlakozó megolvadása borzolta a kedélyeket az elmúlt hetek folyamán, ám a vizsgálatok alapján úgy tűnik, a hibát felhasználói mulasztások okozták, azaz gyakorlatilag nem illesztették a helyére megfelelően a csatlakozót, ez okozta a bajt. Azóta a témával kapcsolatban nincs frissebb információ, ám ha a helyzet változik, arról természetesen beszámolunk majd.

A korábbi hírek alapján az AMD háza táján sincs minden rendben, ugyanis a Radeon RX 7900-as sorozatú videokártyák esetében hűtéssel kapcsolatos anomáliára figyeltek fel a felhasználók és a tesztelők. Lényegében arról van szó, hogy az AMD által tervezett és gyártott MBA (Made By  AMD) referenciamodelleknél a GPU HotSpot hőfok viszonylag hamar eléri a 110 Celsius fokos maximális értéket, amelynek következtében a GPU elkezdi csökenteni az órajelét, hogy így az üzemi feszültség is csökkenjen, ez pedig segít a forró terület visszahűtésében.

A probléma az, hogy a fentebb leírt folyamat, amit throttling néven szokás emlegetni, a videokártya teljesítményére is negatív hatást gyakorol. Ezt a működést több MBA videokártyánál is tapasztalták, ám az AIB partnerek által gyártott, jellemzően egyedi felépítéssel és egyedi hűtéssel ellátott videokártyáknál nincs jelen a túlzott melegedés, ami arra utalhat, hogy a referencia modelleknél nincs minden rendben. Az eddigi tippek szerint a hűtő talpazatának rögzítésével lehet probléma, azaz kevés lehet a leszorító erő, ami rontja a GPU felülete és a hűtő talpazata közötti hőátadás hatásfokát.

A Reddit virtuális hasábjain olvasható információk alapján a PowerColor illetékesei már elkezdték begyűjteni az MBA videokártyákkal kapcsolatos felhasználó beszámolókat és hőmérséklet-adatokat, közben pedig az AMD fejlesztőcsapata is nekiállt, hogy a végére járjon a problémának. Hasonló egyébként a Radeon RX 5700-as sorozatnál is előfordult már, ám ott az AMD tisztázta a dolgot, így kiderült, a 110 Celsius fokos HotSpot vagy Junction hőfok teljesen normális, ezt a GPU játékok futtatása során elérheti és esetenként el is éri, ám ez nem probléma, megfelel a specifikációnak. A Radeon RX 7900-as sorozattal kapcsolatos melegedésre egyelőre nem érkezett hivatalos reakció az AMD térfeléről, így nem tudható, pontosan mi lehet az oka, illetve az sem, hogy normális-e a jelenség.

Galéria megnyitása

Az AMD egyik illetékese a Reddit virtuális hasábjain rámutatott arra, jó indikátor lehet GPU lapka élei mentén mérhető hőfok (GPU Edge Temp), ez ugyanis árulkodó adat a hőátadás hatásfokával kapcsolatban. Például akkor, ha a GPU Edge hőfok 90 Celsius fok, és így éri el a HotSpot a 110 Celsius fokos értéket, akkor a GPU specifikáción belül működik, ám ha a GPU Edge hőfok 70 Celsius fok és így tapasztalható 110 Celsius fokos HotSpot érték, akkor az nem tekinthető ideálisnak.

Egyes felhasználók megpróbálták már a jótállás érvényesítését a melegedő GPU miatt, ám a visszajelzések alapján vegyes fogadtatásban részesültek: voltak, akiknek elfogadták a reklamációjukat, míg másokat visszautasítottak. Olyan felhasználók is előkerültek, akik arról számoltak be, hogy a rendellenesen melegedő Radeon RX 7900-as sorozatú videokártyájuk esetében az újrapasztázás megoldotta a problémát, ami arra utalhat, hogy tényleg nem megfelelő az érintkezés a hűtő talpazata és a GPU lapka felülete között – valamelyik, vagy éppen mindkettő felülete egyenetlen lehet.

Egy másik Reddit felhasználó szerint a grafitos hővezető lapka megoldást jelenthet, ami azért érdekes felvetés, mert az előző generációs videokártyák esetében használták ezt a technológiát, az RDNA 3 alapú modelleknél viszont pasztázásra tértek át. A hűtő leszedése persze nem egy ajánlott művelet, az ugyanis a jótállás megszűnését eredményezheti.

Egyelőre érdemes megvárni az AMD belsős vizsgálatának eredményét, ami jelenleg is zajlik. Az aktuális COVID helyzet, illetve a szabadságolások miatt lassabban halad a folyamat, mint kéne, de remélhetőleg január folyamán végre sikerül pontot tenni az ügy végére.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére