A MASCOT is leszállt az aszteroidára

A Hayabusa–2 német-francia fejlesztésű landolóegysége ma reggel biztonságosan elérte a Ryugu felszínét.

A MASCOT is leszállt az aszteroidára

A japán Hayabusa–2 szonda nagyjából másfél napja kezdte el újra megközelíteni a Földtől jelenleg 300 millió kilométerre járó aszteroidát, amelyhez több mint három év utazás után idén júniusban érkezett meg. Az űreszköz 20 kilométeres magasságból ereszkedett le, és hajnalra 51 méterre közelítette meg a felszínt. Ebben a magasságban került sor a MASCOT leválására, amely innentől szabadesésben folytatta útját a Ryugu felé.

Az egység 20 perccel a leválást követően, hajnali négy után érte el felszínt, majd rögtön meg is kezdte a munkát. A MASCOT már ereszkedés közben bekapcsolta fő kameráját, és képeket készített, amelyek a Hayabusa–2 már el is kezdetthazasugározni. A következő órák sűrűek lesznek az aszteroidán, a cipősdoboz méretű, 30x30x20 centiméteres, 10 kilogrammos MASCOT ugyanis csak 16 órára elegendő energiatartalékkal rendelkezik, így ez alatt igyekszik minél több mérést végrehajtani, és eljuttatni az adatokat az űrszondának, amely majd visszajuttatja ezeket a Földre.

Galéria megnyitása A felvételt a MASCOT kamerája készítette leszállás közben

A fotózáson kívül az egység tanulmányozza a Ryugu mágneses környezetét is, a MASMAG nevű, erre szolgáló műszer szintén aktív volt már leszállás közben is. A MASCOT ezen kívül egy spektroszkópos mikroszkópot is magával vitt, amellyel a felszíni kőzeteket vizsgálja, illetve hőmérsékleti méréseket is végez az aszteroidán. Miután minden műszerével begyűjtötte a tervezett mennyiségű adatot, az egység ugrani fog egyet, majd a Ryugu egy másik pontján is elvégzi ugyanezeket a méréseket.

A MASCOT leszállóhelyét úgy választották ki, hogy az véletlenül se zavarja a munkában a múlt héten lebocsátott másik két rovert, a MINERVA–II1 A-t és B-t, amelyek a Ryugu másik féltekéjén értek földet, és ugrálva változtatva helyüket jelenleg is méréseket végeznek az égitesten.

A MASCOT működésének 16 órája alatt a Ryugu kétszer fordul meg a tengelye körül, így az egység és műszerei azzal kapcsolatban is adatokat gyűjthetnek be, hogy a tengelyforgás során hogyan változnak a körülmények, például a hőmérséklet és a mágneses mező a nem egészen 1 kilométer átmérőjű égitest felszínén.

A Hayabusa–2 küldetése során még egy minirovert fog kibocsátani, végül pedig maga is megérinti az égitest felszínét, hogy abból mintákat vegyen, amelyeket aztán visszajuttat a Földre.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap