A különböző kutyafajtáknak eltérő az agyuk

A tenyésztés egy friss vizsgálat szerint anatómiai szinten alakította át a kutyák központi idegrendszerét.

A különböző kutyafajtáknak eltérő az agyuk

A kutatás alapvető felépítésbeli eltéréseket talált a különböző kutyafajták agya közt, amelyek nemcsak a fajták különböző testmérete és formája miatt állnak fenn, hanem azért is, mert az ember másfajta viselkedésre tenyésztette az ebeket. A vizsgálatot Erin Hecht, a Harvard evolúciós biológusa és Marc Kent, a Georgiai Egyetem állatneurológusa vezette. A két szakértő 33 különböző kutyafajta összesen 62 egészséges tagjának agyi szkenfelvételeit vizsgálta meg és hasonlította össze, apró, de szignifikáns anatómiai eltéréseket azonosítva az állatok fejében.

Az eredmény persze első pillantásra nem tűnik meglepőnek, hiszen a kutyák nagyon változatos testméretekkel és testformákkal rendelkezhetnek, így természetesnek tűnik, hogy a legkisebb ölebek agya máshogy fog kinézni, mint a méretes pásztorkutyáké. Az azonosított eltérések azonban a szakértők szerint meghaladják a kutyák fizikai dimenzióit. Más szavakkal a különbségek nem egyszerűen abból adódnak, hogy egy-egy fajtának más méretű vagy formájú a feje.

 

Galéria megnyitása

A kutatók ugyanis olyan eltéréseket is azonosítottak, amelyek ettől függetlenül fennállnak, és véleményük szerint a viselkedésre irányuló szelektív tenyésztés eredményei. Azon kutyáknál például, amelyeket vadászatra, vagyis kifejezetten arra tenyésztettek, hogy képesek legyenek gyorsan észrevenni és követni az olyan állatokat, mint a madarak (pl. a golden retrieverek), a mozgáskoordinációt, a szemmozgásokat és a térbeli navigációt irányító agyi régiók máshogy festenek, mint a nem vadászatra szánt fajtáknál.

Ami persze jobban belegondolva szintén nem annyira meglepő, de mivel a jelenséget eddig még senki sem vizsgálta hasonló eszközökkel, senki sem tudta, hogy ezek a viselkedésbeli eltérések anatómiai szinten is látszanak az agyban. Hecht elmondása szerint a kutatócsoport megfigyelései kiválóan demonstrálják, hogy az agy milyen komplex módokon fejlődhet az idők során, beleértve saját, emberi agyunk evolúcióját is. Amely ezek szerint a kutyák kapcsán nemcsak saját magát formálta, hanem egy másik faj agyát is alakítani kezdte.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap