A NASA szerint már decemberben újra repülhetnek az űrhajósok

Az orosz Szojuz október 11-én kilövés közben szenvedett balesetet, de a fedélzetén utazó két asztronauta szerencsésen megmenekült.

A NASA szerint már decemberben újra repülhetnek az űrhajósok

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Nemzetközi Űrállomásra két fős legénységet szállító Szojuzon az első fokozat leválása közben problémák jelentkeztek, de a mentőrendszer időben működésbe lépett, így az űrhajósokat szállító kabin gyorsan levált a rakétáról, és visszatért a Földre. Mivel jelenleg a Szojuz az egyetlen emberszállításra alkalmas űreszköz, a baleset nyomán komoly veszélybe került az űrállomáson folyó küldetés, a fent tartózkodó asztronautáknak ugyanis elvileg decemberben, de legkésőbb januárban haza kellene térniük, vagy egy új űrhajót kell felküldeni értük.

A NASA vezetője, Jim Bridenstine legfrissebb nyilatkozata szerint azonban úgy tűnik, hogy már decemberben helyreállhat az űrforgalom az ISS és a Föld között, az oroszok ugyanis megtalálták a probléma okát, és úgy tűnik, hogy azt gyorsan orvosolni is tudják majd. Bár a hivatalos jelentés még nem készült el, orosz és amerikai források szerint a gondot az okozta, hogy az egyik gyorsítórakéta rosszul volt a rögzítve, így leváláskor nekiütközött a középső hordozónak, és emiatt aktiválódott a mentőrendszer.

Ha tényleg ez volt a gond, akkor Bridenstine szerint semmi akadálya annak, hogy decemberben új űrhajósok induljanak az űrállomásra, a jelenlegi legénység pedig menetrend szerint hazatérjen. Az oroszok a hírek szerint decemberig három ember nélküli kilövést terveznek végrehajtani a Szojuz rakétával annak igazolására, hogy a rendszer biztonságos. Ezek során egy két műholdat és egy teherűrhajót küldenek fel, mely utóbbi az ISS-re szállít utánpótlást.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap