A németek keresztbe tehetnek a Facebooknak

Meglehet, hogy véget ér a Facebook megkérdőjelezhető tisztességű adatvédelmi gyakorlata.

A németek keresztbe tehetnek a Facebooknak

A német versenyhatóság több éves vizsgálódást követően úgy határozott, hogy a Facebook nem kezelheti a felhasználók adatait a különböző platformok esetében mindent egyetlen kalap alá véve. Tehát nem lehet egyszerűen egyesíteni azokat az adatbázisokat, amelyek a Facebook, az Instagram, a WhatsApp, vagy más, harmadik fél által fejlesztett felületről származó információból gyűlt össze.

Az illetékes hatóság arra jutott, hogy a közösségi oldalnak csak akkor állhat módjában az adatok összevonása, amennyiben a felhasználók egyénenként beleegyeznek ebbe, más esetben nem. Szóval a Facebooknak most mindenkinek a külön beleegyezését kellene kérnie az adategyesítésről, emellett pedig garantálnia kellene azt a lehetőséget, hogy a felhasználói adatok attól függetlenül, hogy egyetlen emberhez tartoznak, minden forrásból különállóan tárolja és kezelje, hogy azoknak is lehessen használni teljes értékűen a különböző szolgáltatásokat, akik nem egyeznek bele az adatösszevonásba. A vállalat hamar reagált a komoly döntésre, szerinte a német versenyhatóságnak nincsen jogában adatvédelmi ügyben állást foglalnia, a hatóság viszont úgy látja, hogy mivel lényegében monopol helyzetben van a Facebook, bizony minden további nélkül beavatkozhat.

Galéria megnyitása

A versenyhatóság a beható vizsgálatok során megállapította, hogy nincs lehetőség úgy használni a különböző Facebook illetőségű felületeket, hogy az adatokat ne egyesíthesse a vállalat. Az egyedülálló helyzetben levő közösségi oldal a felhasználási feltételek elfogadásával azt is elfogadtatja az emberekkel, hogy az adataikat összegyűjthesse. Így az emberek gyakorlatilag bele vannak kényszerítve abba, hogy elfogadják a megkérdőjelezhető módon működő rendszert. Ez viszont egyértelműen szembe megy az Európai Unióban hatályos adatvédelmi törvénnyel. A közösségi oldal egészen elképesztő mennyiségű információt kezel a felhasználókkal kapcsolatban. A Facebookon, az Instagramon és a WhatsAppon zajló tevékenységek mellett nagyon sokat tud az emberekről a honlapokra beépülő nyomkövető (Facebook Pixel) és kedvelésre szolgáló gomb révén is, és ezeken felül a vállalat a készülékgyártókkal is együttműködik, amivel szintén adatokhoz jut, ráadásul adatbróker cégekkel is dolgozik, ami már csak hab a tortán.

A mostani határozat nemcsak azért lehet kínos a Facebook számára, mert így adott esetben kisebb hatékonysággal lesz képes például hirdetni, hanem azért is, mert kútba eshet az egyesített csevegőplatformre vonatkozó terve. Tudniillik a Facebook januári jelentések szerint azon dolgozik, hogy összekapcsolja a három nagy felületét, a Messengert, az Instagram Directet és a WhatsAppot a kommunikációs lehetőségek szintjén. A felhasználók ennek köszönhetően képesek lennének egymással beszélgetni szolgáltatásokon átívelően. Ez a megoldás a legutóbbi információk alapján nagyon jó esetben az idei év végére lehetne kész, de inkább a 2020-as év elejére érdemes várni. És minden bizonnyal nem működne akkor, ha az adatokat kénytelen lenne külön kezelni a cég – illetve csak a felhasználók beleegyezése mellett vonhatna össze bármit.

Kíváncsian várjuk, hogy az ügynek milyen folytatása lesz. Afelől nincs kétség, hogy a Facebook nem fog beletörődni a dologba, és hamarosan fellebbez a döntés ellen, a vállalatnak egy hónapja van benyújtania a fellebbezését az illetékes bíróságon Düsseldorfban. Emellett pedig egy olyan folytatása is lehet az ügynek, hogy más országok is hasonlóképpen lépnek fel a Facebook ellen, aminek nagyon komoly következményei lehetnek a vállalat működésére nézve.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap