Shop menü

A MICROSOFT SZERINT A SONY BÜNTETI A GAME PASS-BAN ÉRTÉKESÍTŐ STÚDIÓKAT

A Sony nem nagyon akarja engedni, hogy a Microsoft kezébe kerüljön a Call of Duty.
Török Roland
Török Roland
A Microsoft szerint a Sony bünteti a Game Pass-ban értékesítő stúdiókat

Az Activision Blizzard felvásárlása akár a teljes konzolpiacot felboríthatja, hiszen a Microsoft kezébe kerülne a valaha készült egyik legsikeresebb videojátékos franchise, a Call of Duty, amivel egyesek szerint akár még a PlayStation is kivéreztethető az Xbox javára. 

Bár a Microsoft igyekezett mindenkit megnyugtatni, amíg a korábbi szerződések érvényesek, addig bőven fog jönni CoD a PlayStation konzolokra is, ám a Sony egyre inkább aggódik amiatt, hogy mi lesz vele, ha egy ilyen jellegű „killer app” a redmondiak kezére kerül. A VGC számolt be róla, hogy a Sony a brazil kormánynál fejtette ki a véleményét arról, hogy szerinte a Call of Duty döntően befolyásolni tudja a felhasználók vásárlási szokásait, így nem szabadna engedni egy ilyen jellegű összeolvadást. A brazil szabályozó testületek a nagy cégektől, így a Ubisofttól, Amazontól, Google-től, Bandai Namcotól, a Sony-tól stb. kértek véleményt. 

A PlayStation gyártója szerint „egy nélkülözhetetlen játék: kasszasiker, egy AAA játék, aminek nincs vetélytársa.” 

„Egy 2019-es tanulmány szerint a Call of Duty jelentősége a szórakoztatásban leírhatatlan. A Call of Duty annyira népszerű, hogy befolyásolni tudja a felhasználók konzolvásárlási szokásait”. Szerintük a CoD annyira értékes, hogy nem lehet konzolt gyártani, ami versenybe tudna szállni a Microsofttal, ha kizárólag övéké marad a CoD. 

A Microsoft reagált a Sony véleményére, szerintük egyik másik megkérdezett cég sem állította azt, hogy a Call of Duty-nak nincs vetélytársa. Egyedül a Sony van azon a véleményen, hogy ez káros lesz a versenyre nézve. 

A Microsoft szerint ráadásul a Sony nem áll meg itt, hogy keresztbe tegyen nekik. Szintén a VGC értesülései szerint úgy gondolják, hogy azoknak a játékfejlesztőknek, akik a Game Pass-ban elérhetővé teszik a játékukat, büntető díjat kell fizetniük a Sony-nak.  

„A Microsoft képessége a Game Pass bővítésére akadályozva van a Sony által, hogy gátolhassák annak növekedését. A Sony fizet a „blokkolási jogokért”, így megakadályozza a fejlesztőket abban, hogy tartalmakat adjanak hozzá a Game Pass-hoz és más versengő szolgáltatásokhoz.” – állítja a Microsoft, szintén a brazil kormányzati szerveknek.  

Szerintük a Sony tiltakozik minden olyan törekvés ellen, ami megkérdőjelezi a korábban számukra már jól bevált üzleti modelleket, és mindent elkövet, hogy másokat akadályozhasson a kiugrásban. 

Ez a hozzáállás egyáltalán nem idegen a Sony-tól, az Epic vs. Apple perben kerültek elő azok a dokumentumok, amelyekből kiderült, hogy a Sony súlyos adókkal büntette azokat a fejlesztőket, akik elérhetővé tették a keresztjátékot az Xbox és a PlayStation között.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére